ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ Ρ.ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Μείωση του φόρου για τα αγροτεμάχια

Δημοσίευση: 01 Νοε 2013 20:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:37

 

 

Τη μείωση των συντελεστών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα αγροτεμάχια, την εξαίρεση από το φόρο όλων των αγροτικών αποθηκών (και αυτών που βρίσκονται εντός οικισμών) και τη φορολόγηση ως απλών αγροτεμαχίων όλων των απολεοδόμητων εκτάσεων, οι οποίες βρίσκονται μέσα στους αγροτικούς οικισμούς, ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και σε όλους τους Βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας τονίζει:

«Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου του Υπουργείο Οικονομικών για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), σας ζητούμε να απαλλαγούν από την επιβολή του όλες οι αποθήκες αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης, που βρίσκονται εντός των οικισμών αλλά ηλεκτροδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα γενικής χρήσης και όχι με αγροτικό ρεύμα. Οι εν λόγω αποθήκες έχουν κατασκευαστεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους προ δεκαετιών από τους αγρότες μας, πλησίον των οικιών τους και χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση προϊόντων και κυρίως για τη στέγαση αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων.

Πιστεύουμε ότι θα είναι άδικο και οικονομικά εξοντωτικό για τους παραγωγούς μας να κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ ως φόρο για αυτές τις αποθήκες, οι οποίες είναι ακίνητα ευτελούς αξίας, τα οποία οι αγρότες μας χρησιμοποιούν αποκλειστικά για ίδια χρήση και δεν τα εκμεταλλεύονται εμπορικά. 

Πέραν τούτου, σας ζητούμε να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τα απολεοδόμητα χωράφια (γήπεδα), τα οποία πολλές φορές φιλοξενούν και αγροικίες, και τα οποία βρίσκονται εντός οικισμών στις αγροτικές περιοχές. Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΑ, που έχει δοθεί προς διαβούλευση, αυτά τα χωράφια κινδυνεύουν να αντιμετωπιστούν και να φορολογηθούν ως οικόπεδα ενώ δεν έχουν τέτοια χρήση και σε καμία περίπτωση δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα από τους ιδιοκτήτες τους. Τέτοια χωράφια υπάρχουν πολλά σε οικισμούς του Δήμου Κιλελέρ, όπως λ.χ. ο Πλατύκαμπος, η Γαλήνη, το Κιλελέρ κ.λπ., όπου δεν είναι δυνατόν να ανεγερθούν νέα κτίσματα και τα οποία είναι πλήρως απαξιωμένα και δεν προσφέρουν απολύτως κανένα έσοδο στους κατόχους τους.

Κύριε Υπουργέ

Πιστεύουμε ότι αυτά τα ακίνητα δεν πρέπει να φορολογηθούν ως οικόπεδα αλλά ως κοινά αγροτεμάχια. Σας μεταφέρουμε, δε, την αγωνία των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δε θα είναι σε θέση να πληρώσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ ως φόρο για αυτά τα απαξιωμένα ακίνητα, που δεν τους προσφέρουν κανένα έσοδο ούτε και είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ή οικοδομήσιμα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου με τον ΕΝΦΑ να μην οδηγήσουμε χιλιάδες αγρότες ανά τη χώρα στην απόγνωση και την οικονομική καταστροφή, ζητώντας τους να πληρώσουν τεράστια ποσά για ακίνητα, χωρίς καμία αξία, τα οποία δεν τους εξασφαλίζουν έσοδα και δεν είναι αξιοποιήσιμα.

Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συνολικός επαναπροσδιορισμός του ΕΝΦΑ για τα αγροτεμάχια και μείωση των συντελεστών φορολόγησης, αφού είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων μας βρίσκονται σε  δεινή θέση λόγω της έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, του υψηλού κόστος παραγωγής και των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους. Με τους υφιστάμενους συντελεστές φορολόγησης υπονομεύεται η ανάκαμψη του πρωτογενούς μας τομέα, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» .

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass