ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΑΣ

Το φθηνότερο νερό έμεινε στις... υποσχέσεις!

* ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: «ΣΤΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ» - ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2013 1:22 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:57
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
«Προτιμώ να αυτοκτονήσω πολιτικά παρά να κλείσει η Επιχείρηση, προτιμώ να αυτοκτονήσω πολιτικά παρά να μην μπορούμε σε λίγο καιρό να δώσουμε στον πολίτη φθηνό και καλό νερό». Μ’ αυτή την έκφραση ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους Αγιώτες πως τα περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ είναι πολύ στενά και οποιαδήποτε υπέρβασή τους ουσιαστικά θα οδηγούσε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην καταστροφή. Υπέρβαση την οποία δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εις βάρος, όπως υποστηρίζει, της βιωσιμότητας της Επιχείρησης ακόμη κι αν αυτό στρέψει την κοινωνία απέναντί του, ακόμη κι αν αυτή η επιλογή του τον πλήξει πολιτικά.
Αυτό, μαζί με την υπόσχεση για μια σημαντική στο μέτρο του δυνατού αλλαγή – μείωση του τιμολογίου, ήταν το «εν κατακλείδι» στην προχθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς που μοναδικό της θέμα είχε την τιμολογιακή πολιτική της τοπικής ΔΕΥΑ.
Μια συνεδρίαση που παρά την – παραδόξως – αντίθετη άποψη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Αργυρούλη, προκλήθηκε σαφέστατα (και πραγματοποιήθηκε άμεσα προς τιμήν τόσο του πρόεδρου όσο και του δημάρχου) από την πίεση των 2.000 και πλέον υπογραφών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν η «Λαϊκή Επιτροπή Φορέων του Δήμου Αγιάς» και η «Κίνηση για Φθηνό Νερό», υπογραφών κατοίκων της περιοχής που προσδοκούν κατά βάση την ελάφρυνση των λογαριασμών τους. Μάλιστα, τα αιτήματα που θέτουν τα δύο αυτόνομα, αλλά από κοινού πια δρώντα, κινήματα είναι να μειωθεί η τιμή του νερού, να πληρώνει το κάθε χωριό στο κόστος που του αναλογεί, να καταργηθεί το ειδικό τέλος του 80% και το 23% ΦΠΑ που το συνοδεύει, να αναλάβει το κράτος τα έργα και το κόστος των έργων, να λειτουργήσει Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θεωρώντας ότι θα αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα για τη μη ιδιωτικοποίηση, να γίνεται τριμηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης χωρίς πάγιο και έναντι λογαριασμούς και, τέλος, να σταματήσουν οι απόπειρες διακοπής νερού στους οφειλέτες.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέξανδρος Αλεξούλης» του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα», και όχι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν όσο γινόταν περισσότεροι πολίτες να την παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν σ’ αυτή με τις ερωτήσεις τους ή τις τοποθετήσεις τους, κάτι το οποίο και επετεύχθη αφού και πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» και πολλές απόψεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε (!) ωρών που κράτησε η όλη διαδικασία.
Μια διαδικασία, που πέραν των εξόχως ενδιαφερόντων που οι πολίτες είχαν να καταθέσουν ή να προτείνουν, περιελάμβανε, από τη μια, το ασφυκτικό πρέσιγκ προς τη Δημοτική Αρχή των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και, από την άλλη, την υπεράσπιση της πολιτικής της ΔΕΥΑ, από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, μα, ιδίως, από τον δήμαρχο, ο οποίος ήταν αυτός που επωμίστηκε το κύριο βάρος των απαντήσεων και έκλεισε τη συνεδρίαση προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κάποιες διορθωτικές αλλαγές ελάφρυνσης του τιμολογίου στις οποίες κάλεσε τη ΔΕΥΑ να προχωρήσει άμεσα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Ανέφερε, δηλαδή, πως τα στελέχη της Επιχείρησης έχουν επεξεργαστεί πρόταση, που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, σε ισολογισμούς και απολογισμούς, πρόταση η οποία ήδη δόθηκε σε φορείς του Δήμου «που δέχτηκαν», όπως σημείωσε «να την παραλάβουν» και η οποία περιλαμβάνει τα εξής πολύ σημαντικά (που δείχνουν σαφέστατα τόσο ότι η πίεση του κόσμου και των αντιπολιτευομένων παρατάξεων έπιασε τόπο όσο και ότι ΔΕΥΑ και Δημοτική Αρχή έχουν αντιληφθεί και ανταποκρίνονται θετικά στην αποδεδειγμένη αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν οικονομικά εν μέσω της τόσο μεγάλης κρίσης).
Πρώτον, λοιπόν, αναμένεται η καταμέτρηση να διενεργείται ανά τρίμηνο.
Δεύτερον, η κλίμακα τιμολόγησης αναπροσαρμόζεται για οικίες σε 0,35 ευρώ από 1 – 100 κυβικά (ήταν 0,39 από 1 – 75), σε 0,60 ευρώ από 101 – 200 κυβικά (ήταν 0,80 από 76 – 150) και σε 2,00 ευρώ από 201 κυβικά και πάνω (ήταν 2,00 από 150 και πάνω). Για καταστήματα αναπροσαρμόζεται σε 0,35 ευρώ από 1 – 200 κυβικά (ήταν 0,39), σε 0,60 ευρώ από 201 – 300 κυβικά (ήταν 0,80) και παραμένει 2,00 ευρώ για πάνω από 300 κυβικά.
Τρίτον, για χωριά όπου δεν χρειάζεται κατανάλωση ρεύματος η πρώτη κλίμακα από 0,24 ευρώ πέφτει στα 0,21, η δεύτερη από 0,57 πέφτει στα 0,42 και η τρίτη παραμένει 1,20 ευρώ.
Τέταρτον, ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο μειωμένο ως έχει κατά 50% και δίνεται η δυνατότητα διεύρυνσής του και σε ακόμη περισσότερους δημότες που αποδεικνύεται η αδυναμία τους να πληρώσουν.
Αυτά, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος, θα τεθούν υπόψη των μελών της διοίκησης της ΔΕΥΑ, θα περάσουν από ψηφοφορία και εφόσον ψηφιστούν η πρόταση θα έρθει για συζήτηση και αποδοχή ή όχι από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρίασή τους. Επίσης, ο κ. Γκουντάρας τόνισε πως δεν είναι εφικτό το αίτημα κάθε χωριό να πληρώνει με το δικό του τιμολόγιο και δεν συζητείται η αλλαγή στην ελάχιστη χρέωση (αφού και κοινωνικά άδικο θεωρείται πως θα είναι ως προς τους μόνιμα διαμένοντες στην περιοχή έναντι αυτών που διατηρούν εξοχικά και τροχοπέδη στη βιωσιμότητα της Επιχείρησης). Υπογράμμισε, ακόμη, πως θεωρείται αδιαπραγμάτευτο το θέμα της αντιμετώπισης των οφειλετών και της απόδοσης οφειλών, αφού, ήδη, η ΔΕΥΑ έχει προχωρήσει στο σύστημα των διακανονισμών και οποιαδήποτε υπαναχώρηση σ’ αυτό θα θεωρούνταν άδικη ως προς αυτούς που εκπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Υποσχέθηκε δε πως θα εξεταστεί (διατηρώντας έντονες επιφυλάξεις) αν το ειδικό τέλος 80% μπορεί να αφαιρεθεί σημειώνοντας, όμως, πως αυτό θα οδηγούσε αυτομάτως σε αύξηση της τιμής ανά κυβικό για να μπορέσει να σταθεί οικονομικά η ΔΕΥΑ. Τέλος, έδειξε να συμφωνεί με τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ενώ εξέφρασε επιχειρηματολογώντας την κατηγορηματική του διαφωνία με την άποψη ότι τα τοπικά έργα θα πρέπει να τα αναλάβει το κράτος.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η υπόσχεση όλων των προαναφερόμενων και όχι η απευθείας ψήφιση αυτών στην εν λόγω συνεδρίαση έφερε την έντονη αντίδραση των επικεφαλών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ήτοι του κ. Κυριάκου Πατσά και του κ. Ρίζου Μαρούδα (μάλιστα ο πρώτος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία της συνεδρίασης ως «παρωδία»), ενώ ανακοίνωση δυσαρέσκειας εξέδωσαν και τα κινήματα για φθηνό νερό, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Η Λαϊκή Επιτροπή των Φορέων και η Κίνηση για Φθηνό Νερό καταγγέλλουν στον λαό της περιοχής τη στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου Αγιάς.
Συγκεκριμένα, μετέτρεψαν το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου 2013 σε ακαδημαϊκή συζήτηση με στόχο την εκτόνωση της λαϊκής οργής. Το έκτακτο συμβούλιο συγκαλέστηκε κάτω από την πίεση 2.000 υπογραφών των συνδημοτών μας με αίτημα τη μείωση της τιμής στο νερό. Η παρελκυστική τακτική του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράστηκε με το να μην θέσει σε ψηφοφορία τα αιτήματα του κειμένου των 2.000 υπογραφών ώστε να υπάρξει θετική ή αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η μεθόδευση του δημάρχου Αγιάς να μην κατεβάσει εισήγηση στο Δ.Σ. αποδεικνύει το χάσμα που χωρίζει τη Δημοτική Αρχή από τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Είναι γνωστή η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συνεχίσει να αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης και να χαρατσώνει τον λαό αντί να διεκδικεί και να πετυχαίνει ελαφρύνσεις για τα λαϊκά εισοδήματα.
Εμείς θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που αναφέρονται στο κείμενο των 2000 υπογραφών με μορφές πάλης που θα αποφασίσουν οι συνελεύσεις μας».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass