ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ...

«Τραπέζι» για 2.000 οικογένειες στη Λάρισα

* Εξακόσια άτομα σιτίζονται στην πόλη μας καθημερινά από τον Δήμο και την Ιερά Μητρόπολη

Δημοσίευση: 02 Απρ 2015 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:39

Της Λένας Κισσάβου

Πάνω από δύο χιλιάδες οικογένειες στη Λάρισα και εκατοντάδες άλλες στην ευρύτερη περιοχή της, περιμένουν από τους συμπολίτες τους προσφορές, για να στρώσουν το δικό τους πασχαλινό τραπέζι. Ένα τραπέζι με όλα όσα απαιτούν τα έθιμα της παράδοσής μας.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν τα απαραίτητα. Για όλα αυτά όμως φροντίζει ένας μεγάλος μηχανισμός κοινωνικής προσφοράς που κινείται αυτές τις μέρες στη Λάρισα, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να γιορτάσουν το Πάσχα.

Οκτακόσια άτομα αναμένουν τις προσφορές που θα δοθούν στους «Ενεργούς Πολίτες», δεκάδες άλλοι τις προσφορές φιλανθρωπικών συλλόγων που οργανώνουν αυτήν την περίοδο πασχαλινά παζάρια για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά τροφίμων. Τουλάχιστον χίλιες πεντακόσιες οικογένειες είναι αυτές που περιμένουν τις προσφορές που θα δώσουν Λαρισαίοι στους ναούς της Μητρόπολης, άλλες πεντακόσιες οικογένειες περιλαμβάνει η λίστα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λαρισαίων, εκατόν πενήντα άτομα θα καθίσουν στο πασχαλινό τραπέζι των συσσιτίων του Δήμου και 450 θα βρουν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό, αλλά και το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα, στα συσσίτια της Μητρόπολης Λάρισας.

Για όλα αυτά έχουν «επιστρατευθεί» να προσφέρουν από κρεοπώλες της Λάρισας, κτηνοτρόφοι, αρτοποιοί, μέχρι διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και βέβαια μεμονωμένοι πολίτες, που κάθε χρόνο πιστά καταθέτουν ό,τι μπορεί ο καθένας στον συνάνθρωπό του.

Οι προσφορές αυτές απευθύνονται πάντα σε άπορους, σε άνεργους, σε οικογένειες οικονομικά αδύνατες, σε μοναχικά φτωχά άτομα, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος όπως εκτιμούν οι κοινωνικοί φορείς της πόλης μας, που συγκεντρώνουν βοήθεια γι' αυτούς.

Παράλληλα ενόψει του Πάσχα, τη βοήθεια του κόσμου ζητούν και διάφοροι φορείς και κοινωνικές δομές, που η οικονομική κρίση και η έλλειψη χρημάτων, δυσχεραίνει το έργο τους, όπως ορφανοτροφεία, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Έξοδος», κ.α.

Η Λάρισα ...κινείται αυτές τις μέρες, με οδηγό την αλληλεγγύη, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό της, με εκατοντάδες εθελοντές να θέτουν εαυτούς στην υπηρεσία της κοινωνικής προσφοράς.

Αναλυτικότερα οι φορείς και οι δράσεις τους, ενόψει του Πάσχα, είναι οι ακόλουθες:

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννη, ο Δήμος έχει φροντίσει να προσφέρει γιορτινό γεύμα το Μεγάλο Σάββατο, στους δικαιούχους του συσσιτίου του (150 άτομα) ενώ δέματα με τρόφιμα θα δοθούν στις 500 οικογένειες που εξυπηρετεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, παράλληλα με λαμπάδες, παιχνίδια και τσουρέκια στα παιδιά αυτών.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε δυόμισι χιλιάδες οικογένειες της περιοχής αρμοδιότητάς της, θα προσφέρει τη Μεγάλη Τρίτη, δέματα με τρόφιμα, η Ιερά Μητρόπολη Λάρισας, εκ των οποίων τα 1.500 περίπου θα προσφερθούν στην πόλη της Λάρισας, όπως μας ενημερώνει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας.

Για τη συγκέντρωσή τους, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, η προσπάθεια μελών των φιλόπτωχνων ταμείων κάθε ενορίας και συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν.

Επίσης στα 450 άτομα που σιτίζονται καθημερινά στην Τράπεζα της Μητρόπολης, θα δοθούν δέματα με τρόφιμα μετά τη Μεγάλη Πέμπτη για να στρώσουν ένα γιορτινό τραπέζι στο σπίτι τους, καθώς και λαμπάδες και παιχνίδια για τα παιδιά τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον π. Αχίλλειο, οικονομική βοήθεια θα δοθεί από τη Μητρόπολη στις φυλακές, σε ιδρύματα, όπως το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος», σε φοιτητές αναγνώστες και ιερόπαιδες, σε δέκα παιδιά με προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη να χειρουργηθούν άμεσα, επίσης υλική βοήθεια θα δώσει στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Παναγία Αρμενιώτισσα, ενώ ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, θα πραγματοποιήσει και φέτος επισκέψεις στις Παιδιατρικές Κλινικές των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, για να προσφέρει λαμπάδες, γλυκίσματα και παιχνίδια στα παιδιά που νοσηλεύονται.

Αναλυτικότερα για όσους θέλουν να προσφέρουν:

-Τρόφιμα σε ναούς:

Τρόφιμα για άπορους-πτωχούς από τη Μητρόπολη συγκεντρώνονται σε όλους του ναούς της Λάρισας. Τα τρόφιμα που μπορούν να προσφερθούν, είναι: 1 ελαιόλαδο, 1 κιλό μακαρόνια , 1 κιλό ρύζι, 1 κιλό ζάχαρη, 1 τοματοπολτό, 4 κυτία γάλα(εβαπορέ), 1 φυτίνη, 1 κιλό όσπρια, 1 τσουρέκι, 6 αυγά. Θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι την Κυριακή 5 Απριλίου.

-Περίπτερο στην Κεντρική πλατεία:

Η «Λογία Φιλαδελφίας και Αλληλεγγύης» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, λειτουργεί περίπτερο στην κεντρική πλατεία Λάρισας, όπου διαθέτει παιδικά βιβλία και πάζλ, εικονίτσες, λαμπάδες, θυμίαμα, κομποσχοίνια κ.λ.π. Τα έσοδα των πωλήσεών τους θα διατεθούν για την ενίσχυση των φτωχών και άπορων.

-Μπαζάρ στο "Κρίκκειο" Ορφανοτροφείο:

Το «Κρίκκειο" Ορφανοτροφείο Θηλέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης διοργανώνει πασχαλιάτικο παζάρι με χειροποίητες λαμπάδες, πασχαλινά στολίδια, σπιτικά γλυκά και κουλουράκια, το Σάββατο του Λαζάρου, 4 Απριλίου και την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου, τις ώρες 10.30 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5 έως τις 7. Τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί από τα κορίτσια που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κυθήρων και Πρεβέζης, στη συνοικία Ανθούπολη.

«ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πάνω από 800 Λαρισαίους, (285 οικογένειες) βοηθούν οι «Ενεργοί Πολίτες» Λάρισας, με προσφορά τροφίμων και θα στηρίξουν επίσης και το Πάσχα ανάλογα. Επίσης εθελοντές έχουν κατασκευάσει εκατόν εβδομήντα λαμπάδες για να δοθούν στα παιδιά αυτών των οικογενειών, ενώ συγκεντρώνουν και κουλουράκια γι' αυτό τον σκοπό.

Ο αγώνας τους για συγκέντρωση των τροφίμων είναι σε εξέλιξη και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να πηγαίνουν στα εξής σημεία:

-Περίπτερο στην Κεντρική πλατεία: Λειτουργεί ανταλλακτικό παζάρι, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, όπου οι πολίτες μπορούν να προσφέρουν σαμπουάν, τρόφιμα, είδη υγιεινής κ.α. και να παίρνουν πασχαλινά είδη που κατασκεύασαν οι εθελοντές.

-Στη Στέγη Αλληλεγγύης στη συμβολή των οδών Μανδηλαρά και Παναγούλη: Λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10π.μ. – 1μ.μ. και 6-9 μ.μ., εκτός απογεύματα Τρίτης και Πέμπτης.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Πασχαλιάτικο παζάρι διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» και του ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ», αύριο Παρασκευή 3 και μεθαύριο Σάββατο 4 Απριλίου, στην οδό Πηνειού 10, στη Λάρισα, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00.

Τα δημιουργήματα που θα εκτίθενται προς πώληση είναι φτιαγμένα με πολύ μεράκι από τα μέλη του συλλόγου. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» και ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ».

"ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"

Οι "Φίλες της Αγάπης" διοργανώνουν πασχαλινό παζάρι το Σάββατο του Λαζάρου, 4 Απριλίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Γκραντ» στις 7 μ.μ. Όπως σημειώνουν «στις σημερινές συνθήκες ζωής με τις τόσες δυσκολίες, είναι ευκαιρία να δείξουμε τα αισθήματα αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας».

«ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Από τον Νοέμβριο του 2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απέκτησε και φυσική παρουσία στη Θεσσαλία με την ίδρυση του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (ΚΑΚΕ ) Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Σε 4 μήνες έχει ανταποκριθεί με μεγάλη αμεσότητα σε όλα τα αιτήματα στήριξης παιδιών.

Συγκεκριμένα, στηρίζει 210 παιδιά και οικογένειες με προβλήματα διαβίωσης, εξυπηρετήθηκαν 301 αιτήματα ιατρικών περιστατικών και έχει δεχθεί 15 καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην τοπική γραμμή και πολλαπλάσιες στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα παιδιά που δέχεται καθημερινά κατά μέσο όρο 752 κλήσεις την ημέρα.

Επιπλέον, στο τομέα της πρωτογενούς πρόληψης έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις πρόληψης σε πάνω από 2.000 παιδιά.

-Συγκέντρωση τροφίμων:

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης κι ενόψει Πάσχα, κινητοποιεί για μία ακόμα φορά πολίτες και φορείς, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα για τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που στηρίζει τόσο στη Θεσσαλία όσο και πανελλαδικά.

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί όλους να στηρίξουν την πρωτοβουλία και ανακοινώνει ότι: «Τα ράφια στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί ο οργανισμός, έχουν πλέον αδειάσει, ως συνέπεια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρίες στη χώρα μας».

Η συγκέντρωση τροφίμων πραγματοποιείται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Θεσσαλία, που βρίσκεται στην οδό Ηφαίστου 9 (ημιώροφος), Λάρισα, τηλ: 2410-560900 και αναλυτικότερα είναι τα εξής είδη: Γάλα εβαπορέ, Λάδι, Ρύζι, Όσπρια, Αλεύρι, Σάλτσα τομάτας, Είδη πρωινού (κακάο, μπισκότα, κρουασάν, δημητριακά, φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδα, μερέντα, χυμοί), Άνθος αραβοσίτου

αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, Πουρές, Βρεφικές κρέμες, Βρεφικό γάλα

Είδη βρεφικής φροντίδας (πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες συγκάματος), Προϊόντα καθαρισμού (καθαριστικά και απολυμαντικά γενικής χρήσης, μαλακτικό ρούχων, χλωρίνη κ.λπ.)

Είδη προσωπικής φροντίδας (σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες), Είδη οικιακής χρήσης (αλουμινόχαρτο, διάφανη μεμβράνη, σακούλες απορριμμάτων) και χαρτικά (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας).

- ΠΑΖΑΡΙ: Επίσης στην πλατεία Ταχυδρομείου (Ασκληπιού και Παπακυριαζή γωνία), από αύριο Παρασκευή έως και το Σάββατο 11 Απριλίου, ο Οργανισμός, θα λειτουργεί πασχαλινό παζάρι, με ωράριο καταστημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass