ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Στα 8 ευρώ ο πασχαλινός οβελίας στα κρεοπωλεία

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:59
Του Γιώργου Ρούστα
Μισό ευρώ πιο ακριβό από πέρυσι αναμένεται να προμηθευτούν φέτος τον πασχαλινό οβελία οι καταναλωτές, καθώς ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν λειτουργεί υπέρ τους, κι αυτό γιατί το Ελληνικό Πάσχα φέτος καθυστέρησε και μεγάλες ποσότητες εξήχθησαν προ μηνός για το αντίστοιχο των Καθολικών. Τσιμπημένο άλλο μισό ευρώ θα είναι το κατσικάκι.
Χθες οι πρώτες συμφωνίες που κλείστηκαν στα τοπικά κρεοπωλεία της Λάρισας κυμάνθηκαν στα 8 ευρώ, ενώ τα σούπερ μάρκετ διαφημίζουν την πώληση των αρνιών στα 5,5-6 ευρώ\κιλό. Ιδιαίτερα ανάρπαστα είναι τα αρνιά των 8-11 κιλών (είναι πολύ λίγα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της πασχαλινής αγοράς), σε σχέση με τα ελλιποβαρή (6-8 κιλά) και τα υπέρβαρα (13-15 κιλά).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Λάρισας Χρήστο Πάσχο «εμείς 6 ευρώ αγοράζουμε το αρνί από τον παραγωγό. Αν βάλουμε όλο τον κύκλο εργασιών που μεσολαβεί μέχρι να δοθεί στον καταναλωτή, καταλαβαίνεται ότι στην περίπτωσή μας δεν μιλάμε για κέρδος. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε στον Λαρισαίο είναι πως προμηθευόμαστε αρνιά\κατσίκια μόνο από παραγωγούς του νομού, ενώ την ίδια στιγμή οι καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για λαθροσφαγές και λαθρεμπορία δίνουν και παίρνουν».
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με κτηνοτρόφους του νομού «αρκετοί καταναλωτές στρέφονται απευθείας στους ίδιους, παραγγέλνοντας αρνιά και κατσίκια, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη διαφορά που προκύπτει στα κρεοπωλεία, αλλά και να σιγουρευτούν πως θα αποφύγουν τις ελληνοποιήσεις.
Το φαινόμενο που ξεκίνησε να παρουσιάζει έξαρση από πέρυσι, κορυφώθηκε φέτος λόγω της αυξημένης μετακίνησης του πληθυσμού που θα παρατηρηθεί στα χωριά, ελέω καλών καιρικών συνθηκών.
Ωστόσο όπως υποστηρίζουν υπάλληλοι των σφαγείων και των υπηρεσιών Κτηνιατρικής «οι υπαίθριες σφαγές που πραγματοποιούνται συνήθως το Μεγάλο Σάββατο, παρουσία του πελάτη, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και απαιτείται μεγάλη προσοχή».
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Οι συμβουλές των υπηρεσιών Κτηνιατρικής προς τους καταναλωτές, αλλά και του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας αναφέρουν τα εξής σχετικά με την αγορά αμνοεριφίων:
Να μην αγοράζουν από πλανόδιους πωλητές ή από υπαίθριες αγορές και να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση, όταν διαπιστώσουν ότι τα κρέατα δεν έχουν τις σχετικές σφραγίδες, που σημαίνει ότι δεν έχουν υποστεί τον κτηνιατρικό έλεγχο στα σφαγεία.
Οι σφραγίδες ελέγχου είναι χρώματος μπλε για τα ντόπια αρνιά και κατσίκια. Για τα αρνιά και κατσίκια προέλευσης άλλων ευρωπαϊκών χωρών επιπλέον των σφραγίδων ελέγχου υπάρχει και σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας προέλευσης. Oι κρεοπώλες είναι υποχρεωμένοι να έχουν πινακίδες στο κατάστημά τους 40Χ30 εκατοστά, όπου να αναγράφεται η χώρα προέλευσης των σφαγέντων ζώων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass