ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ... ΚΑΙΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ

Καίνε κάδους με... στάχτες τζακιού!

Δημοσίευση: 27 Νοε 2013 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:06
 Της Λένας Κισσάβου
Εν αγνοία τους, αλλά κυρίως λόγω αδιαφορίας τους, γίνονται καταστροφείς δημοτικής περιουσίας, πολίτες της Λάρισας και όχι μόνο, που έχουν στο σπίτι τους τζάκι ή σόμπα ξύλων.
Αποτελούν έναν μεγάλο μπελά κάθε χρόνο, κυρίως για τις υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αντικαθιστούν καμένους κάδους απορριμμάτων, που καταστράφηκαν από πολίτες που έριξαν τις στάχτες του τζακιού τους ή της σόμπας τους, μέσα σε αυτόν, ενώ ήταν αναμμένες!
Τα περιστατικά τέτοιου είδους καταστροφών, ξεκινούν με τα πρώτα κρύα, από ασυνείδητους και λήγουν όταν τελειώνει ο χειμώνας.
«Απαγορεύεται να ρίχνουν στάχτες στους κάδους απορριμμάτων. Αλλά ακόμη κι αν το κάνουν τελικά, τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν κήπο ή χώρο για να τις πετάξουν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην είναι αναμμένες. Για να βεβαιώνονται, θα πρέπει να τις κρατούν καλύτερα δυο-τρεις μέρες στο σπίτι τους, σε έναν μεταλλικό κάδο, ώστε να είναι σίγουροι ότι είναι σβηστές και δεν θα κάνουν ζημιά στους κάδους απορριμμάτων.
Δυστυχώς όμως στη Λάρισα έχουμε αρκετά τέτοια περιστατικά...», επισημαίνει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Αλέξης Παπαχατζής.
Αν και πέρυσι, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, η Υπηρεσία Καθαριότητας στη Λάρισα, μετρά λιγότερους καμένους κάδους απορριμμάτων, παρόλα αυτά η απειλή παραμένει…
Ο κ. Παπαχατζής, μας παρουσιάζει ανά έτος, για τα τελευταία τρία έτη, τους καμένους κάδους που έχει καταγράψει η υπηρεσία στη Λάρισα, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι δεν διευκρινίζεται η αιτία καύσης τους:
-Έτος 2011, κάδοι απορριμμάτων 46, κάδοι γενικής ανακύκλωσης 21.Σύνολο: 67.
Έτος 2012, κάδοι απορριμμάτων 31, κάδοι γενικής ανακύκλωσης 28. Σύνολο: 59
Έτος 2013, μέχρι σήμερα, καταμετρούνται κάδοι απορριμμάτων 29, κάδοι γενικής ανακύκλωσης 19. Σύνολο 48.
Αφορά κάδους 1100lt πλαστικούς κάδους, κόστους περίπου 200 ευρώ, ο καθένας.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Δέκα καμένους κάδους απορριμμάτων, από αναμμένες στάχτες, μετρά απώλειες πέρυσι, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κιλελέρ, που διαπιστώνει συνέχεια του φαινομένου και το φετινό χειμώνα.
«Πέρυσι είχαμε πολλά κρούσματα καύσης κάδων απορριμμάτων, από πολίτες που πετούσαν αναμμένες τις στάχτες των τζακιών τους ή των ξυλόσομπών τους, σε αυτούς. Τέτοια περιστατικά παρατηρήθηκαν σε όλη την επικράτεια του Δήμου, σε πολλές τοπικές κοινότητές του», αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Κιλελέρ κ. Βασίλης Χατζούλης, ο οποίος παράλληλα εφιστά την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μάλιστα η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κιλελέρ, απευθύνει έκκληση σε όλους τους δημότες, να μη ρίχνουν στάχτες από τζάκια ή σόμπες μέσα στους κάδους απορριμμάτων και προειδοποιεί ότι για τους παραβάτες θα κινείται η προβλεπόμενη διαδικασία μέσω της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα επιβάλλονται αυστηρά χρηματικά πρόστιμα.
ΟΙ ΣΤΑΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ…
Όσοι διαθέτουν τζάκι στο σπίτι τους και ζουν στην ύπαιθρο ή έχουν κήπο, συνήθως ρίχνουν στο χώμα τις στάχτες, καθότι εκτιμάται ότι κάνει καλό στο έδαφος και βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών, σκοτώνοντας μικρόβια.
Όμως όσοι ζουν σε πολυκατοικία, είναι δύσκολο να μαζεύουν τις στάχτες και κάθε τόσο να αναζητούν χώρους ρίψη τους. Έτσι η εύκολη λύση στους κάδους είναι αναπόφευκτή εκτός να τις εκμεταλλευτούν με άλλο τρόπο, ακολουθώντας παλιές συνταγές των γιαγιάδων μας, όπως:
«Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε ένα μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα κ.ά.
Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.
Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.
Η στάχτη δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κ.ά. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.
Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό, δυναμώνει υδρόβια φυτά.
Επίσης βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.
 Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κ.ά.».
Αυτά είναι μόνο λίγα απ΄ όσα μπορεί κάποιος να κάνει με τη στάχτη, απ’
το να την πετάξει στον κάδο!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass