ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ, ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Πράσινη «ασπίδα» στον Νεμπεγλεριώτη

* Ρ. Κομήτσας: «Δίνουμε μόνιμη λύση στο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων και εξασφαλίζουμε ένα όμορφο και λειτουργικό περιβάλλον για τους δημότες μας»

Δημοσίευση: 11 Νοε 2013 1:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:49
  
Της Λένας Κισσάβου
«Φράγμα» στα πλημμυρικά φαινόμενα, που παρουσιάζονται σε δεκάδες κατοικίες στη Νίκαια, με κάθε απλή βροχόπτωση και λιμνάζοντα νερά, κατά μήκος του χειμάρρου «Νεμπεγλεριώτη», βάζει ο Δήμος Κιλελέρ, δρομολογώντας ένα μεγάλο έργο ανάπλασης της περιοχής, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές του 2014.
Παράλληλα η όλη έκταση θα αλλάξει ριζικά εικόνα, αφού προβλέπεται να μεταμορφωθεί σε έναν από τους ομορφότερους χώρους πρασίνου, ο οποίος περικλείοντας τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές, θα αποτελέσει μια όαση για την ψυχαγωγία των πολιτών και θα προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο τιτλοφορείται «Ανάπλαση και αναβάθμιση συνοικίας «Καλλιθέας» Νίκαιας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.955.700 ευρώ (με το ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί
με πόρους του ΕΣΠΑ. Προβλέπεται να δημοπρατηθεί στις 26 Νοεμβρίου και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2014.
Με την ολοκλήρωσή τους θα αλλάξει όψη η συνοικία Καλλιθέα από την οδό Χάλκης έως τον Νεμπεγλεριώτη, προσφέροντας ένα σύγχρονο, όμορφο και πάνω απ΄ όλα λειτουργικό περιβάλλον διαβίωσης για όλους τους κατοίκους, παράλληλα με την αντιπλημμυρική του προστασία.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Αναλυτικότερα, η περιοχή ανάπλασης είναι τριάντα στρεμμάτων, περίπου, εκτείνεται ένθεν κακείθεν του χειμάρρου «Νεμπεγλεριώτη», ο οποίος διασχίζει τη Νίκαια και στην ανατολική πλευρά της.
Ο συγκεκριμένος ελεύθερος χώρος, ως έχει σήμερα, δεν παρουσιάζει καμία διαμόρφωση πέρα από ακατάστατη φύτευση, περικλείεται από δρόμους μέτριας κυκλοφορίας αυτοκινήτων και το ένα κομμάτι περιβάλλεται από κατοικίες, ενώ το άλλο έχει στο όριο του αδόμητη περιοχή.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη: «Οι κάθετοι στην περιοχή, δρόμοι, λόγω κλίσεων, δέχονται όλα τα επιφανειακά όμβρια ύδατα των γειτονικών περιοχών τα οποία δεν μπορούν να διοχετευτούν στον χείμαρρο δημιουργώντας έτσι έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε δεκάδες κατοικίες με κάθε απλή βροχόπτωση και λιμνάζοντα νερά για αρκετό διάστημα .
Ο ελεύθερος αδιαμόρφωτος χώρος αποτελεί, με την παρούσα μορφή του, στοιχείο που δεν ταιριάζει με τη συνολική εικόνα της Νίκαιας, αφού σε αυτόν καταλήγουν, πολλές φορές, σκουπίδια και μπάζα.
Στα υπάρχοντα γήπεδα μπάσκετ και τένις που είναι κατασκευασμένα εντός της περιοχής φιλοξενούνται αρκετοί αθλητικοί σύλλογοι με δεκάδες παιδιά, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν την έδρα τους στην πόλη της Νίκαιας αλλά και την γειτονική πόλη της Λάρισας. Η περιοχή χρησιμοποιείται, δε, από δεκάδες δημότες για περιπάτους και δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής.
Όλα τα υλικά επένδυσης που θα χρησιμοποιηθούν χαρακτηρίζονται ψυχρά, ώστε να βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής ενώ τα φωτιστικά οδοφωτισμού θα είναι νέας τεχνολογίας μαγνητικής επαγωγής που επιτυγχάνουν μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80%. Η έκταση της περιοχής ανάπλασης ανέρχεται στα 29.750m2.
Η ανάπλαση συνίσταται στις παρακάτω εργασίες:
Διαμόρφωση διαδρομών κατά μήκος της περιοχής με πρόβλεψη για κίνηση ΑΜΕΑ (προσβάσεις σε τροχήλατα, διάδρομοι τυφλών).Το υλικό της κύριας διαδρομής εκατέρωθεν του χειμάρρου είναι χωμάτινο τύπου ενώ οι κάθετες προσβάσεις επιστρώνονται με κυβόλιθους γρανίτη.
Διαμόρφωση διαδρομών που διασχίζουν κάθετα και αποτελούν προσβάσεις στην περιοχή πρόβλεψη για κίνηση ΑΜΕΑ.
Διαμόρφωση χώρων στάσεως με επίστρωση κυβόλιθων από γρανίτη με καθίσματα και καθιστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα και ξύλινη επένδυση με θέα προς το αδόμητο κομμάτι της πόλης, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο.
Τοποθέτηση νέας φύτευσης, μικρής και μεγάλης κλίμακας (δέντρα και θάμνοι), κατασκευή πεζογέφυρας που ενώνει την οδό Μακρυγιάννη με την οδό Μ. Μερκούρη (μήκους 23,77 μ.), κατασκευή αποχετευτικών αγωγών ομβρίων στις οδούς Μακεδονίας – Γεωργιάδου και Μερκούρη με τα αντίστοιχα φρεάτια υδροσυλλογής συνολικού μήκους 1000μ.
και εγκατάσταση φωτισμού περιπάτου ενώ θα τοποθετηθούν και πέντε φωτιστικά για τον οδοφωτισμό της περιοχής.
Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ
Αναφερόμενος στο έργο, το οποίο είχε οραματιστεί και σχεδιάσει η τότε δημοτική αρχή Νίκαιας, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, επισημαίνει στην «Ε»: « Είναι ένα μεγάλο έργο, που το είχαμε σχεδιάσει ως δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας και πλέον εισέρχεται σε φάση υλοποίησης. Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί μπορέσαμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και πλέον το δημοπρατούμε στα τέλη του μήνα ενώ, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις με την εξέλιξη του διαγωνισμού, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2014.
Με την ανάπλαση της Καλλιθέας επιτυγχάνουμε τη συνολική αναβάθμιση της Νίκαιας παραδίδοντας στους δημότες μας ένα σύγχρονο πνεύμονα πρασίνου, έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο άθλησης και αναψυχής. Παράλληλα, επιλύουμε και το χρόνιο πρόβλημα της συγκράτησης ομβρίων υδάτων και των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Η Καλλιθέα, μετά την ανάπλαση, θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της Νίκαιας και πραγματικό στολίδι για το οικιστικό μας περιβάλλον. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί ώστε η περιοχή να είναι προσβάσιμη από όλους και ιδιαίτερα από τα ΑΜΕΑ, αλλά και για τον ποιοτικό φωτισμό και τη χρήση άριστων υλικών, προκειμένου να μπορούν να τη χρησιμοποιούν οι δημότες μας όλες τις ώρες τις ημέρας για τον περίπατό τους, για μία βόλτα με το ποδήλατο ή για να παίξουν με τα παιδιά τους».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass