ΚΑΘΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ

Η ασφάλεια γίνεται ιδιωτική υπόθεση...

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2013 1:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:23
 
 
Του Δημήτρη Χατζηευθυμίου
Νόμο και τάξη επαγγέλλεται η κυβέρνηση, μόνο που η ίδια η πολιτεία έχει απεμπολήσει ένα μεγάλο μέρος του δικαιώματος αλλά και της υποχρέωσής της, σε θέματα ασφάλειας.
Τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, ακριβώς λόγω της αύξησης (και) της μικροεγκληματικότητας, σε συνδυασμό με τον «αφοπλισμό» (από πλευράς υποδομών, προσωπικού και μέσων) της Ελληνικής Αστυνομίας, οι εταιρίες προστασίας και φύλαξης, οι γνωστές «σεκιούριτι», γνωρίζουν τα τελευταία δύο χρόνια πραγματική άνθηση.
Πρόκειται για τη νέα «άνοιξη» του επαγγέλματος, στο οποίο ολοένα και περισσότεροι νέοι προσφεύγουν για να αναζητήσουν εργασία, επανδρώνοντας τις αναρίθμητες πλέον εταιρίες του είδους που δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια.
Μόνο στη Λάρισα των 4-5 εταιριών πριν από δύο-τρία χρόνια, μπορεί σήμερα να μετρήσει κανείς περισσότερες από τις τριπλάσιες!
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της ανασφάλειας στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη του νομού, όπου εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών καταφεύγουν στους ιδιώτες της αστυνόμευσης για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνήθως μετά από κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων υπό το βλέμμα... της απούσας αστυνομίας!
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σε περισσότερες από 17 μετρά τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην πόλη, ο Αποστόλης Μωραΐτης, από τους παλαιότερους στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης. Τα 2/3 εξ αυτών δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία, περίοδο δηλαδή κατά την οποία αυξήθηκαν δραματικά οι δείκτες της μικροεγκληματικότητας και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Γιατί όμως καταφεύγει κάποιος στην εταιρία «σεκιούριτι»; Η απάντηση έχει να κάνει με το διαδεδομένο αίσθημα ανασφάλειας και πλημμελούς αστυνόμευσης από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει ρίξει όλο το βάρος της στη βαριά εγκληματικότητα, την αποτροπή επεισοδίων, τη φύλαξη δημόσιων χώρων και αλλού.
Οφείλουμε βεβαίως εδώ να επισημάνουμε ότι η περιπολία ενός αστυνομικού οχήματος δεν αρκεί για να αποσοβήσει μια διάρρηξη. Άλλωστε θα πρέπει να ελπίζει κανείς σε ευτυχή σύμπτωση, την ώρα που διέρχεται ένα περιπολικό να «συναντά» τον διαρρήκτη με τα κλεμμένα επ ώμου.
Από τη στιγμή όμως που η φύλαξη δεν αποτελεί προτεραιότητα, ούτε καν έργο της αστυνομίας, το βάρος της πέφτει στους ώμους των πολιτών: του ιδιοκτήτη δηλαδή μιας επιχείρησης ή ενός καταστήματος και του τρόπου με τον οποίο είναι διατεθειμένος να την προφυλάξει, οπότε μοιραία φτάνει στην εταιρία «σεκιούριτι».
Είτε λοιπόν πρόκειται για μόνιμη φύλαξη, είτε για προστασία μέσω συστημάτων συναγερμού και περιπολιών, οι ιδιωτικές εταιρίες βάζουν σε διαρκώς και περισσότερους χώρους το χαρακτηριστικό ταμπελάκι τους.
ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΑΜΟΥΣ!
Και όχι μόνον εκεί.
Πρόσφατα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη φύλαξη μετασχηματιστών της ΔΕΗ από ομάδα παραγωγών σε χωριό της περιοχής. Ωστόσο το ενδιαφέρον ατόνησε όταν η υπόθεση έφτασε στο οικονομικό, το οποίο αν και δεν ήταν υψηλό, εντούτοις μείωσε κατά πολύ τον αρχικό «ενθουσιασμό».
Από τα αξιοσημείωτα όμως του επαγγέλματος τα παραδείγματα ανάθεσης φύλαξης κατοικιών για ένα μόνο βράδυ: λόγω απουσίας των ενοίκων τους σε γαμήλιο γλέντι!
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ...ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Σε ό,τι αφορά στη φύλαξη σπιτιών, όπως είναι προφανές, οι απομονωμένες κατοικίες στις παρυφές της πόλης, αλλά και μεμονωμένες βίλες και εξοχικά, είναι οι πλέον ευάλωτες. Δεν είναι όμως μόνο η απομόνωση, αφού όπως μας είπε άνθρωπος του χώρου, ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές όπου οι ένοικοι απουσιάζουν αλλά ζουν γείτονες, σπανίως επιδεικνύεται ενδιαφέρον εκ μέρους τους...
Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε Νίκαια, Τερψιθέα, Πλατύκαμπο, καταφεύγουν στους συναγερμούς και τις εταιρίες προστασίας και φύλαξης, οι οποίες, με τα περιπολούντα αυτοκίνητα μπορούν να είναι μέσα σε 10 λεπτά στον τόπο ενός συμβάντος.
ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Στην περιοχή του Πλαταμώνα, του Παντελεήμονα και του Καστρί-Λουτρού δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια ο κ. Τάσος Πετρίδης. Με έδρα το παράλιο θέρετρο της Πιερίας, «καλύπτει» περισσότερα από 300 σπίτια και εξοχικές κατοικίες στις περιοχές αυτές. Περιοχές όπου η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι περιορισμένη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Στον μεν Πλαταμώνα το περιπολικό θα έλθει μετά από κλήση από τη Λεπτοκαρυά, στα δε παράλια του νομού υπάρχει ένα όχημα το οποίο καλείται να καλύψει όλη την περιοχή των πρώην Δήμων Κάτω Ολύμπου, Ευρυμενών και Γόννων.
Φωνάζουν δήμαρχοι και φορείς αλλά... Για ποια αστυνόμευση λοιπόν να μιλήσουμε...
«Όταν ξεκίνησα, αναφέρει ο κ. Πετρίδης, υπήρχε σπίτι στον Πλαταμώνα το οποίο το είχαν ανοίξει 7 φορές. Ενώ σε μια περίπτωση οι ιδιοκτήτες αντιληφθέντες τους διαρρήκτες εντός του εξοχικού τους, έφυγαν και τους άφησαν ανενόχλητους φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα!».
Η θρασύτητα των δραστών (μπαίνουν μέσα ακόμη και αν κοιμάσαι, αναφέρει ο κ. Πετρίδης) και η προτίμησή τους σε αντικείμενα που μπορούν να πάρουν εύκολα μαζί τους (π.χ. τσάντες, τηλέφωνα, μικροσυσκευές), είναι τα χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας στην περιοχή, η οποία δεν εξαντλείται στους χειμερινούς μήνες αλλά εκδηλώνεται ακόμη και μέρα-μεσημέρι του καλοκαιριού όταν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται εκεί!
Ο «αστυνόμος», όπως τον αποκαλούν στην περιοχή, κυκλοφορεί με εκατοντάδες κλειδιά εξοχικών κατοικιών πελατών, τα οποία επισκέπτεται καθημερινά, για να ελέγξει και να ανάψει ή να σβήσει κάποια φώτα.
Θεωρεί τον συναγερμό τον μοναδικό τρόπο φύλαξης (πρέπει να μπαίνει στο εξοχικό ακόμη και πριν από το ψυγείο, λέει), ενώ εξηγεί ότι ο άνθρωπος της «σεκιούριτι» δεν ενδιαφέρεται για τον διαρρήκτη, ούτε τον καταδιώκει, παρά μόνο για την περιουσία του πελάτη. Ως εκ τούτου, οι χρόνοι αντίδρασης –μετά το σήμα συναγερμού- των 3 λεπτών μέσα στον Πλαταμώνα και των 7 λεπτών στο Καστρί-Λουτρό, τις σειρήνες και τους αναμμένους φάρους, είναι αρκετά για να τρέψουν σε φυγή τον εισβολέα...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass