ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γυναίκες εκπέμπουν SOS...

* 12.411 γυναίκες, θύματα βίας, ζήτησαν βοήθεια

Δημοσίευση: 26 Νοε 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:05
 
Της Λένας Κισσάβου
Συγκλονιστικά στοιχεία βίας κατά των γυναικών, που αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα για τη θέση τους εν έτει 2013, κατά την οποία φαίνεται να αναπτύσσεται έντονα η νοοτροπία του «πρέπει» της υποταγής τους, στο πλαίσιο των σχέσεων με τους άνδρες, παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).
Στοιχεία όπως: «Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της.
Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία», σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Φανή Μουστάκα, αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, που θίγει τουλάχιστον, την αξιοπρέπειά τους ως άτομα.
Η εκδήλωση, οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και περιλάμβανε προβολή της ταινίας «Μέσα από τα μάτια σου» και ομιλίες από τις συμβούλους του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Λάρισας, κ. Φανή Μουστάκα, ψυχολόγο και κ. Σοφία Λιάκου, νομικό, ενώ παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία που καταγράφηκαν από τη λειτουργία δυόμισι χρόνων της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900.
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό, η Γραμμή δέχθηκε 12.313 κλήσεις και 98 ηλεκτρονικά μηνύματα από γυναίκες θύματα βίας.
 «Η βία κατά των γυναικών ερμηνεύεται στο πλαίσιο της ανισότητας των δύο φύλων. Οι σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες έχουν διαμορφωθεί κοινωνικά και ιστορικά ως σχέσεις εξουσίας και δύναμης, με τις γυναίκες να ανήκουν στην υποταγμένη ομάδα», υποστήριξε η κ. Μουστάκα, η οποία αναφέρθηκε στις μορφές βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων σήμερα αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία.
Άλλες μορφές βίας μέσα στην κοινωνία, σύμφωνα με την ίδια, είναι ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και το trafficking (παράνομη διακίνηση προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση).
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Η νομικός κ. Σοφία Λιάκου, αναφέρθηκε στο ρόλο και στον σκοπό του Συμβουλευτικού Κέντρου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Το Συμβουλευτικό Κέντρο υιοθετεί το μοντέλο της συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει την έννοια του φύλου ως σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των δυσκολιών και των προβλημάτων της γυναίκας. Υποστηρίζει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (π.χ. κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη δεξιοτήτων) φαντάζουν προσωπικά ενώ στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα οικογενειακών και κοινωνικών συγκρούσεων σε ό,τι αφορά στο φύλο τους.
Μία ακόμη σημαντική αρχή της συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου είναι η ισοτιμία της συμβουλευόμενης με τη/τον σύμβουλο. Στη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας, της οποίας στόχος είναι η ενδυνάμωση της γυναίκας, απορρίπτονται όλα τα καταπιεστικά στοιχεία και της δίνεται η ευκαιρία να πάρει ελεύθερα αποφάσεις για τη ζωή της».
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Δέχεται γυναίκες που υφίστανται σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή/ και λεκτική βία, που υφίστανται οικονομική βία, που έχουν υποστεί βία από μέλος της οικογένειάς τους (σύζυγο, σύντροφο, πατέρα, αδελφό ή άλλο συγγενικό πρόσωπο), που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορία με σκοπό την οικονομική/ σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking), που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ
ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900: «Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 9.742 (79%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 7.233 κλήσεις (74%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 2.509 κλήσεις (26%) σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα.
Από τις 7.233 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών 5.573 κλήσεις (77%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, 102 (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, 101 (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, 7 (0,1%) σε πορνεία, 2 κλήσεις (0,03%) σε trafficking, 876 κλήσεις (12%) σε καταγγελία άλλων μορφών βίας (σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται κυρίως περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στην ενδοοικογενειακή βία, κυρίως λόγω του προσώπου που την ασκεί) και τέλος, σε 721 (10%) κλήσεις η μορφή της βίας ήταν αδιευκρίνιστη. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις οι καταγγελίες αφορούσαν σε περισσότερες από μία μορφή βίας. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν σε: 3.033 κλήσεις (42%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 2.365 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 836 κλήσεις (12%) σε νομική βοήθεια, 537 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 212 κλήσεις (3%) σε αναζήτηση εργασίας. Από τις 7.233 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 4.469 (62%) είναι μητέρες».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass