Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2013 13:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:00
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η 21 Μαρτίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού το 1966, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, όταν το 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών που διαμαρτυρόταν για το απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.
Σήμερα τόσα χρόνια μετά, μια άλλη ρατσιστική κυβέρνηση αυτή των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, «τιμά» την μέρα αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Χάρη στην «πετυχημένη» πολιτική μηδενικής ανοχής στην «ανομία» και αποτροπής της μετανάστευσης, αλλά τρία πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στη θάλασσα της Μυτιλήνης προχθές και άλλοι εννέα αγνοούνται, ενώ μια μητέρα και δύο μικρά παιδιά, είχαν ήδη βρεθεί πνιγμένοι.
Τρία από τα αγνοούμενα παιδιά είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ιθαγένεια ή νόμιμα έγγραφα. Έτσι, αφού έφυγαν με την οικογένειά τους λόγω κρίσης, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα που γεννήθηκαν ως «λαθραίοι», με αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
Γι’ αυτά τα καθημερινά εγκλήματα στα νερά του Αιγαίου και στα ναρκοπέδια του Έβρου κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν απολογείται, ούτε βέβαια θεωρούνται ειδήσεις άξιες λόγου για τα ΜΜΕ. Αυτές είναι οι συνέπειες της εθνικής και ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που συνενώνει όλο το φάσμα από την τρικομματική κυβέρνηση ως τη Χρυσή Αυγή. Εξάλλου ο σύμβουλος του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών για θέματα μετανάστευσης, Ι. Κωτούλας αποτελεί υμνητή του ναζισμού όπως φαίνεται στο έργο του “Η Άνοδος του Γ' Ράιχ”, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ο ναζισμός ήταν μια μεγάλη επανάσταση: εναντίον της γραφειοκρατίας, εναντίον της άνοιας, για χάρη της νεολαίας, εναντίον των περιχαρακωμένων ιεραρχιών...»
Είναι φανερό λοιπόν ότι οι νέες, «αυστηρότερες» ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερη αδικία, βαρβαρότητα και θάνατο.
 
Η βαρβαρότητα αυτή αποτελεί τη συνέχεια μιας πολιτικής που πετάει τους πολλούς στο περιθώριο της φτώχειας για να κερδίζουν οι λίγοι, που κατακερματίζει και καταργεί τα δικαιώματα όλων μας, ελλήνων και ξένων για να σώσει τα προνόμια των ελίτ, προωθώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό και επιστρατεύοντας την άγρια καταστολή.
Εμείς επιμένουμε, απέναντι στη βαρβαρότητα του ρατσισμού -επίσημου και ανεπίσημου, κυβερνητικού ή νεοναζιστικού- παλεύοντας για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται ή μεγαλώνουν εδώ, άσυλο στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν εδώ και έγγραφα σε όσους θέλουν να φύγουν.
Θεωρούμε πως κάθε παιδί που γεννιέται ή μεγαλώνει στη χώρα, δικαιούται αυτονόητα την ελληνική υπηκοότητα (ή ιθαγένεια) μαζί με όλα τα δικαιώματα που συνδέονται μαζί της, γιατί, η ιδιότητα του πολίτη, η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την εργασία, τα πολιτικά δικαιώματα, δεν είναι κληρονομικά προνόμια, αλλά ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην οδηγούνται οι νέοι στον αποκλεισμό και η κοινωνία στη βαρβαρότητα.
Αντίστροφα, η ιδιότητα του μετανάστη, πόσο μάλλον του “λαθραίου”, δεν αποτελεί κάποια βιολογική ταυτότητα που τα παιδιά των μεταναστών είναι υποχρεωμένα να φέρουν για όλη τους τη ζωή. Είναι απολύτως παράλογο, απάνθρωπο και ρατσιστικό ένα παιδί που γεννιέται ή μεγαλώνει στη χώρα μας, να θεωρείται ως μετανάστης και να κινδυνεύει, μόλις κλείσει τα 18, με απέλαση από την πατρίδα του “πίσω” σε μια χώρα που δεν γνώρισε ποτέ.
Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα, οι διεκδικήσεις και τα όνειρα μας για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και διακρίσεις έρχεται αντιμέτωπος με την άθλια κι ακροδεξιά τρικομματική κυβέρνηση και τις ναζιστικές συμμορίες, ενώ συναντιέται με όλους τους αγώνες που ξεδιπλώνονται τόσα χρόνια στις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας μας. Εκεί θα πούμε, ντόπιοι και μετανάστες, τις τελευταίες λέξεις κι αυτές είναι η αλληλεγγύη, ισότητα και ελευθερία». 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass