Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ:

Αστυνόμος «έκοψε» 1000 κλήσεις σε μαγαζιά της Λάρισας!

* «Εγώ το λέω δημόσια: Σε μια χώρα που βουλιάζει, έχουμε στη Λάρισα έναν αστυνομικό που δεν έχει άλλη δουλειά, όλη την ημέρα πηγαίνει και γράφει τα καταστήματα. Τα γράφει έτσι, συνέχεια...», επισήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων

Δημοσίευση: 24 Απρ 2013 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:48
Του Γιώργου Μακρή
Αστυνόμος στη Λάρισα έχει γράψει γύρω στις 1000 φορές τα καταστήματα (υγειονομικού ενδιαφέροντος), επισήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης μιλώντας χθες στην ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Έχουμε έναν αστυνόμο που δεν έχει άλλη δουλειά, όλη την ημέρα πηγαίνει και γράφει τα καταστήματα. Τα γράφει έτσι, συνέχεια. Στο τρίτο γράψιμο... Δεν το έκλεισες; Η Λάρισα έχει 1000 καταστήματα, δεν προλαβαίνουμε... Την άλλη ημέρα στο Δικαστήριο, τώρα η «ταρίφα» είναι 8 μήνες», τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφερόμενος στο γεγονός ότι εφόσον η δημοτική αρχή δεν προχωρήσει μετά την τρίτη κλήση στην αναστολή λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, τότε κινδυνεύουν οι ίδιοι οι αιρετοί να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
«Εγώ το λέω δημόσια: Σε μία χώρα που βουλιάζει, έχουμε έναν αστυνόμο που παρακολουθεί όλα τα καταστήματα, τα έχει γράψει γύρω στις 1000 φορές», επανέλαβε ο κ. Κ. Τζανακούλης για να δείξει στους παριστάμενους υπουργούς κι εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών τι συμβαίνει στη χώρα.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ άσκησε κριτική στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή αφού βεβαίως επισήμανε ότι διαβάζει όλες του τις εκθέσεις. «Απ’ αυτά που άκουγα από τον κ. Ρακιντζή σκεφτόμουν σε ποιο δήμο είμαι εγώ; Ελληνικό ή άλλου κράτους;», αναρωτήθηκε ο κ. Κ. Τζανακούλης για να καταστήσει σαφές: «Θέλουμε τον έλεγχο αλλά όχι για τους τύπους να δημιουργούνται εντυπώσεις και μ’ αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να τσουβαλιάζουμε 325 δημάρχους και 325 δημοτικά συμβούλια. Όποιος παρανομεί να τιμωρείται αλλά δεν είμαστε όλοι εν δυνάμει για το Κακουργιοδικείο».
ΜΕ 800ΑΡΑΚΙ
«Δεν έχουμε ούτε έπαρση ούτε θέλουμε να παρανομήσουμε», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαρισαίων ο οποίος άσκησε κριτική για όσα έχουν κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με τζιπ πολυτελείας που έχουν δήμαρχοι. «Διαβάζω – ανέφερε - τελευταία για τζιπ πολυτελείας. Ποια τζιπ πολυτελείας; Πώς ο δήμαρχος Γρεβενών θα πάει στα κατσάβραχα της Πίνδου; Αν δεν πάει του λένε οι κάτοικοι: «Τι κάνεις; Τι δήμαρχος είσαι;»
Δεν έχουμε εμείς καμιά έπαρση... Εγώ, ένας από τους πέντε μεγαλοδημάρχους της χώρας, κυκλοφορώ με 800αράκι αυτοκίνητο κι ούτε οδηγό δεν έχω».
Ο κ. Κ. Τζανακούλης στηλίτευσε και μία άλλη αναφορά που έκανε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης σχετικά με δήμαρχο που χρηματοδότησε με 7.000 ευρώ την κατασκευή στέγης σε εκκλησία του χωριού του.
«Καταλογίζετε σε μια έκθεσή σας σ’ έναν άλλο συνάδελφο γιατί έδωσε 7.000 ευρώ και κατασκευάστηκε η στέγη της εκκλησίας του χωριού. Ελάτε να δείτε εσείς εκεί... Υπάρχουν χωριά που η μοναδική εκκλησία δεν έχει ούτε ένα ευρώ έσοδο διότι είναι ένα μικρό χωριό...».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε και σ’ ένα άλλο παράδειγμα: «Έλεγε συνάδελφος δήμαρχος: Τελειώνει η γεώτρηση, δεν έχει το χωριό νερό. Φωνάζουν οι κάτοικοι: «Ελάτε να ανοίξετε καινούργια γεώτρηση».
Αν ακολουθήσουμε εμείς αυτά που λένε οι νόμοι, νερό θα πάρουν την επόμενη χρονιά. Θα τους το κουβαλούμε με υδροφόρα. Δηλαδή, να μην παρατυπήσει ο δήμαρχος για να δώσει αυτό το πολύτιμο αγαθό στους πολίτες;» διερωτήθη εκ νέου ο κ. Κ. Τζανακούλης, ενώ υποστήριξε ότι «οι μεγαλύτερες παρατυπίες γίνονταν στους μικρούς δήμους (σ.σ. προ συγχωνεύσεων στην αυτοδιοίκηση) για διάφορους λόγους».
Ο Λ. ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ
«Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλοι οι ΟΤΑ είναι ελλειμματικοί και μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες μερικών από αυτούς έχουν οκταπλασιαστεί. Συνεπώς ανακύπτει το ερώτημα εάν έχει αντίστοιχα αυξηθεί και το παραγόμενο έργο», είπε από την πλευρά του ο κ. Ρακιντζής.
Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ανέφερε στην ομιλία του ότι «παραδοσιακά, προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές είναι που δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιος πλέον θα τα φορτωθεί», σημείωσε και ετάχθη υπέρ του ταχύτερου κατασταλτικού ελέγχου στους ΟΤΑ λέγοντας:
«Το κυριότερο και πλέον αποτελεσματικό θα ήταν ο έλεγχος της σκοπιμότητας, που όμως εγώ δεν μπορώ να προτείνω για την αυτοδιοίκηση, διότι θα περιορίσει πάρα πολύ τους αιρετούς στα καθήκοντά τους. Τότε, θα υπάρξει το φαινόμενο ο δήμαρχος να ρωτά για κάθε ενέργειά του την κεντρική διοίκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος «μαμούθ», όπως είναι η Ελλάδα.
Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τελικά είναι ο κατασταλτικός έλεγχος να γίνει ταχύτερος. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο κατασταλτικός έλεγχος μπορεί να αργήσει μέχρι και επτά έτη. Σε επτά χρόνια δεν μπορείς να βρεις άκρη, ούτε καν εάν ένα έργο έχει εκτελεστεί, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα τα έργα γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται...».
Ο Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ
Ανοιχτός στους ελέγχους, αλλά όχι στην εκ των προτέρων καχυποψία σε βάρος των αιρετών εμφανίστηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης και σημείωσε πως οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τη λογική ότι «κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί αποφασίζουν με κριτήριο την επικαιρότητα.
Εμείς πρώτοι λέμε όλα στο φως», υπογράμμισε ο κ. Ασκούνης και συνέχισε: «Δεν καλύπτουμε κανέναν. Σε καμία περίπτωση μεμονωμένες περιπτώσεις αιρετών δεν μπορούν να καταδικάζουν και να απαξιώνουν το σύνολο των αιρετών, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις πόλεις και τα χωριά, αναλαμβάνοντας το κύριο φορτίο της κοινωνικής πολιτικής του κράτους με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και όχι μόνο».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι Ελεγκτικές Αρχές που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια των πράξεων των ΟΤΑ, ξεπερνούν τις 11, ενώ έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σύγχυση αρμοδιοτήτων, όμοια στοχοθεσία και απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία». «Το αποτέλεσμα όλων αυτών» όπως είπε ο κ. Ασκούνης «είναι ότι, αντί να εισφέρουν θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων και στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass