ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ Π.Ο.Π.

Και... εγένετο «Αρνάκι Ελασσόνας»

* Νέοι ορίζοντες για την κτηνοτροφία της περιοχής

Δημοσίευση: 18 Απρ 2013 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:40
Του Δημήτρη Βάλλα
Ένα όνειρο και μια προσπάθεια πολλών ετών όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής, του Νομού αλλά και της Ελασσόνας έγινε ουσιαστικά από χθες πραγματικότητα, καθώς στα σφαγεία «ΒΑΚΡΕΛ» που βρίσκονται στο Μεσοχώρι της Ελασσόνας πιστοποιήθηκαν και σημάνθηκαν τα πρώτα σφάγια με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) «Αρνάκι Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας».
Συγκεκριμένα χθες για πρώτη φορά 20 αρνιά και 3 κατσίκια πιστοποιήθηκαν με την ονομασία προέλευσης από την Ελασσόνα και στάλθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια ενός νέου καταστήματος της αλυσίδας των Σούπερ Μάρκετ «Α.Β. Βασιλόπουλος» όπου και θα αποτελέσουν τη νέα «ατραξιόν» στον τομέα των τροφίμων, ενόψει μάλιστα και του εορτασμού του Πάσχα.
Η καθιέρωση και επίσημα της σφραγίδας Π.Ο.Π. πάνω στα σφάγια ανοίγει νέους ορίζοντες στον τομέα της κτηνοτροφίας της ευρύτερης περιοχής Ελασσόνας που αποτελεί τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή της Ελλάδος, με καινούργιους δρόμους προς όλες τις αγορές, εγχώριες και του εξωτερικού.
Η όλη διαδικασία της πιστοποίησης και της σήμανσης έγινε στα σφαγεία «ΒΑΚΡΕΛ ΑΕ» που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχωρίου του Δήμου Ελασσό-νας την Τρίτη 16-04-2013 υπό την επιτήρηση κλιμακίου ελέγχου αποτελούμενου από το στέλεχος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γεωπόνο Δρ Μαρία Κλεισιάρη – Μπουζούκη και το στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Τεχνολόγο Γεωπονίας Αλέξανδρο Μεσημέρη.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ...
Πολλοί είναι οι άνθρωποι, αλλά και οι... αφανείς «ήρωες» που συνέβαλαν στην όλη αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 12 περίπου χρόνια.
Onoris causa λοιπόν, ένα σύντομο ιστορικό έχει ως εξής:
Στις αρχές το 2000 οργανώθηκε και λειτούργησε στο πλαίσιο του Γ΄ Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Θεσσαλίας το Δίκτυο Πληροφόρησης και Υποστήριξης της Θεσσαλικής Υπαίθρου, με εθελοντική διεπιστημονική και διεπαγγελματική σύνθεση τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, προερχόμενου από τον δημόσιο, ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα.
Σκοπός του πιλοτικού αυτού προγράμματος ήταν η σύνταξη διαγνωστικών μελετών για τα βασικά στρατηγικά προϊόντα της Θεσσαλίας για την προώθηση και την προβολή τους, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά της αιγοπροβατοτροφίας.
Ένας από τους πρώτους στόχους που τέθηκαν από την ομάδα έργου του δικτύου που ασχολήθηκε με την αιγοπροβατοτροφία και συντονιζόταν από την ΑΝΕΛΚΙΣ ΑΕ, τη σημερινή «ΑΕΝΟΛ ΑΕ», ήταν και η διερεύνηση της δυνατότητας για συμπλήρωση και υποβολή φακέλου για την αναγνώριση ως ΠΟΠ των προϊόντων «Αρνάκι γάλακτος Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας».
Ύστερα από την ανάδειξη, διαμόρφωση και διατύπωση της πρότασης, ακολούθησε πολύχρονη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας και αποφασίστηκε στα τέλη του 2003 να υποβληθεί με φορέα την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας φάκελος για την ένταξη στο μέτρο 2.2 του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000-2006 «Ενίσχυση Προσανατολισμού στην Αγορά και Διεθνή Οικονομία» με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της προβλεπόμενης δαπάνης για την προετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων - φακέλων για την καταχώριση στο κοινοτικό μητρώο των ΠΟΠ – ΠΓΕ των ονομασιών «Αρνάκι γάλακτος Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας».
...Το Σεπτέμβριο του 2004 εγκρίθηκε από το ΠΕΠ Θεσσαλίας η οικονομική ενίσχυση για την καθιέρωση της ονομασίας ΠΟΠ, ενώ η ίδια συμμετοχή του φορέα καλύφθηκε από εισφορές των κτηνοτρόφων.
Το Μάρτιο του 2006 διαβιβάστηκαν μέσω της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θετική εισήγησή της, οι δύο αιτήσεις – φάκελοι των δύο συγκεκριμένων ονομασιών που υποβλήθηκαν από την Ε.Α.Σ. Ελασσόνας.
Η προετοιμασία των δύο αιτήσεων – φακέλων υποψηφιότητας είχε ανατεθεί σε μελετητική ομάδα ερευνητών και άλλων επιστημόνων.
Στο διάστημα που έπρεπε οι φάκελοι να αξιολογηθούν από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντικαταστάθηκε ο σχετικός κανονισμός 2081/92 για τα ΠΟΠ –ΠΓΕ από τον Καν. 510/2006.
Τον Απρίλιο του 2007 επιστράφηκαν οι φάκελοι στην ΕΑΣ Ελασσόνας, για να αναπροσαρμοστούν κάποια στοιχεία τους σύμφωνα με τον καινούργιο Κανονισμό και επαναϋποβλήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2008.
Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προβλεπόμενα στοιχεία των φακέλων υποψηφιότητας το τελευταίο δεκαήμερο του 2008.
Ύστερα από όλες τις παραπάνω χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες και συλλογικής προσπάθειας 10 και πλέον ετών, φτάσαμε στο αίσιο τέλος της καταχώρισης στο Μητρώο των ΠΟΠ – ΠΓΕ της ονομασίας «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» με τον Κανονισμό 734/2011 της 22ας Ιουλίου 2011 και της ονομασίας «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» με τον Κανονισμό 982/2011 της 30ής Σεπτεμβρίου 2011. Είναι οι πρώτες ονομασίες Ελληνικών προϊόντων που καταχωρίστηκαν ως ΠΟΠ στην κλάση «Νωπά Κρέατα».
Στις 2 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των αιγοπροβατοτρόφων της περιοχής για τις προδιαγραφές παραγωγής και τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ».
Ακολούθησαν συνεργασίες του Δήμου Ελασσόνας, της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας και των φορέων των κτηνοτρόφων της περιοχής με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τη Π.Ε. Λάρισας και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με επιδίωξη την πιστοποίηση των σφαγείων της περιοχής και φορέων εμπορίας για τη σφαγή και την τοποθέτηση στην αγορά των δύο παραπάνω προϊόντων. Αποτέλεσμα των παραπάνω διεργασιών ήταν να υποβληθεί από τα σφαγεία «ΒΑΚΡΕΛ ΑΕ» αίτημα στον αρμόδιο οργανισμό, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για τη χορήγηση του προβλεπόμενου πιστοποιητικού.
Τον Δεκέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο ελέγχου αποτελούμενο από γεωτεχνικούς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ο προβλεπόμενος έλεγχος αξιολόγησης στην επιχείρηση «ΒΑΚΡΕΛ ΑΕ» και σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες της περιοχής. Αφού διαπιστώθηκε η συμμόρφωση των σφαγείων «ΒΑΚΡΕΛ ΑΕ» με τις κείμενες διατάξεις και τις προδιαγραφές παραγωγής και σφαγής των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» χορηγήθηκε στην επιχείρηση το προβλεπόμενο πιστοποιητικό τον Ιανουάριο του 2013.
Ύστερα από όλη την παραπάνω μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια φθάσαμε και στη χθεσινή ημέρα όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σφαγή, πιστοποίηση και σήμανση των προϊόντων κρέατος με τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης «Αρνάκι Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τοπικοί φορείς του Δήμου Ελασσόνας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση και αναγνώριση ομάδας παραγωγών που θα τοποθετεί στην αγορά τα παραπάνω προϊόντα και θα ενεργεί και τον αυτοέλεγχο στις διαδικασίες παραγωγής και εμπορίας των.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass