ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

«Τα Φάρσαλα και η ευρύτερη περιοχή τους»

Δημοσίευση: 02 Νοε 2013 1:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:37
 
Γραφείο Φαρσάλων της «Ε»
Του Αχ. Μπακαλέξη
 
Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την ΙΕ’ ΕΠΚΑ και την 7η ΕΒΑ διοργάνωσε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων με θέμα «Τα Φάρσαλα και η ευρύτερη περιοχή τους», που άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι αύριο Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013.
Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο περιλαμβάνει ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα από τους προϊστορικούς έως και τους νεότερους χρόνους.
Χθες, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στην πρωινή συνεδρία προήδρευσαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος και ο αναπληρωτής προϊστάμενος ΙΕ’ ΕΠΚΑ κ. Γιώργος Τουφεξής.
Στο συνέδριο χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Δημ. Μπαμπανίκας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων/νος Δερλός, η κ. Στ. Σδρόλια προϊσταμένη της 7ης ΕΒΑ και η Ε. Κωφού προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λάρισας, ενώ συγχαρητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν οι βουλευτές κ. Χρ. Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος.
Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι οι στόχοι του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της περιοχής Φαρσάλων και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του συνεδρίου.
Ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και ενώ είχα μια ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς επιθυμούσα τούτη η δημοτική αρχή να προσεγγίσει τα θέματα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνειδητοποίησα πως ένα επιστημονικό συνέδριο, ο θεματικός άξονας του οποίου θα περιστρεφόταν γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό θα μπορούσε να καταστεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τον σχεδιασμό των πολιτικών επιλογών μας και την ανάδειξη των προτεραιοτήτων μας.
Οι συνεργάτες μου και εγώ, έχοντας τη συμπαράσταση των αρχαιολόγων των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, αρχίσαμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση του απαιτητικού εγχειρήματος με βασική έγνοια να παρουσιαστούν όλες οι νεότερες έρευνες για την περιοχή και να συμπληρωθεί ο αρχαιολογικός χάρτης της αφενός και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό της πόλης να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με την πολιτιστική κληρονομιά του.
Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί ένα μόνο τμήμα ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου.
Ενδεικτική αναφορά στα όσα έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί να γίνουν: 1) Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων, 2) Πύργος Καραμίχου, 3) Ιερός Ναός Υπαπαντής Θετιδίου, 4) Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Ζωοδόχου Πηγής, 5) Τεκές Ντουρμπαλή Σουλτάν Ασπρόγειας, 6) Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας, 7) Πρόγραμμα LEADER - δημιουργία Πολιτιστικού Λευκώματος, σήμανση πολιτιστικών διαδρομών εντός των ορίων του Δήμου, αποκατάσταση και ανάδειξη της παραδοσιακής κρήνης στην Τ.Κ. Ζωοδόχου Πηγής, δημιουργία αρχαιολογικού μονοπατιού / αρχαιολογικού πάρκου στο Κάστρο Καλλιθέας και περιπατητικού μονοπατιού στα Χαϊδάρια, εκδηλώσεις της Ετήσιας Γιορτής Χαλβά, 8) Περιοχή Κατράνα - αρχαιολογικές εργασίες, 9) Συνεργασία με το ΑΠΘ - φιλοξενία φοιτητών, 10) Ανάπλαση περιοχής Κατράνα,  11) Σπήλαιο Νυμφών στο Λόφο «Καράπλα», 12) Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας - Αρχαιολογίας, 13) Αρχαιολογική Έκθεση Καλλιθέας, 14) Άγαλμα Αχιλλέα, 15) Άγαλμα Θέτιδος, 16) Ανασκαφή Καλλιθέας, 17) Ανασκαφή Ερέτριας, 18) Οικόπεδο οδού Υπερόδου, 19) Αρχαιολογικές εκδηλώσεις, 20) Ακρόπολη - Ανάπλαση Προφήτη Ηλία, 21) Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο, 22) Καταγραφή Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Αποθέματος, 23) Δημιουργία ταινιών - Συμμετοχή / Βράβευση σε διεθνές φεστιβάλ, 24) Δημιουργία φυλλαδίων, 25) Ανακαίνιση της εισόδου του δημαρχείου για την έκθεση και προβολή Αρχαίων Λίθινων Αντικειμένων, 26) Δημιουργία Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας στην Ζωοδόχο Πηγή, 27) Πλατεία Αρχαίου Δυτικού Νεκροταφείου.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών που περιελάμβαναν τα εξής:
- Γιώργος Τουφεξής «Η νεολιθική κατοίκηση στην κοιλάδα του Ενιπέα».
- Κυπαρίσση - Αποστολίκα Νίνα - Γ. Χαμηλάκης - Loughlin Th. «Κουτρουλού Μαγούλα στο Νέο Μοναστήρι: Μία αρχαιολογική θέση με διαχρονική χρήση».
- Κυπαρίσση - Αποστολίκα Νίνα - Αηδόνα Ελίνα - Γ. Πολυμέρης. «Οι πρώτοι νεολιθικοί κλίβανοι στη Μαγούλα Ιμβρου Πηγάδι (Νέο Μοναστήρι)».
- Κατακούτα Στέλλα - Γιαλούρη Αννα - Πλαστάρα Αικατερίνη - Δαφούλα Μαρία - Βίτος Γιώργος «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη Ακρόπολης των Φαρσάλων».
- Καραπάνου Σοφία - Νούλα Βάσω (Νέα Δεδομένα για το δυτικό σκέλος του τείχους της αρχαίας Φαρσάλου - Συνεισφορά του Δήμου Φαρσάλων στην αρχαιολογική έρευνα της πόλης».
- Αναστασιάδου Αρχοντούλα «Μολύβδινα φιαλίδια μύρα» (Κουτρούβια) από το Κάστρο των Φαρσάλων.
- Βλαχάκη Μαρία «Νομισματικές μαρτυρίες από το Κάστρο των Φαρσάλων».
- ASTON EMMA «Δάοχος ευδόξως χρώμενος ευλογίαι - A pharsalian at Delphi and the ideology of Thessalian power».
Στην απογευματινή συνεδρίαση προήδρευσαν οι κ. Κων/νος Δερλός πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ - Νίνα Κυπαρίσση - Αποστολίκα πρώην διευθύντρια αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ.
- Haagsma Margriet - Σοφία Καραπάνου
«Material expressions of domestic and city - wide cults at kastro Kallithea and encirons».
- Harvey Tsacene «coins from kastro Kallithea: New insights into coin circulation and inter - city Relations in Achaia phthiotis during the Hellenistic period».
- Κυζιρίδης Κυριάκος «Ψαύει αληθείας ο μύθος».
- Δημουλάς Κων/νος «Ο ατελείωτος νόστος του Αχιλλέα»
- Σδρούλιας Θεόδωρος «Το θεσσαλικό άλογο στο πέρασμα των αιώνων».
- Φιρφιρής Απόστολος «Φαρσάλιοι αθλητές στους πανελλήνιους ιερούς αγώνες».
Ακολούθησε συζήτηση.
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει στην πρωινή συνεδρία 11 εισηγήσεις και στην απογευματινή 3 εισηγήσεις και θα ακολουθήσουν ομιλίες για τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
Αύριο Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα γίνει επίσκεψη στην Ακρόπολη των Φαρσάλων και στη συνέχεια στον Τεκέ της Ασπρόγειας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass