ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΝ. ΓΟΥΛΑ

Ψηφίζουν αύριο οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2013 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:18
Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Λάρισας για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ιδρύματος και μοναδικό υποψήφιο καθηγητή Παναγιώτη Γούλα. Προηγήθηκε χθες, δημόσια ακρόαση του κ. Γούλα ενώπιον της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου, σε δύο ημέρες προκηρύσσονται εκλογές από τις οποίες θα προκύψει ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος νόμος προβλέπει καθεστώς «διαρχίας» στη διοίκηση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για τον λόγο αυτό στο ΤΕΙ Λάρισας, όπως και στα υπόλοιπα άλλωστε ιδρύματα της χώρας, προ μηνών, πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του θεσσαλικού ΤΕΙ εκλέχθηκε ο συνταξιούχος καθηγητής Χειρουργικής Κων. Χατζηθεοφίλου.
Σύμφωνα με το ίδιο καθεστώς, μετά τις αυριανές εκλογές, ο κ. Γούλας θα προτείνει στο Συμβούλιο Διοίκησης τρεις αντιπροέδρους, με αρμοδιότητες ακαδημαϊκών θεμάτων, εκπαίδευσης - ερευνών και τεχνικής υπηρεσίας, με τη νέα διοικητική δομή να ολοκληρώνεται σε έναν μήνα περίπου.
Το νέο διοικητικό «δίδυμο» αναλαμβάνει την ηγεσία του ΤΕΙ Λάρισας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με αφορμή τις συνεχείς μειώσεις των δαπανών για λειτουργικά έξοδα και προσλήψεις εκπαιδευτικών (ωρομισθίων) ενώ υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας, με τους διαδοχικούς νόμους Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, ουσιαστικά «απαλλάσσεται» της ευθύνης για κρατική επιχορήγηση, υποχρεώνοντας τα Ιδρύματα σε αναζήτηση πόρων (χορηγίες) για την οικονομική τους επιβίωση. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η οικονομική δυσπραγία θα υποχρεώσει τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προχωρήσουν από μόνες τους στη δεύτερη φάση του σχεδίου «Αθηνά», ακριβώς επειδή αρκετά Τμήματα δεν θα διαθέτουν πόρους.
ΑΚΡΟΑΣΗ
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Γούλας, κατά τη δημόσια ακρόασή του που έγινε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, αφού υποσχέθηκε πως θα είναι «πρόεδρος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας του ιδρύματος, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς», ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας «αντίθετος με τις καταργήσεις των Τμημάτων Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων, της Δασοπονίας, τις καταργήσεις των Τμημάτων της Τεχνολογίας Γεωπονίας και τη μετατροπή τους σε κατευθύνσεις» που προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά».
«Παρά τις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας του ΤΕΙ, πρόσθεσε ο κ. Γούλας, λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης και τις αρνητικές επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά», με αίσθημα ευθύνης δεσμεύομαι να αγωνισθώ με τους συνεργάτες μου, αλλά και με τα θεσμικά όργανα διοίκησης του Ιδρύματος για την επίτευξη των εξής: Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, στα οποία θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να χορηγούν διδακτορικό δίπλωμα, ολοκληρώνοντας έτσι τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο στην Ανωτάτη Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.).
Αποτελεσματική αξιοποίηση και η χρηστή διαχείριση των πόρων του Ιδρύματος, με πλήρη και ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο διοίκησης και χρήσης των πόρων στο ΤΕΙ. Εξωστρέφεια με τις συνεργασίες του Ιδρύματος με Επιμελητήρια και επιχειρήσεις της περιοχής, Πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού, αναγνωρισμένα ινστιτούτα, για κοινές καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες για επίλυση θεμάτων των επιχειρήσεων.
Εξεύρεση νέων θέσεων πρακτικής άσκησης των σπουδαστών και εργασίας των νέων πτυχιούχων. Αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχομένης εκπαίδευσης και των υπηρεσιών του ιδρύματος, δίδοντας έμφαση, προτεραιότητα και ενίσχυση των ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών στην έρευνα και στην καινοτομία. Ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, (όλων των βαθμίδων), καθώς και όλων των εργαζομένων στο ίδρυμα, σε δράσεις και ενέργειες που θα προβάλλουν το ίδρυμα και θα δώσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους συμμετέχοντες.
Το ρεαλιστικό μου όραμα για το ΤΕΙ Λάρισας, κατέληξε ο κ. Γούλας, είναι ένα επώνυμο, πλήρως αυτοδιοικούμενο Ίδρυμα, με ακαδημαϊκή ολοκλήρωση και οικονομική βιωσιμότητα, που θα προσφέρει ποιοτικές σπουδές σε όλα τα επίπεδα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα διεξάγει ανταγωνιστική έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έχει άμεση συμβολή στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα. Το ΤΕΙ της Λάρισας θα πρέπει τουλάχιστον σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να παραμείνει στο 10% που είναι σήμερα των καλύτερων ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον κόσμο, με στόχο τη βελτίωση της θέσης αυτής». Σημειώνεται πως η δημόσια ακρόαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις εκπαιδευτικών.
ΕΛΤΕΕ
Με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά», η ΕΛΤΕΕ Λάρισας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «ο εφιάλτης του οποίου ζει σήμερα η ελλαδική κοινωνία, δεν είναι συγκυριακή κρίση, αλλά μια πραγματικότητα ιστορικής παρακμής. Οι πολιτικοί ταγοί μετά από παρέλευση δεκαετιών αναγνώρισαν τα λάθη τους και εντόπισαν τις αιτίες της αποτυχίας τους. Έτσι ακολουθώντας την πεπατημένη, πασχίζουν να αναμορφώσουν τις δομές του κράτους, σύμφωνα με τις επιταγές των εντολέων τους.
Η εκπαίδευση βασικός θεσμός υψίστης σημασίας δεν μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο. Η επιχείρηση με εύσχημο τρόπο ονομάσθηκε «σχέδιο Αθηνά». H πολυδιάσπαση και ο λαϊκισμός οδήγησαν στην ύπαρξη Πανεπιστημιακών Σχολών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων χωρίς αντίκρισμα, τα οποία τρέχουν τώρα να συμμαζέψουν μέσα από μια πολιτική στην οποία εμπλέκονται όλα τα κόμματα που διέλυσαν την εκπαίδευση.
Ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Ιδρυμάτων Γ’/βάθμιας εκπαίδευσης, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια πομφόλυγα. Η τακτική του «ράβε- ξήλωνε», η πολιτική των ισορροπιών, οι διαπραγματεύσεις, οι δεσμεύσεις και οι υπαναχωρήσεις είναι τεχνάσματα της κομματοκρατίας. Οι κατεδαφιστές του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν μπορούν να τα ανοικοδομήσουν. Για να λυθεί το πρόβλημα της παιδείας, χρειάζεται όραμα και εθνική στρατηγική με επαναπροσδιορισμό στόχων και σκοπών. Σε ό,τι αφορά στο ΤΕΙ Λάρισας, χωρίς να εμφορούμαστε από τοπικιστικές αντιλήψεις φρονούμε ότι, είναι ένα Ίδρυμα άρτια οργανωμένο, πλήρως εξοπλισμένο και με εξορθολογισμένη διάρθρωση τμημάτων. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι άκρως απαραίτητο για την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής. Κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης του είναι προσχηματική. Η ΕΛΤΕΕ Ν. Λάρισας είναι υπέρ της ύπαρξης μεγάλων Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων υψηλής σύνθεσης επιστημονικότητας και εργαστηρίων, με αξιοκρατία και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων τους» καταλήγει η ΕΛΤΕΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass