ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Έρχονται γραμματείς και ειρηνοδίκες

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2013 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:38
Το πρώτο Κέντρο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών της περιφέρειας, μετά από Αθήνα- Θεσσαλονίκη και Πειραιά, εγκαινίασε, χθες στη Λάρισα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Νικόλα Κανελλόπουλο. Νωρίτερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι αποτελεί στοίχημα για τη χώρα η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, η οποία όμως παρ’ όλα αυτά είναι ποιοτική, με βάση στοιχεία και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ο κ. Αθανασίου δήλωσε επίσης ότι πρόκειται να προσληφθούν ως γραμματείς 800 άτομα, από το πρόγραμμα της κινητικότητας, άλλα 200 άτομα – επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Μέσω της κινητικότητας, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα καλυφθούν άλλες 800 θέσεις στις φυλακές της χώρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας προηγουμένως στους δικαστές και εισαγγελείς της Λάρισας, τόνισε ότι καλύφθηκαν τα κενά των 68 οργανικών θέσεων ειρηνοδικών στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου 2013 και ανήγγειλε την παράταση του πίνακα των επιτυχόντων, για την πρόσληψη επίσης 35 ειρηνοδικών, με τη δημιουργία οργανικών θέσεων.
ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου επισκέφθηκε πρώτα στη Λάρισα, το Δικαστικό Μέγαρο και είχε συνάντηση, στην αίθουσα δικαστών, με τους δικαστές και εισαγγελείς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Παρέστησαν ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, ο προϊστάμενος του Εφετείου Λάρισας κ. Ναπ. Ζούκας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Δ. Παπαγεωργίου, του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας κ. Κορομηλάς και η πλειονότητα των δικαστών και εισαγγελέων. Τα ζητήματα έθεσαν στον υπουργό η ταμίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Σταματία Γκαρά και το μέλος της διοίκησης κ. Βαρβάρα Πάπαρη. Ακόμα, επέδωσαν υπόμνημα και οι δικαστικοί υπάλληλοι με αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο κ. Γιάννη Κατσανούλη.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ακολούθως, ο υπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Μέγαρο Δικηγόρων Λάρισας και συμμετείχαν σε ενημέρωση από το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου. Στη συνέχεια μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων, για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών. Μετά τον αγιασμό από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη π. Νικηφόρο, πρώτος, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΣΛ και πρόεδρος του ινστιτούτου κ. Δημ. Κατσαρός, ο οποίος υπογράμμισε:
«...Οφείλουμε να τονίσουμε εδώ ότι δεν πρέπει να καλλιεργείται η προσδοκία ότι η διαμεσολάβηση έρχεται να λύσει το πρόβλημα της καθυστέρησης στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης. Θα το ανακουφίσει ασφαλώς, δεν μπορεί όμως να το λύσει. Είναι γνωστό ότι αποτελεί πρόβλημα συστημικό και δομικό, όπως έχει κρίνει πολλές φορές με αποφάσεις του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απαιτεί δημιουργία υποδομών, αύξηση οργανικών θέσεων. Και αυτά είναι υποχρέωση της πολιτείας.
Σήμερα εδώ στη Λάρισα, στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, παίρνει σάρκα και οστά μια νέα πρωτοβουλία. Αρχίζει να λειτουργεί το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας. Είναι μικρό ακόμη, μόλις γεννήθηκε. Φιλοδοξεί όμως να περπατήσει, να μεγαλώσει, να ανδρωθεί, να αποδώσει καρπούς, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Ας το βοηθήσουμε όλοι...».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Ο πρόεδρος του άλλου ετέρου του ινστιτούτου, του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Δημ. Αδάμ, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρώτη συνεργασία ΔΣΛ και Επιμελητηρίου ξεκίνησε πριν έξι μήνες και ο νέος θεσμός δίνει νέες προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας. Οι λύσεις μέσω της διαμεσολάβησης θα έρχονται αβίαστα, όχι μέσω δικαστηρίων, έχοντας την απαραίτητη δυναμική, για να διατηρηθεί για περισσότερα χρόνια. Δεσμευόμαστε να προβάλουμε με κάθε τρόπο τον θεσμό και να ενημερώσουμε τα μέλη μας. Ήδη το Επιμελητήριο, διαθέτει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέρος του προσωπικού...
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και τους πολίτες, από απόψεως οικονομίας χρόνου και δαπάνης. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει προχωρήσει σε όλο τον δυτικό κόσμο και είναι καιρός και στη χώρα μας να τον αγκαλιάσουν δικηγόροι, πολίτες, επιχειρηματίες, για να προχωρήσουμε σε αυτές τις εναλλακτικές μορφές απονομής της Δικαιοσύνης. Υπήρχαν τρία κακά: Οι πολίτες διαμαρτύρονταν γιατί πάνε αργά οι υποθέσεις, έχουμε αρκετές καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το σπουδαιότερο, αποθαρρύνονται οι επενδυτές.
Η ποιότητα των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων είναι ζηλευτή, κάτι που αναγνωρίζεται και στο ευρωπαϊκό νομικό γίγνεσθαι, παρά ταύτα η δικαιοσύνη από απόψεως ταχείας απονομής, υπολειτουργεί. Η διαμεσολάβηση είναι ένα από τα μέτρα αυτά.
Τα δικαστήρια στη Λάρισα λειτουργούν πάρα πολύ καλά, έχουν ποιοτικούς δικαστές, με πάρα πολύ καλές αποφάσεις. Υπεγράφη πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και παίρνουν 200 γραμματείς από τον τελευταίο διαγωνισμό, εξαντλούμε τον πίνακα, και με την κινητικότητα θα πάρουμε 800 και θα καλυφθούν τα κενά. Επίσης θα πάρουμε άλλους τόσους περίπου για τις φυλακές. Αντί να απολυθούν είναι κάτι κοινωνικά αποδεκτό.
Ο μέσος όρος αποφάσεων που βγάζει ο Έλληνας δικαστής είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτές που βγάζει ο Ευρωπαίος δικαστής. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχον εναλλακτικές προτάσεις απονομής δικαιοσύνης. Η προσπάθεια του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλου, με τον εξώδικο συμβιβασμό, δεν απέδωσε...
Στις ΗΠΑ το ποσοστό της διαμεσολάβησης είναι πάρα πολύ μεγάλο, ξεπερνά το 80% και εκεί η δικομανία είναι μεγαλύτερη από των Ελλήνων...».
Ο Γ.Γ. κ. Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Κανελλόπουλος συνεχάρη τον ΔΣΛ και το Επιμελητήριο Λάρισας και ξεχωριστά τους δύο προέδρους των φορέων για το ενδιαφέρον τους κ. Δ. Κατσαρό και Δ. Αδάμ αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντας την ημέρα σημαντική, αναφέροντας «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διάδοση της ιδέας της διαμεσολάβησης. Απαιτείται γενναία αλλαγή στη νοοτροπία μας, χρειάζεται ένας σύγχρονος νομικός πολιτισμός. Ιστορική η ευθύνη του δικηγόρου, να εγκαταλείψουμε εμείς οι δικηγόροι τη λογική της στείρας αντιδικίας, ακόμα και για μια μικροδιαφορά. Υποχρεωνόμαστε να περάσουμε σε εποχή συνεννόησης, σύνθεσης και διαπραγμάτευσης. Η νέα αποχή της ελληνικής δικαιοσύνης επιφυλάσσει στον δικηγόρο κομβική θέση... Βέβαια, η διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια, όπως είπε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης οι: Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης, ο πρόεδρος των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας, η επικεφαλής των Ελλήνων διαμεσολαβητών κ. Ιωάννα Αναστασοπούλου. Παρέστησαν επίσης, εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Τσιαπλές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και άλλοι.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ
Παρέμβαση έκανε στην εκδήλωση εκ μέρους των Λαρισαίων εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, η κ. Δημητρα Κόκκοβα και είχε διάλογο, από του βήματος με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Επίσης, στην είσοδο του Μεγάρου Δικηγόρων είχαν συγκεντρωθεί με πανό οι φύλακες των σχολείων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και είχαν και εκείνοι συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Με την ευκαιρία της ίδρυσης του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών στη Λάρισα, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Ο συμβολαιογραφικός κόσμος της χώρας θεωρεί απαραίτητη την
εφαρμογή, την επέκταση, αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση του θεσμού της διαμεσολάβησης. Προσαρμοστικότητα νοοτροπιών και αντιλήψεων, διάλογος, διάθεση προς θεσμική συμφιλίωση και επίλυση των διαφορών, εξοικονόμηση διοικητικού χρόνου και δαπάνης είναι οι λέξεις κλειδιά για την εφαρμογή του νέου θεσμού. Συγχαίρουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και το Επιμελητήριο...».
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΙ
Σχετικά με την ανεμπόδιστη φοίτηση των παιδιών Ρομά, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Παράρτημα Ν. Λάρισας) και η Ομοσπονδία Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομ, του επέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο υπογραμμίζουν: «Κύριε υπουργέ, ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη φοίτηση των παιδιών Ρομά και να αποφευχθεί η συνέχιση των καταδικαστικών για τη χώρα μας αποφάσεων, είναι η υιοθέτηση των ρυθμίσεων που προτείναμε. Άλλωστε εάν συμμερίζεστε την άποψη ότι μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αποδοχής της προτεινόμενής μας τροπολογίας». Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος των κοινωνιολόγων κ. Νικ. Πουτσιάκας και της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Ν. Παϊτέρης.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass