ΕΝΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Επάγγελμα... μπαξεβάνος!

* ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΗΠΟΥΡΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2013 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:47
 ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Γεμάτες αυτή την εποχή οι λαϊκές αγορές στην περιοχή μας αλλά και στα καταστήματα του είδους από φυτά κηπευτικών και μποστανικών. Είναι η κατάλληλη περίοδος για το φύτεμα στη γη, στο χώμα. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι πολίτες γυρίζουν σε παλιές συνήθειες και εκεί που τα προηγούμενα χρόνια στον κήπο τους είχαν μόνο το γκαζόν και το πράσινο τριφύλλι να βρίσκουν χώρο να φυτέψουν όπως στο παρελθόν τα «ζαρζαβατικά» τους. Η κρίση βλέπετε δεν επιτρέπει πλέον σπατάλη χώρου αλλά και νερού μόνο για τη διακόσμηση του κήπου αλλά η σκέψη γυρίζει στο καθημερινό τραπέζι.
Δεν είναι μόνο η οικονομία που κάνει τους πολίτες να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο με κηπευτικά. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες συζητήσεις γίνονται για τη βλάβη που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η όλο και περισσότερη χρήση φυτοφαρμάκων σε διάφορες καλλιέργειες.
Μέχρι και το τέλος Μαΐου είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των κηπευτικών τα οποία εύκολα προμηθεύεται κανείς από τους επαγγελματίες κηπουρούς από τα φυτά που από τις αρχές του χειμώνα ετοιμάζουν για τους ίδιους.
Στον Τύρναβο, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή με δεκάδες κηπουρούς οι οποίο προμηθεύουν με κηπευτικά όλο τον χρόνο όχι μόνο την ντόπια αγορά αλλά και άλλες περιοχές, συναντήσαμε τον κ. Νίκο Γκανή. Κηπουρός ή αλλιώς «μπαξεβάνος» τρίτης γενιάς. Τον βρήκαμε στο χωράφι του αλλά και στο στέκι του στη λαϊκή αγορά και του ζητήσαμε να μας μυήσει στα μυστικά του κηπουρού αλλά και να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα κάνουμε έναν καλό κήπο και πώς θα αποκτήσουμε καλά φυτά για να έχουμε στη συνέχεια καλή παραγωγή.
Όπως μας είπε ο κ. Γκανής το να φέρεις αυτή την εποχή ένα φυτό στο σακουλάκι έτοιμο να μεταφυτευτεί στη γη δεν είναι απλό πράγμα. Η διαδικασία ξεκινά από τον Νοέμβριο κάθε χρόνου με τη μεταφορά στο θερμοκήπιο κοπριάς. Στη συνέχεια θα φυτευτούν οι σπόροι και με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σήμερα με σύγχρονα μέσα θα δημιουργηθούν οι θερμοκρασίες που πρέπει ώστε να φυτρώσει ο σπόρος. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο εύκολα, επισημαίνει ο κ. Γκανής. Τα παλιά χρόνια ο παππούς του το όνομα του οποίου φέρει και ο πατέρας του Χρήστος ζέσταιναν μέσα στην καρδιά του χειμώνα τα θερμοκήπια για φυτρώσουν οι σπόροι και να αναπτυχθούν στη συνέχεια τα φυτά με κοπριά αλόγων την οποία τοποθετούσαν σε ένα βαρέλι στο κέντρο του φυτωρίου. Η κοπριά αυτή, λέει ο κ. Γκανής δημιουργούσε μια ζεστή ατμόσφαιρα και θερμοκρασίες που κρατούσαν μακριά ακόμα και τις πιο δυνατές παγωνιές.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΚΗΠΟΥ
Ποια είναι όμως τα μυστικά για τη δημιουργία ενός καλού κήπου και τι πρέπει να κάνει ο κηπουρός ώστε μετά από το φύτεμα των φυτών σε 60 με 70 ημέρες να αρχίσει τη συγκομιδή των κηπευτικών;
Ο κ. Γκανής προτείνει αρχικά να καθαριστεί ο χώρος από τα διάφορα ζιζάνια, το χώμα να εμπλουτιστεί με καλή χωνεμένη κοπριά ώστε να αποφευχθούν τα διάφορα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της δημιουργίας του δικού μας κήπου είναι να έχουμε καθαρά δικά μας κηπευτικά και λαχανικά. Αφού μεγαλώσουν τα φυτά και «δέσουν» καρπό χρειάζεται βλαστολόγημα, κυρίως οι ντοματιές και οι αγγουριές.
Αν παρουσιαστούν ασθένειες στα φυτά καλό είναι ο ερασιτέχνης κηπουρός να φροντίσει για την προστασία τους με διάφορα σκευάσματα τα οποία δεν είναι επιβλαβή στον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να απευθυνθεί στον γεωπόνο ώστε εκείνος του δώσει περαιτέρω συμβουλές. Ο επαγγελματίας όμως κηπουρός που κάνει αυτή τη δουλειά χρόνια γίνεται στην πράξη και ο ίδιος αυτοδίδακτος γεωπόνος.
Ανάλογα τον καιρό και το φυτό και το ανάλογο πότισμα. Διότι αν παραδείγματος χάρη βρέξει το πότισμα μετατίθεται κάποιες μέρες πίσω. Επίσης για να γίνουν νόστιμα τα λαχανικά πρέπει να τα αφήνουμε να ωριμάζουν πάνω στο φυτό και όχι να τα κόβουμε άγρια.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές των φυτών τα τελευταία χρόνια οι οποίες κυμαίνονται για τα βασικά κηπευτικά όπως είναι οι ντοματιές, μελιτζανιές, πιπεριές από 0.40 – 0.50 ευρώ ενώ αργότερα με την πάροδο του χρόνου οι τιμές είναι πιο χαμηλές.
Στις αγγουριές και τα μποστανικά οι τιμές είναι στα 0,50 ευρώ.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass