Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2013 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:59

Της Λένας Κισσάβου

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλίας, στοχεύει να περάσει το μήνυμα της ανυποχώρητης αντίστασής της, απέναντι στα μέτρα που προωθεί το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, πραγματοποιώντας πανεκπαιδευτικό  πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα.

Αποφασισμένοι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, να αντιδράσουν σε ότι «εξαθλιώνει και καταργεί τη δημόσια εκπαίδευση», όπως υποστήριξαν σε συνέντευξη τύπου, που έδωσαν στα γραφεία της ΕΛΜΕ Λάρισας, ανάφεραν ότι το συλλαλητήριο αποτελεί και μόνο την αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας σε επίπεδο περιφέρειας,  προκειμένου να καταδείξουν τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα πολιτική του υπουργείου παιδείας, με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τις μειώσεις μισθών εκπαιδευτικών, την αύξηση του ωραρίου τους, την αξιολόγησή τους…κ.α.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, υποστήριξε δε ότι: «Θα δείξουμε την αντίθεσή μας και το θυμό μας σε όσα έχουμε υποστεί και για όσα δεινά προγραμματίζουν για τα παιδιά μας και το ελληνικό σχολείο..» και κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τα κενά που θα δημιουργηθούν στα σχολεία, λόγω της πολιτικής των περικοπών και των μειώσεων τόνισε: « Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, τις σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών καθώς και τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 12%, την τελευταία 3ετία, οι φωστήρες της τρόϊκας βρήκαν τη λύση: αύξηση του διδακτικού ωραρίου τη στιγμή που αυτό βρίσκεται ακριβώς στο μέσω όρο των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ αντίστοιχα έχει γίνει μείωση αποδοχών των εκπαιδευτικών, της τάξης του 30% με 40%. Υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών εντός και εκτός νομού με ότι συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό, επιπλέον συγχωνεύσεις σχολείων …».

Στοχευμένη προσπάθεια χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, χαρακτήρισε την αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο παιδείας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, αντιπροτείνοντας ότι η αυτή μπορεί να γίνει εσωτερικά (μεταξύ εκπαιδευτικών) σε κάθε σχολική μονάδα, με στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη του εκπαιδευτικού έργου που προσφέρεται. «Η εκπαίδευση θέλει ενίσχυση όχι χειραγώγηση, που θα την καθηλώσει..», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Τη μείωση των δαπανών για την παιδεία κατά 33%, τις μειώσεις στους μισθούς, τις απολύσεις αναπληρωτών …, κατήγγειλε με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Καρδίτσας κ. Γιάννης Πετεινάρας, στο πλαίσιο τα συνέντευξης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο είναι ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στις εργασιακές μας σχέσεις, στους μισθούς μας, στις συνάξεις μας και στο ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, στην παιδεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά. Είναι ένα βήμα που οδηγεί στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και στ βαθιά υποβάθμιση της ζωής μας.

…Αν συνυπολογίσουμε και την προβλεπόμενη μείωση  από τη νέα επικαιροποίηση του νέου μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε, μείωση κατά 14% μέχρι το 2016, οι δαπάνες για την παιδεία ια μειωθούν κατά 47%!

Ο μισθός του νέου εκπαιδευτικού στο λύκειο ισοδυναμεί μόλις με το 19% του συναδέλφου του στο Λουξεβούργο, με το 45% στην Ισπανία ή το 53% στην Κύπρο…».

Για υποβάθμιση τη δημόσια παιδείας, μίλησε ακολούθως και ο  πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων. Κούμας», κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, επισημαίνοντας ότι: «Η  τεράστια μείωση (πάνω από 50%) στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισής τους ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.

Η πλήρη κατάρρευση του προϋπολογισμού για την Παιδεία  οδηγεί στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών και στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές. Παράλληλα η δραματική μείωση των αποδοχών μας, που στους νέους εκπαιδευτικούς, ξεπερνάει το 45% , έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τον κλάδο .

Οι  νέες πειθαρχικές διατάξεις καταργούν το «τεκμήριο αθωότητας» και μας οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με τη διαθεσιμότητα, την αργία και τις απολύσεις να επιτρέπονται ακόμα και για αυτούς που απλά παραπέμπονται στα νέα πειθαρχικά συμβούλια.

Το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση  συνδέει  την αξιολόγηση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, μέσα από παράλογες και άδικες ποσοστώσεις από βαθμό σε βαθμό αλλά και με πρόβλεψη για στασιμότητα ακόμα και απολύσεις

Η αναγκαιότητα συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού - πανεργατικού μετώπου είναι μονόδρομος».

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Λάρισας κ. Γιώργος Σούλτης, μίλησε για μια προδιαγεγραμμένη πορεία διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων της χώρας, με το σχέδιο «Αθηνά», τονίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος βρίσκεται μόνο στην αρχή των αγώνων του για να σταματήσουν αυτή την πορεία και όχι μόνο, με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass