«Απ’ τα πλάγια» οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση οι ΔΕΥΑ»

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 0:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:56
 

Της Λένας Κισσάβου

Ορατός είναι ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα, όταν για πρώτη φορά …μπήκε στο τραπέζι, η πώληση σε ιδιώτη του πλειοψηφικού πακέτου της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Το μνημόνιο επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις και η κυβέρνηση υπακούει, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για όλες τις ΔΕΥΑ, που διαπιστώνουν ότι όλα τα σημερινά δεδομένα οδηγούν σε μια ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων «απ΄ τα πλάγια», όπως υποστηρίζει ο Λαρισαίος γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ, (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ), κ. Αχιλλέας Μητράκος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λάρισας.

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε στο πρόσφατο συνέδριό της η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, η οποία κατήγγειλε τακτική αποδυνάμωσης του κράτους προς τις ΔΕΥΑ, (π.χ. «πάγωμα» προσλήψεων για ανανέωση προσωπικού τους) με σκοπό να καταλήξουν σε λύση ιδιωτικοποίησης καθώς και έλλειψη συνεργασίας με τη ΔΕΗ, για την άρνησή της στο χρόνιο αίτημα των  ΔΕΥΑ να τιμολογηθούν με ρεύμα βιομηχανικής χρήσης, προκειμένου να έχουν λιγότερο κόστος λειτουργίας για τη βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα , επισημάνθηκε ότι με σύμμαχό τη ΕΔΕΥΑ, ξεκινά έναν αγώνα να διατηρηθούν οι ΔΕΥΑ με τη μορφή που είναι σήμερα, και να αναδειχθεί ο ρόλος τους στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο,«… Ήδη ΔΕΥΑ της χώρας, οδηγήθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού, σε ανάθεση της συντήρησης δικτύου ύδρευσης και του βιολογικού καθαρισμού, σε εργολάβο. Από το 2009 που πάγωσαν οι προσλήψεις, με το νόμο Ραγκούση και η κυβέρνηση απαγορεύει μέχρι το 2016 τις προσλήψεις, οι ΔΕΥΑ αποδυναμώνονται, αφού εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και το προσωπικό δεν ανανεώνεται. Αυτό οδηγεί αυτόματα σε ανάθεση έργων σε εργολάβους, το πρώτο στάδιο μιας σταδιακής παραχώρησης δραστηριοτήτων σε ιδιώτες εξωτερικούς συνεργάτες. Οι προσλήψεις εποχικών, με 5 μηνα και 8μηνα, δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας των εργασιών και των ειδικοτήτων που χρειάζονται οι ΔΕΥΑ, τα νέα άτομα πρέπει να ειδικευθούν μεγάλο χρονικό διάστημα, στα διάφορα αντικείμενα εργασίας.

Το μνημόνιο ζητά τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος θα διαχειρίζεται και τις ΔΕΥΑ, που θα βρεθούν υπό κρατικό έλεγχο. Αυτό ναι μεν δεν είναι κακό, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για πιθανή μελλοντική μετοχοποίησή τους σε ιδιώτες».

Πρόταση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, είναι: « Το κράτος να καλύπτει εξ ολοκλήρου όλες τις δαπάνες σε έργα ύδρευσης –αποχέτευσης –βιολογικών καθαρισμών, τις λειτουργικές δαπάνες των βιολογικών καθαρισμών και να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες αειφόρου διαχείρισης προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Η ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα του πόσιμου νερού. Ωστόσο αυτό που μας χρειάζεται δεν είναι απλά η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και η διατήρηση της σημερινής κατάστασης αλλά μια άλλη συνολικά πολιτική για το νερό, που θα έχει στόχο τη δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε ποσότητες νερού που είναι απαραίτητες  για να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες».

«Η ιδιωτικοποίηση επιφέρει μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων, κακή συντήρηση δικτύων και αλλοίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού…», τονίζει ο κ. Μητράκος, αναφέροντας ότι αυτό παρουσίασαν τουλάχιστον  τα παραδείγματα ιδιωτικοποίησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τις επιχειρήσεις στη μορφή που λειτουργούσαν παλαιά, υπό την ευθύνη των Δήμων.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι: «Την ίδια ώρα που στη χώρα μας προβάλλεται ως ανάπτυξη και ως «εργαλείο» εξόδου από την κρίση η ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσα από την πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στον υπόλοιπο πλανήτη η τάση που τα τελευταία χρόνια έχει παγιοποιηθεί είναι η επιστροφή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε δημοτικές ή κρατικές επιχειρήσεις».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass