ΧΟΜΠΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Οι ερασιτέχνες του μετεωρολογικού δελτίου

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2013 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:24
Του Δημήτρη Βάλλα
Τους ενώνει η αγάπη τους για τη φύση και τους σαγηνεύουν οι μεταβολές του καιρού.
Δεν είναι επαγγελματίες, απλά από την τσέπη τους βάζουν πολλά χρήματα για να κάνουν το χόμπι τους και όχι μόνο, καθώς η ενημέρωση που προσφέρουν για τα τεκταινόμενα του καιρού και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο πολλές φορές θεωρείται καθοριστική.
Για τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους που αυξάνονται καθημερινά σε καθημερινό επίπεδο, ο λόγος σήμερα, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν και την πρώτη τους πανθεσσαλική συνάντηση.
Για το χόμπι και για τον χώρο θα μας μιλήσει ο Λαρισαίος Ηλίας Δούραλης που εδώ και χρόνια τώρα εκτός από το βασικό του επάγγελμα (διατηρεί καθαριστήριο στη Λάρισα), είναι και ερασιτέχνης μετεωρολόγος και τις προβλέψεις του τις αναρτά στο διαδίκτυο μαζί με τους... συναδέλφους του επίσης ερασιτέχνες μετεωρολόγους.
Όλα ξεκίνησαν, θα μας πει, από πολύ μικρός, καθώς πάντα έπιανα τον εαυτό μου να κάθεται με τις ώρες μπροστά από ένα παράθυρο και να παρατηρεί κάποιο καιρικό φαινόμενο, είτε βροχή, είτε καταιγίδα, είτε χιόνι..
Οι τελευταίοι μεγάλοι χιονιάδες που έπληξαν την πόλη το Μάρτιο του 1987, τον Δεκέμβριο του 1988 αλλά και τον Δεκέμβριο του 2001 ήταν για μένα το τελικό, ας πούμε ερέθισμα…
Άρχισα να μελετώ καθημερινά τους χάρτες, τα μετεωρολογικά μοντέλα, τα προγνωστικά, αγόρασα μηχανήματα, τα εγκατέστησα στην ταράτσα και έφθασα έτσι στον πρώτο μικρό μετεωρολογικό σταθμό μεταφέροντας στο διαδίκτυο όλα όσα έχουν σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Έπειτα σαν Θεσσαλοί ερασιτέχνες μετεωρολόγοι έχουμε συγκροτήσει μια ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου συνομιλούμε και επικοινωνούμε σε καθημερινή βάση και βγάζουμε τις προγνώσεις.
Στη Λάρισα υπάρχουν τέσσερις ιδιωτικοί σταθμοί που βρίσκονται στους Έξι Δρόμους, στο ΑΤΑ, στην οδό Σίφνου ενός ραδιοερασιτέχνη στους Αμπελόκηπους και ενός ακόμα που ανήκει στον ΕΛΑ και βρίσκεται στο 6ο Λύκειο στη Νεάπολη.
Και καλύτεροι...
Μεγαλεία λοιπόν για τους ερασιτέχνες μετεό του Νομού και μην τους περιφρονείτε. Εδώ ενδεικτικά αναφέρεται τι είχε δηλώσει για αυτούς ο γνωστός επαγγελματίας μετεωρολόγος κ. Δ. Ζιακόπουλος:
«Ορισμένες μέρες, κάποιες από τις ερασιτεχνικές προγνώσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι καλύτερες από τις δικές μας προγνώσεις (σ.σ. των επαγγελματιών). Αυτό είναι επόμενο διότι οι ερασιτεχνικές προγνώσεις που καθημερινά κυκλοφορούν είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα. Δουλειά των μετεωρολόγων-προγνωστών, η οποία δεν κινδυνεύει από τους ερασιτέχνες, είναι η αναβάθμιση της Μετεωρολογίας και η σταθερή βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων με τα επιστημονικά μέσα που διαθέτουν.    
Οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι μια πολυπληθής κοινότητα ανθρώπων με πολλές μεταξύ τους διαφορές που τους ενώνει η αγάπη για τον καιρό και τη Μετεωρολογία. Κάποτε ο ρόλος τους σταματούσε στην παρατήρηση του καιρού, αλλά με τόσες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ήταν επόμενο να δοκιμάσουν και στην πρόγνωση. Θεμιτή η επαγγελματική ασχολία με αντικείμενα που σχετίζονται με τον καιρό, αρκεί να μην γίνεται αντιποίηση του επαγγέλματος του μετεωρολόγου. Διαχρονικά, η επίσημη Μετεωρολογία οφείλει πολλά στους ερασιτέχνες μετεωρολόγους στο θέμα των μετεωρολογικών παρατηρήσεων, αλλά τους περασμένους αιώνες ορισμένοι από αυτούς συνέβαλαν και στην οικοδόμησή της επιστήμης. Για παράδειγμα, ο Άγγλος δικηγόρος Τζορτζ Χάντλεϊ (1685-1768) προσέφερε πολλά στην κατανόηση του συστήματος των πλανητικών ανέμων, ανακαλύπτοντας το τροπικό κύτταρο κατακόρυφης κυκλοφορίας που φέρει το όνομά του, και ο συμπατριώτης του φαρμακοποιός Λιουκ Χάουαρντ ήταν αυτός που το 1803 έκανε την πρώτη ταξινόμηση των νεφών που χωρίς μεγάλες αλλαγές χρησιμοποιείται και σήμερα. Στο θέμα της πρόγνωσης του καιρού ορισμένοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι παρατηρώντας συστηματικά τις επιδόσεις των διάφορων μοντέλων έχουν καταλήξει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που θα τα ζήλευαν και επαγγελματίες μετεωρολόγοι. Με βάση αυτά και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει κυρίως σε τοπικό επίπεδο οι συγκεκριμένοι ερασιτέχνες είναι σε θέση να κάνουν καλές προγνώσεις».
Και καταλήγει:
«Θέλω να διευκρινίσω ότι από έναν αδιάφορο επαγγελματία μετεωρολόγο προτιμώ έναν ερασιτέχνη που αγαπάει και σέβεται τον καιρό και τη Μετεωρολογία...».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass