Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ γαι το πολυνοσχέδιο

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:57
Συνέντευξη τύπου, με θέμα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012 και 4127/2013» που ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παραχώρησαν σήμερα Τρίτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη, Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης και Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη.
Όπως τόνισε ο κ. Γελαλής «η διαδικασία του «κατεπείγοντος» εφαρμόστηκε και ψηφίστηκε σε ένα μόνο άρθρο κατά παρέκκλιση των κανόνων της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα για την κατάσταση οικονομίας, μοναδικός σκοπός της είναι να προλάβει να εξυπηρετήσει όσους την στηρίζουν, δηλαδή το κεφάλαιο, τα ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και να μεταβιβάσει όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα.  Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 48 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2012, αποδεικνύεται ότι είναι η χειρότερη ρύθμιση όλων των εποχών. Οι όροι της ρύθμισης εξομοιώνονται με αυτούς ενός τοκοχρεολυτικού δανείου. Η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησε σε 1,5 εκατ. ανέργους. Οι λεγόμενες διευκολύνσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ προβλέπεται να γίνουν δίκοπο μαχαίρι αφού δυστυχώς θα ανοίξει νέος κύκλος ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Προβλέπεται υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τους αγρότες και από τα ΝΠ που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Μία επιπλέον δαπάνη γι αυτούς. Φέτος θα έχουμε και το κατάπτυστο χαράτσι που συνδέει τη φορολογία με το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι το ΕΕΤΑ είναι επανάληψη του προηγούμενου χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ) με δύο διαφορές: α) το όνομα β) ότι το τελικό ποσό για καταβολή θα είναι μειωμένο κατά 15%. Είναι μάλιστα πιο σκληρό και ανάλγητο από το προηγούμενο και μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν.
Με πρόσχημα τους επίορκους και την παραπομπή τους από το δημόσιο, θεσπίζεται μετά από 102 χρόνια η δυνατότητα καθαρών απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς καν το πρόσχημα της διαθεσιμότητας. Παράλληλα με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου παγιώνεται το καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Επιπλέον η προωθούμενη διάλυση ελεγκτικών υπηρεσιών οδηγεί στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, μετατρέποντας τους εργασιακούς χώρους σε στρατόπεδα εργασίας.
Στα πλαίσια της διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των ημετέρων οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το ΤΧΣ το οποίο διορίζει GOLDEN BOYS με 200-300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, που βγαίνει εκτός δημοσιονομικής λογικής.
Τα προνόμια των Ο.Λ.Π. Α.Ε. και Ο.Λ.Θ. Α.Ε, δύο νομικών προσώπων που απέφεραν κέρδη στα ταμεία του κράτους καταργούνται , ενώ συνέχεια αυτών είναι η ιδιωτικοποίηση.
Με πρόσχημα την απελευθέρωση των επαγγελμάτων αποφασίστηκε η πλήρης διάλυση της οργάνωσης του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού. Με την ανατροπή αυτή, θα οδηγηθούν στο κλείσιμο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λογιστών, παράλληλα υποβαθμίζονται και οι δραστηριότητες του ΟΕΕ».
Ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως «μέσα σε μια νύχτα χωρίς κανένα διάλογο και διαβούλευση η μνημονιακή συγκυβέρνηση έφερε με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίσεις κατεδαφιστικές για διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Οι διατάξεις αφορούν τους κτηνιάτρους, τους γεωτεχνικούς, φοροτεχνικούς μέχρι τους φουρνάρηδες. Με μια γιγάντια επιχείρηση σκούπα θυσιάζονται επαγγέλματα που ασκούνταν παραδοσιακά από τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος της εργαζόμενης συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Το αντικείμενο των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται θα συγκεντρώσουν επιχειρήσεις, στις οποίες την επιστημονική δουλειά θα βγάζουν λίγοι από τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες δουλεύοντας πλέον ως μισθωτοί και την περισσότερη δουλειά θα κάνουν απόφοιτοι λυκείου μετά από κάποια εκπαίδευση σε σεμινάρια. Με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» επιτρέπεται η δημιουργία εταιρειών με επικεφαλής ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, φτάνει να διαθέτουν ένα μισθωτό «επιστημονικά υπεύθυνο». Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν έχει καμία αξία η μόρφωση και η γνώση για την άσκηση επαγγελματικών επιστημονικών δραστηριοτήτων. Δεν μετράει ποιος έχει τα πτυχία, αλλά ποιος έχει τα λεφτά - ο «επενδυτής», ο επιχειρηματίας,- ας είναι κι άσχετος με το αντικείμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν γεωπόνοι, κτηνίατροι και λογιστές, που τα πτυχία τους εξισώνονται με απλά πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης. Σκανδαλώδης επίσης είναι η πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη –γεμάτη συντηρητικά- από «σημεία ψησίματος» αλυσίδων σουπερμάρκετ και όχι φρέσκο ψωμί από φούρνους που ζυμώνουν το ίδιο εικοσιτετράωρο που το ψήνουν. Όλες αυτές οι ανατροπές απορυθμίζουν πλήρως το εργασιακό τοπίο, είναι αντιαναπτυξιακές και αντιεπιστημονικές, είναι ακόμη επικίνδυνες για την παραγωγή, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την παιδεία . Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ανατρέψει αυτές τις καταστροφικές πολιτικές με το σχέδιο που έχει για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προς όφελος της κοινωνίας».
Η κ. Δριτσέλη σημείωσε πως «το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την τρικομματική πλειοψηφία καθώς και οι κυβερνητικές τροπολογίες, για μισθούς κάτω από 490 ευρώ μικτά και για καταπατήσεις αιγιαλού, οι οποίες εισήχθησαν στο κείμενο του σχεδίου νόμου από τους αρμόδιους Υπουργούς στις 11 το βράδυ, φανερώνουν τις αδίστακτες ορέξεις δανειστών και κυβερνητικών λογιστών για ξεπούλημα της χώρας και εκμετάλλευση της κοινωνίας.
Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πολυνομοσχεδίου, είναι η εκδικητική του μανία απέναντι στον δημόσιο τομέα και τους λειτουργούς του. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις καταργούνται τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να απολύονται πιο γρήγορα, ενώ στο εξής παράλληλα με την διαθεσιμότητα, το δημόσιο θα καταγγέλλει και συμβάσεις εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα, τα οποία θα καταργεί. Επόμενα μέτρα, η κατάργηση φορέων και οργανικών μονάδων και η έξοδος από το δημόσιο με κάθε τρόπο, για το 1/3 περίπου των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2016. Είναι σαφές ότι για να ικανοποιήσει το νεοφιλελεύθερο παραλήρημα της τρόικα, η υπάκουη κυβέρνηση έχει στρέψει όλη της την ενέργεια στο πως θα καταστρέψει το Κράτος, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Το αντισυνταγματικό αυτό πολυνομοσχέδιο ανάμεσα στους φόρους και τις απολύσεις που επιβάλλει, προχωρά σε νέα επίθεση στην δημόσια παιδεία και στους λειτουργούς της. Μετά από τις αλλαγές των προηγούμενων μνημονιακών νομοθετημάτων, σε σχέση με την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης των εκπαιδευτικών, μέσω της πειθαρχικής διαδικασίας της αυτοδίκαιης αργίας, το νέο αυτό νομοθετικό τερατούργημα εισάγει νέες συγχωνεύσεις σχολείων, αυξήσεις ωραρίου σε συνδυασμό με υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή καταργεί κάθε φραγμό στην λειτουργία ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, καθιστώντας τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτές, έρμαια στις ορέξεις κάθε επιχειρηματία για περισσότερη εκμετάλλευση, χαμηλότερους μισθούς, ελαστικότερες σχέσεις εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καταγγέλλει την διάλυση του Κράτους και δεσμεύεται ότι στο πλαίσιο της αριστερής διακυβέρνησης, θα αποκαταστήσει όλα τα κοινωνικά αγαθά που κατέστρεψε η μανία των δανειστών και των μνημονιακών κυβερνήσεων. Μαχόμαστε για την προστασία του Κράτους και του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει. Λέμε όχι στις απολύσεις και στην καταστροφή της παιδείας».
Τέλος η κ. Διώτη τόνισε πως «είναι σαφές ότι με το πολυνομοσχέδιο που εκβιάστηκε και ψηφίστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα 36ωρο, επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η πλέον βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ειδικά η τροπολογία την οποία κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο Θεσσαλός κ. Φ. Σαχινίδης, που έγινε δεκτή, παρουσιάστηκε μεν ως βουλευτική, πλην όμως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένας έμμεσος τρόπος να φέρνει η κυβέρνηση τις πλέον αντιδραστικές διατάξεις. Αυτή η τροπολογία επαναφέρει το θεσμό των σταζιέρ, κάνοντας μέχρι και τον κ. Ραγκούση να αντιδράσει, και καταποντίζει τον κατώτατο μισθό, βυθίζοντας στην φτώχια τους εργαζόμενους. Πλέον, με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται οι προσλήψεις σε Δήμους και Περιφέρειες. Τα μεροκάματα των 19 ευρώ και των 17 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους, που επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Μέργου, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνιστούν την πρόβα τζενεράλε των νέων σχεδίων διάλυσης κάθε ίχνους εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω μείωσης των μισθών. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα εργοδοτικά σχέδια και καταστρέφει τις δυνατότητες της χώρας για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους.
 
Θα ήθελα, με τη σειρά μου, να επικεντρωθώ στο θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, καθώς στη Θεσσαλία πολλοί παραγωγοί, εμπιστευόμενοι την κυβέρνηση, επένδυσαν σε αυτά. Με πρόσχημα το υπαρκτό βεβαίως πρόβλημα του ελλειμματικού ταμείου του ΛΑΓΗΕ, το οποίο αυτοί δημιούργησαν και για το οποίο είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, έρχονται για μία ακόμη φορά να πάρουν οριζόντια εισπρακτικά μέτρα (για 3 φορά τους τελευταίους 6 μήνες!). Τα μέτρα αυτά για τις ΑΠΕ δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε κατά το ήμισυ (είσπραξη 300€ εκατ. περίπου από συνολικό έλλειμμα €690 εκατ.) και την ίδια στιγμή βυθίζουν στην απόγνωση τους αγρότες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία των φ/β με δανειοδοτήσεις (κυρίως ATE Leasing), ακόμα και με υποθηκεύσεις ακινήτων.
Μπορεί την Κυριακή τελικά ο υπουργός να εξαίρεσε τους αγρότες από την εισφορά αλληλεγγύης των φωτοβολταϊκών, όμως άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση θα επανεξεταστεί μετά το Πάσχα. Κανένας και τίποτα δε διασφαλίζει ότι εν τέλει και οι αγρότες θα βρεθούν σύντομα, αντιμέτωποι με τα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα που προαναφέραμε.
 
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να πάρουν θέση απέναντι στο θέμα των προσλήψεων με το νέο κατώτατο μισθό, ενώ παράλληλα καλούμε τους αγρότες να είναι σε εγρήγορση καθώς πολύ σύντομα θα ξαναβρούνε μπροστά τους το θέμα της φορολόγησης των αγροτικών φωτοβολταϊκών».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass