ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ

Λίγα τα ντόπια, προσοχή στις ελληνοποιήσεις

* Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Ν. Παλάσκας μιλά στην «Ε» * Επίσκεψη Σαρχώση στα διαδημοτικά σφαγεία

Δημοσίευση: 08 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:53

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Ελάχιστα «τσιμπημένες» αναμένεται να είναι οι τιμές στον πασχαλινό οβελία φέτος, σε ό,τι αφορά στα ντόπια αμνοερίφια αφού ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, με την τιμή να αγγίζει τα 9 με 10 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ η τιμή «παίζει» μεταξύ 6 με 6,50 ευρώ το κιλό. Ωστόσο πολλοί καταναλωτές οι οποίοι σπεύδουν σε ορισμένα σούπερ μάρκετ δεν βρίσκουν αρνιά να αγοράσουν αλλά οι υπεύθυνοι υπόσχονται νέες παραλαβές από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας τονίζει προς τους καταναλωτές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά των αμνοεριφίων για να μην πέσουν θύματα ελληνοποιημένων σφάγιων.

Οι βασικοί λόγοι της μειωμένης αυτής προσφοράς είναι δύο:

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μεγάλη απώλεια που υπέστησαν σε ζωικό κεφάλαιο οι κτηνοτρόφοι της χώρας εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που κυριολεκτικά αποδεκάτισε τα κοπάδια. Η απώλεια αυτή στο ζωικό κεφάλαιο είχε ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερες γέννες αρνιών.

Ο δεύτερος είναι το ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το προηγούμενο διάστημα να εξαχθούν χιλιάδες ελληνικά αρνιά στην Ιταλία, αλλά και την Ισπανία. Εξέλιξη που μείωσε ακόμα περισσότερο τα ήδη λιγοστά αρνιά και κατσίκια που προορίζονταν για την ελληνική πασχαλινή αγορά.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων, μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, σημείωσε ότι και χθες οι τιμές πώλησης από τον κτηνοτρόφο παραγωγό στον έμπορο ήταν 6 με 6,5 ευρώ το κιλό. Με την τιμή να διαμορφώνεται στο τσιγγέλι του κρεοπωλείου. Επίσης ο κ. Παλάσκας εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη και με βάση τα παραπάνω, σημειώνεται πως σε επίπεδο χώρας φέτος μόνο το 1/3 των αρνιών και κατσικιών που θα διατεθούν στην αγορά θα είναι ελληνικά. Τα υπόλοιπα θα είναι εισαγόμενα. Για τον λόγο αυτό καλεί και πάλι, έστω και τις τελευταίες ημέρες τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να είναι σε επιφυλακή ώστε να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αρνιών. Επίσης ο καταναλωτής θα πρέπει να ελέγχει τις σφραγίδες των σφαγείων ώστε να ξεχωρίζει ποια σφάγια είναι ελληνικά και ποια είναι εισαγόμενα και από εκεί και πέρα να κάνει τις επιλογές του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Διαδημοτικών Σφαγείων Τυρνάβου – Λάρισας κ. Ανδρέα Ντάμτσιο οι σφραγίδες στα αμνοερίφια που πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής έχουν ως εξής: Ελληνική μπλε σφραγίδα και με την ένδειξη επίσης μπλε σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ», εισαγόμενα Ε.Ε. μπλε σφραγίδα και με την ένδειξη χώρας π.χ. «ΡΟΥΜΑΝΙΑ». Τρίτες χώρες π.χ. Σκόπια, Αλβανία καφέ σφραγίδα και με την ένδειξη π.χ. «ΑΛΒΑΝΙΑ».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΧΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Μεγάλη προσέλευση εμπόρων και κτηνοτρόφων παραγωγών σημειώθηκε και φέτος στα διαδημοτικά σφαγεία Τυρνάβου – Λάρισας ενόψει του Πάσχα. Τα σύγχρονα διαδημοτικά σφαγεία στα οποία ο κύριος μέτοχος είναι ο Δήμος Τυρνάβου, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, συνοδευμένος από τον πρόεδρο της ΔΕΣΠΤΑ κ. Ανδρέα Ντάμτσιο.

Εκεί αρχικά συναντήθηκαν με τον κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Παναγιώτη Τσιαμπαλή και στη συνέχεια με τον πρόεδρο των εκδοροσφαγέων κ. Άρη Μεντή και με τα μέλη του σωματείου.

Τα διαδημοτικά σφαγεία Τυρνάβου - Λάρισας είναι από τα πλέον σύγχρονα της χώρας, διαθέτουν πιστοποίηση και σε επίπεδο Θεσσαλίας είναι τα πρώτα σε ποσότητα σφαγής αμνοεριφίων. Διαθέτει ειδική μονάδα καύσης και πληρούν όλους τους όρους λειτουργίας της Ε.Ε.

Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης επισκέφθηκε όλους τους χώρους των σφαγείων και συνομίλησε με κτηνοτρόφους, εμπόρους, αλλά και τους εκδοροσφαγείς. Επίσης συγχάρηκε τον πρόεδρο της ΔΕΣΠΤΑ κ. Ανδρέα Ντάμτσιο, τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους εκδοροσφαγείς για τον άριστο τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης προς το κοινό συμφέρον που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση χαμηλών τιμών και προσφορά υγιεινών σφάγιων προς τον καταναλωτή, καθώς και τη διασφάλιση ενός καλού εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΕΣΠΤΑ κ. Ανδρέας Ντάμτσιος επισκέφθηκε στην Αθήνα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, τον υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου όπου σε άριστο κλίμα συζήτησαν θέματα που αφορούν στον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς και τη λειτουργία των Διαδημοτικών Σφαγείων Τυρνάβου – Λάρισας. Ο κ. Ντάμτσιος έθεσε στον υπουργό το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, όχι μόνο για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την περυσινή απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου, αλλά και την αντιμετώπιση της ασθένειας μέσα στο 2015.

Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε τον κ. Ντάμτσιο ότι επίκειται το υπουργείο να διεξαγάγει δημόσιο διαγωνισμό ώστε να παραληφθούν τα κατάλληλα εμβόλια για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού άμεσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass