ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

Αμβυκούχοι σε θέση… «μάχης» για το τσίπουρο

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:07
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Παραδοσιακά από την 1η Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον νομό Λάρισας «βράζει» ο τόπος. Τα καζάνια των αμπελουργών έχουν πάρει... φωτιά και όλα είναι έτοιμα για την αποστακτική περίοδο, που μόλις ξεκίνησε και η οποία προβλέπεται να είναι πλούσια στην παραγωγή τσίπουρου στον νομό, μιας και προηγήθηκε μια καλή χρονιά για το σταφύλι.
Ήδη στο Τελωνείο Λάρισας στην υπηρεσία μητρώου, από τις αρχές του μήνα προσέρχονται καθημερινά οι διήμεροι-κάποιες φορές σημειώνεται και το αδιαχώρητο- για να πάρουν τη σχετική βεβαίωση για έκδοση άδειας απόσταξης στέμφυλων για παραγωγή τσίπουρου.
Οι 300 ενεργοί αμβυκούχοι του νομού είναι καθόλα έτοιμοι, έχουν ανάψει τα καζάνια τους και έχουν αρχίσει τη μαγική διαδικασία της απόσταξης, για να παράξουν τη φετινή σοδειά του τσίπουρου.
Όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι 300 που παράγουν τσίπουρο στον νομό, κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 1500 άδειες και αφορούν εκείνους που δεν έχουν δικό τους άμβυκα.
Όλοι ωστόσο, ενεργοί αμβυκούχοι ή μη, σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα διήμερα που χρειάζονται για την απόσταξη και τα οποία ορίζονται από τους ίδιους, ανάλογα με την ποσότητα που επιθυμούν να παράξουν.
Το ανώτερο χρονικό όριο που μπορούν να δηλώσουν είναι 4 διήμερα και το κατώτερο 12 ώρες, ενώ για να είναι καθόλα νόμιμοι θα πρέπει όπως εξηγεί στην «Ε» η γενική γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Αμαλία Γραββάνη, να δηλώσουν και το τυχόν απόθεμα που είχαν από προηγούμενο έτος.
Μαζί με τους αμπελουργούς επί ποδός όμως βρίσκονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον νομό Λάρισας. Οι αρμόδιοι τελωνειακοί υπάλληλοι προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους ακόμη και σε ανύποπτο χρόνο, για να διαπιστώσουν αν τα καζάνια λειτουργούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, ή αν υπάρχουν κάποιοι αμβυκούχοι που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια απόσταξης ή ακόμη αν βράζουν παράνομα ποσότητες τσίπουρου που δεν τις έχουν δηλώσει.
Αν κάποιος βράσει παράνομα τσίπουρο, οι κυρώσεις που θα υποστεί θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Όπως εξηγεί στην «Ε» ο κ. Ευθύμιος Μηλιώνης πρόεδρος της 5ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Θεσσαλίας – Ανατολικής Στερεάς, κατάσχεται ο άμβυκας, πληρώνει πρόστιμο 3 χιλ. ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει και ποινικό αδίκημα (κατάσχεται η ποσότητα της παράνομης απόσταξης).
Η απόσταξη του τσίπουρου είναι μια παραδοσιακή-μυσταγωγική διαδικασία και γίνεται από κάποιους αγρότες κυρίως, που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και όχι να επιβιώσουν από αυτή την ενασχόληση.
Διότι αυτός που παράγει τσίπουρο έχει και επιπλέον έξοδα. Μεταξύ αυτών και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει στο Τελωνείο και αντιστοιχεί για κάθε κιλό που θα αποστάξει 0,59 ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος παράξει 1.285 κιλά τσίπουρο θα πρέπει να πληρώσει γύρω στα 750 ευρώ μόνο στο Τελωνείο, και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Γραββάνη, αναμφίβολα πρόκειται για ένα αξιοσέβαστο ποσό.
Για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα η αποστακτική περίοδος θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ σε εξαιρετική περίπτωση δίδεται και παράταση, ενώ για την απόσταξη τσίπουρου από τα σύκα η αντίστοιχη περίοδος ορίζεται στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass