ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Θα είμαι ξανά υποψήφιος στον Δήμο Κιλελέρ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2013 20:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:35
 Της Λένας Κισσάβου
 
«Θέλω να συνεχίσω μαζί με τους συνεργάτες μου την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στον Δήμο Κιλελέρ, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με συναινέσεις και μακριά από κομματικές γραμμές. Με σχέδιο το οποίο υπηρετούμε όλοι μας απαρέγκλιτα…», δηλώνει ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, σε συνέντευξή του στην «Ε», για τα προσωπικά του σχέδια, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ παράλληλα όσο αφορά στη σημερινή διαχείριση του Δήμου, εμφανίζεται αγωνιστής, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του μνημονίου, με πείσμα να ωθήσει την ανάπτυξή του.
Ξεκίνησε, τον νέο διευρυμένο δήμο με «θηλιά» χρέους περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε σε σφιχτή οικονομική διαχείριση υποστηρίζοντας ότι έβαλε τέλος, έξοδα που γίνονταν «στην υγεία των κορόιδων», κοιτώντας έτσι στα μάτια όλους τους δημότες!
Αισιόδοξος, παρά τα μηνύματα της εποχής, απαντά με αποφασιστικότητα για το μέλλον, λέγοντας: «Πατάμε γερά στα πόδια μας και μόλις ο τόπος εισέλθει σε περίοδο ανάπτυξης, θα είμαστε σίγουρα από τους πρωταγωνιστές».
 
-Κύριε Κομήτσα, αναλάβατε τον Δήμο Κιλελέρ έχοντας «κληρονομήσει» ένα χρέος 4 εκατ. ευρώ, περίπου, από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους. Εκτός αυτού, αντιμετωπίζετε τον «οικονομικό πόλεμο» του μνημονίου. Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα την οικονομική κατάσταση του Δήμου;
 
«Δυστυχώς, κ. Κισσάβου, στη χώρα μας δεν υπάρχει ένας μηχανισμός, που να ελέγχει όσους αιρετούς υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Πρέπει όλοι αυτοί, όταν αποχωρούν και παραδίδουν ταμείο, να ελέγχονται, πραγματικά, και να τους αποδίδονται έπαινοι ή ευθύνες (πολιτικές ή ακόμη και ποινικές), για τη διοίκηση που άσκησαν.
Εμείς, αφού καταγράψαμε το χρέος των 4 εκατ. ευρώ από τους πρώην Δήμους, επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της σφιχτής διαχείρισης και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Ιδιαίτερα αν σκεφθείτε ότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε και τη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών, που έχει γίνει ποτέ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας της απαράδεκτης και ισοπεδωτικής πολιτικής των μνημονίων, καθώς σήμερα να λαμβάνουμε μόλις το 1/3 των χρημάτων που έπαιρναν οι Δήμοι έως το 2010.
Μέσα σε τρία χρόνια στον Δήμο Κιλελέρ κλείσαμε το μεγαλύτερο μέρος του «ανοίγματος» των 4 εκατ. ευρώ και μας μένουν ελάχιστα να εξοφλήσουμε. Έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία του Δήμου μας στην αγορά όπου όλοι επιζητούν, πλέον, τη συνεργασία μαζί μας γνωρίζοντας ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους.
Ο Δήμος Κιλελέρ λειτουργεί υποδειγματικά, είναι ένας από τους πιο νοικοκυρεμένους στη χώρα και οι δημότες μας εξυπηρετούνται στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, δίχως να χρειάζεται να έλθουν στη Νίκαια για το παραμικρό. Η ΔΕΥΑ Κιλελέρ προχώρησε στην εξυγίανση του συστήματος διαχείρισης του πόσιμου νερού, όπως και των αρδευτικών γεωτρήσεων, και ο καθένας πληρώνει, πλέον, ό,τι του αναλογεί. Η σφιχτή οικονομική μας πολιτική είναι αλήθεια ότι ξένισε κάποιους, οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε δημοτικές αρχές, που ξόδευαν, αφειδώς, πόρους «στην υγεία των κορόιδων». Εμείς είπαμε «κορόιδα τέλος». Κοιτάμε στα μάτια όλους τους δημότες και μετράμε δύο φορές κάθε ευρώ, πριν το ξοδέψουμε. Και μπορεί να περικόψαμε δαπάνες, που μάλλον προκαλούσαν παρά υπηρετούσαν τους πολίτες, αλλά έτσι καταφέραμε να κρατήσουμε και το 2014, για τρίτη συνεχή χρονιά, «παγωμένα» τα δημοτικά μας τέλη. Πατάμε γερά στα πόδια μας και μόλις ο τόπος εισέλθει σε περίοδο ανάπτυξης, θα είμαστε σίγουρα από τους πρωταγωνιστές».
 
- Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα έργα υποδομής, που δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν επί θητείας σας και έβαλαν τις βάσεις για μια πορεία ανάπτυξης του Δήμου γενικότερα;
 
«Το μοναδικό σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο, που οι Δήμοι έχουμε στη διάθεσή μας αυτή την περίοδο για την κατασκευή μεγάλων έργων, είναι το ΕΣΠΑ. Το κακό με τον Δήμο Κιλελέρ είναι ότι την 1η/1/2011 δεν παραλάβαμε ώριμες μελέτες από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και η υστέρησή μας ήταν σημαντική. Μόνο στον Δήμο Νίκαιας είχαμε προετοιμάσει τέτοιες προτάσεις και γι αυτό τα περισσότερα μεγάλα έργα, με πόρους του ΕΣΠΑ, γίνονται σήμερα στη Νίκαια.
Αναφέρομαι στο νέο Νηπιαγωγείο και το νέο Περιφερειακό Ιατρείο, που δημοπρατούνται άμεσα, όπως και την εκτεταμένη ανάπλαση στη συνοικία «Καλλιθέα» με την οποία αντιμετωπίζονται και τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα ένθεν κακείθεν του χειμάρρου Νεμπεγλεριώτη. Μετά από πολλή δουλειά της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και επιμονή – πίεση σε όλα τα επίπεδα, καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και άλλα δύο μεγάλα έργα πνοής για τον Δήμο μας, σε συνεργασία, βέβαια, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το ένα αφορά στην αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων στο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Πλατυκάμπου με την κατασκευή και 8 νέων αιθουσών. Το έτερο αφορά στην ανόρυξη γεωτρήσεων και την κατασκευή δεξαμενής και δικτύου μεταφοράς νερού για την υδροδότηση του Αρμενίου, της Μέλισσας και του Λοφίσκου, που θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την ποιότητα νερού της περιοχής.
Επίσης, συντάσσουμε μελέτη για την κατασκευή νέου, υπερσύγχρονου κτιρίου για τον Παιδικό Σταθμό Πλατυκάμπου. Πέραν τούτων, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες του δικτύου ηλεκτροφωτισμού μας με νέους, τεχνολογίας led, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους, άνω του μισού εκατ. ευρώ.
Με πόρους του LEADER, αναστηλώνουμε το κτίριο του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Νίκαιας για να στεγάσουμε τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κιλελέρ, που θα είναι έτοιμη το ερχόμενο καλοκαίρι. Από τους δικούς μας, περιορισμένους πόρους, χρηματοδοτήσαμε την αναστήλωση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Χάλκης, το οποίο μετατρέψαμε σε ένα πνευματικό κέντρο - «κόσμημα» για όλο τον Δήμο Κιλελέρ.
Από τα πιο σημαντικά μας έργα υπήρξε και η πλήρης ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Νίκαιας με την αναβάθμιση των λοιπών εγκαταστάσεών του. Επίσης, 30 και πλέον έργα έγιναν ή θα υλοποιηθούν έως το καλοκαίρι σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας για τη βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων, την ανακατασκευή πλατειών και κεντρικών δρόμων, την ασφαλτόστρωση οδών, τη συντήρηση κοινοτικών κτιρίων, την επισκευή σχολικών μονάδων, την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, την κατασκευή αγωγών ομβρίων κ.α.
Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και την εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών για να παρέχουμε στους δημότες μας ένα σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης».
 
-Ως ο μεγαλύτερος σε έκταση αγροτικός Δήμος της χώρας, σας βαραίνει η υποχρέωση να στηρίξετε –στο μέτρο των δυνατοτήτων σας- την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, στον οποίο μάλιστα όλοι προσβλέπουν ως την κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Αν και οι αποφάσεις για την αγροτική πολιτική, λαμβάνονται από το Υπουργείο, ποιες είναι οι δικές σας παρεμβάσεις προς αυτό τον στόχο;
 
«Είναι πραγματικά αναρίθμητες οι δημόσιες παρεμβάσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία και ιδιαίτερα στο ΥΠΑΑΤ για ζητήματα που καίνε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό μας κόσμο. Το βλέπουν και οι ίδιοι οι αγρότες και το αναγνωρίζουν ότι δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω, διεκδικώντας λύσεις για όλα τα σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Θα θυμίσω ότι μεταξύ άλλων έχουμε καταφέρει με παρέμβασή μας να αρθεί η απόφαση για την επιβολή χαρατσιού στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις αγροτικές αποθήκες. Επίσης, καταγγείλαμε την είσπραξη χαρατσιού για τη σύνταξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ επιμένουμε να ζητάμε την κατάργηση του τέλους προς τον ΓΟΕΒ για τους αγρότες της περιοχής μας, αφού δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα. Συνάμα, διατρανώσαμε την ανάγκη να πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους οι γεννηθέντες το 1948 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Συνεχής υπήρξε η πίεσή μας προς τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού και να αντικατασταθούν οι κλεμμένοι μετασχηματιστές στα αρδευτικά αντλιοστάσια.
Το σημαντικότερο, ίσως, όλων είναι, κ. Κισσάβου, ότι κάναμε διήμερο τον εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, με τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για επίκαιρα θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπου οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται, διεξοδικά, για τι μέλει γενέσθαι στον πρωτογενή τομέα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω, όμως, ότι φροντίζουμε και για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, όπως και ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων σε όλα μας τα χωριά».
 
- Σε μια εποχή δύσκολη για την ελληνική κοινωνία και ειδικά τις μέρες αυτές, υπάρχουν συμπολίτες μας που προσφεύγουν στους δήμους αναζητώντας βοήθεια, συνδρομή, αλληλεγγύη. Με ποιο τρόπο και σε ποια έκταση, ο δήμος Κιλελέρ μπορεί να ανταποκριθεί στην έκκλησή τους;
 
«Οι Δήμοι, χωρίς τους αναγκαίους πόρους, αδυνατούν να υποκαταστήσουν τις κοινωνικές και προνοιακές δομές του κράτους, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν αποδυναμωθεί και υπολειτουργούν, σήμερα, που πολίτες τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Εμείς, με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, βοηθάμε τους ενδεείς συμπολίτες μας σε συνεννόηση, πάντα, με τα προεδρεία των Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει και διανομή τροφίμων σε εκατοντάδες οικογένειες, αφού αξιοποιούμε το σχετικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΥΠΑΑΤ.
Ενόψει, δε, των Χριστουγέννων και σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό Σύλλογο «Η ΑΓΑΠΗ» του Δήμου Κιλελέρ έχουμε απευθυνθεί σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής μας και συγκεντρώνουμε χρήματα, τρόφιμα και άλλα είδη, τα οποία θα διοχετευθούν για την ανακούφιση πολλών ανθρώπων σε όλα μας τα χωριά. Ήδη, συγκροτήσαμε την αναγκαία επιτροπή και ενημερώνουμε τη ΔΕΗ για περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνει επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης σε δημότες, που μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Λειτουργούμε, φυσικά, το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», με το οποίο εξυπηρετούνται πολλοί ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες μας, ενώ συμμετέχουμε σε όλα τα προγράμματα παροχής εργασιακής εμπειρίας προσφέροντας απασχόληση σε δεκάδες νέους, κυρίως, ανθρώπους.
 
- Στους οικονομικά δύσκολους αυτούς καιρούς για την τοπική αυτοδιοίκηση, αναρωτιούνται πολλοί: γιατί να θέλει κανείς να είναι δήμαρχος; Θα είστε εκ νέου υποψήφιος; Έχει αντικείμενο και τι νόημα αποκτά η πολιτική των συνεργασιών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης;
 
«Δεν σας κρύβω κ. Κισσάβου, ότι πολλές φορές, οργίζομαι με τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, αφού μας αντιμετωπίζουν ως δεξαμενή για την περικοπή προσωπικού και πόρων, κάθε φορά που δεν τους βγαίνουν τα νούμερα, που ζητάει η τρόικα. Ωστόσο, δεν απογοητεύομαι, γιατί ξέρω ότι χωρίς διαρκή αγώνα δεν κερδίζεται τίποτα στη ζωή.
Γι’ αυτό και αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια αυτά τα τρία χρόνια στον Δήμο Κιλελέρ και τα αποτελέσματά της θα είναι κρίμα να πάνε χαμένα, αν επιτρέψουμε να επικρατήσουν φωνές ανευθυνότητας και άκρατου λαϊκισμού. Θέλω να συνεχίσω μαζί με τους συνεργάτες μου αυτή την προσπάθεια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με συναινέσεις και μακριά από κομματικές γραμμές, με σχέδιο το οποίο υπηρετούμε όλοι μας απαρέγκλιτα.
Θα είμαι ξανά υποψήφιος ανταποκρινόμενος στη βούληση των χιλιάδων συμπολιτών, οι οποίοι μας στηρίζουν ενεργά αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μας δημιουργεί η κρίση. Σε αυτή μας την πορεία προς τις εκλογές δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν θέτουμε διαχωριστικές γραμμές.
Αντιθέτως, επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους ενεργούς και υγιώς σκεπτόμενους συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονται για το χωριό τους και βάζουν στην άκρη κομματικές ταυτότητες ή προσωπικές στρατηγικές για το καλό του συνόλου, για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Στα δεκάδες χωριά, που επισκέπτομαι τακτικά, ακούμε τις αγωνίες και τα προβλήματα του κόσμου, αλλά ακούμε και πολλά καλά λόγια, ακόμη και από ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν την προηγούμενη φορά. Αυτή η θετική αντιμετώπιση από τον κόσμο μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε αλλά μας γεμίζει και με ευθύνη για το αύριο. Ένα αύριο στο οποίο εμείς λέμε ότι χωράνε όλοι και δεν αποκλείουμε κανέναν. Εξάλλου, αυτά τα τρία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε ως δημοτική αρχή όλων των κατοίκων του Δήμου Κιλελέρ και όχι μόνο εκείνων που μας ψήφισαν και έτσι θα συνεχίσουμε».  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass