ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

Νέοι ενήλικες και έφηβοι οι «αδύναμοι κρίκοι»

Δημοσίευση: 21 Νοε 2013 1:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:01
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Κύρια αιτία η οικονομική κρίση που δημιουργεί ή επιδεινώνει αδιέξοδα στους νέους και κυρίως ευάλωτους ανθρώπους, που δεν μπορούν να χειριστούν μια κατάσταση στην καθημερινότητά τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα άκρα.
«Μια σειρά από ψυχοπιεστικά γεγονότα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνει πια το κάθε νοικοκυριό, προκαλούν κατάθλιψη σε μέλη οικογενειών η οποία δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί στην απόπειρα, ή ακόμη και στην αυτοκτονία», σημείωσε χθες βράδυ μεταξύ άλλων μιλώντας για την ολιστική προσέγγιση των αυτοκτονιών στο «Χατζηγιάννειο», ο διακεκριμένος ψυχίατρος – αν. καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Άλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης Αυτοκτονιών κ. Αλέξανδρος Μπότσης.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, ο κ. Μπότσης τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αυτοκτονίες σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 34%, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στη Θεσσαλία, σε σχέση με τα ποσοστά των προηγούμενων χρόνων.
Στη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους η ενδοοικογενειακή βία, η πορνεία, ο αλκοολισμός, η κατάχρηση ουσιών, η διαφθορά και οι εγκληματικές ενέργειες.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Μπότσης έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Αθήνας, κατέδειξε ότι το 25% των νέων από 11 έως 19 ετών, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, δίνοντας ως εξήγηση το στρες που βιώνουν μέσα από την οικογένειά τους για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας έδειξαν ακόμη ότι οι γυναίκες έχουν συχνότερες τάσεις για αυτοκτονίες, που αριθμητικά είναι 3 έως 4 γυναίκες και 1 άνδρας αντίστοιχα, ενώ στις αυτοκτονίες έχουμε 4 άνδρες και 1 γυναίκα.
Ο κ. Μπότσης στη χθεσινοβραδινή του ομιλία τόνισε στους παρευρεθέντες πως «όταν πέσει στην αντίληψή τους μια διαφορετική συμπεριφορά σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, φίλο ή γνωστό να αναζητήσουν αμέσως τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου για να σώσουν μια κατάσταση όσο ακόμη είναι νωρίς».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπότσης είναι στρατιωτικός γιατρός, αντιστράτηγος επί τιμή.
Είναι επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Πρόληψης των Αυτοκτονιών στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Αθήνας, με διευθυντή τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Κ. Στεφανή. Είναι μέλος της τετραμελούς Κατευθυντήριας Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών και Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας στον τομέα πρόληψης των αυτοκτονιών.
Σ. Ορφανιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass