ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΛ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

Αγωνιστική Πρωτομαγιά με επίκεντρο τα εργασιακά

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2013 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:59
Με απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί τόσο από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ όσο και από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας γιορτάζεται αγωνιστικά σήμερα η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στη Λάρισα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: Η πρώτη στην Κεντρική πλατεία που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ., και η δεύτερη στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 10:30 π.μ. που διοργανώνεται από το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ.
Με ανακοινώσεις τους τα συνδικαλιστικά σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή δίνοντας έμφαση σε μία γενικευμένη αντίδραση κατά της ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει ότι «τα γρανάζια δεν γυρνούν χωρίς τους εργάτες» και αναφέρει:
«Η έκρηξη της ανεργίας, το τσάκισμα μισθών, συντάξεων, ΣΣΕ, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι βαρείς φόροι και χαράτσια, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση. Καμιά υποταγή, κανένα συγχωροχάρτι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Έτσι να τιμήσουμε την Πρωτομαγιά.
Μπορούμε να ζήσουμε καλυτέρα. 127 χρόνια μετά τη ματωμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο, δεν μπορεί να αποδεχτούμε να ζούμε μέσα στη φτώχεια, στην ανεργία, να δουλεύουμε όσοι έχουμε δουλειά από ήλιο με ήλιο, για ένα άθλιο μεροκάματο, χωρίς δικαιώματα, για να θησαυρίζει μια μικρή μερίδα καπιταλιστών. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και μας ανήκει.
* Να δυναμώσουμε τον αγώνα για τη διαγραφή του χρέους που δημιούργησε η πλουτοκρατία, την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, για αποδέσμευση της χώρας μας από την Ε.Ε.
* Να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, μέτρα προστασίας των ανέργων, ανακούφισης των χρεωμένων νοικοκυριών, πληρωμή όλων των απλήρωτων εργαζομένων.
* Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στα χαράτσια («αλληλεγγύης», ΕΤΗΔΕ, επιτηδεύματος) και τη φοροληστεία. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
* Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα νοσοκομεία και των γονιών στα σχολεία. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια και εκπαίδευση.
* Να σταματήσουμε το τσάκισμα των συντάξεων και τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
ΤΟ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Με δική του ανακοίνωση σε παρόμοιο πνεύμα και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους και τους Δημοσίους Υπαλλήλους στη συγκέντρωση της πλατείας Ταχυδρομείου επισημαίνοντας:
«Η ανεργία έχει φθάσει στο 30%, ενώ στους νέους υπερβαίνει το 56%, με συνέπεια να οδηγούνται σε μαζική μετανάστευση για αναζήτηση εργασίας και ενός καλύτερου μέλλοντος. Η οικονομία διαλύεται, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν, η ύφεση πλησιάζει, αθροιστικά, το 30%.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θεωρήθηκαν από την αρχή της κρίσης σαν αποκλειστικά υπεύθυνοι για όλα τα προβλήματα της χώρας, σήμερα στοχοποιούνται, για άλλη μια φορά και χαρακτηρίζονται «υπεράριθμοι», «ράθυμοι», «διεφθαρμένοι», προκειμένου να δικαιολογηθούν οι μαζικές απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι, οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική που να διασφαλίζει και να διευρύνει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα».
ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Ενωτικός, αναμένεται να είναι σήμερα Τετάρτη, ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς ο γιορτασμό στον Τύρναβο. Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης πήρε το ΠΑΜΕ Τυρνάβου σε συνεργασία με τα σωματεία οικοδόμων και εργαζομένων στον οινοποιητικό συνεταιρισμό.
 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία του Τύρναβου στις 10.30 το πρωί. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γραμματέας του ΠΑΜΕ Τύρναβου κ. Χρήστος Καραστέργιος. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τύρναβου κ. Νίκο Μαλάκο, και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της πόλης και της περιοχής.
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Με ανακοίνωσή της και η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας καλεί τους δημοσιογράφους να απεργήσουν σήμερα τονίζοντας:
 «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2013, τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου. Η 1η Μαΐου είναι απεργία, ημέρα αγώνα των εργαζομένων, ημέρα διεκδίκησης αιτημάτων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
Συμβολίζει τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο του 1886 έως σήμερα, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα. Συμβολίζει τις θυσίες που κατέβαλαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες στην πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει.
Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε, η επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι ανελέητη, με αποτέλεσμα να χάνονται εργασιακά δικαιώματα αιώνων».
Η ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «τιμά τους αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στην εργασία, για αξιοπρεπείς μισθούς, για τα εργασιακά δικαιώματα που θα τους προστατεύουν από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας βυθισμένη στην ύφεση, με την ανεργία να συνεχίζει την ανοδική της πορεία με επακόλουθο την εξαθλίωση όλο και περισσότερων συμπολιτών μας.
Το ζητούμενο σήμερα είναι η αναστροφή της πορείας της οικονομίας, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας όπως ο τουρισμός και η παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, η προσέλκυση επενδύσεων, η διάχυση των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. ΕΣΠΑ) σε τομείς της παραγωγής που δημιουργούν θέσεις εργασίας κλπ. Η μακροχρόνια αποδόμηση της παραγωγής, η διεύρυνση των παρασιτικών δραστηριοτήτων, ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας, το αντιπαραγωγικό δημόσιο, η διαφθορά που εισχώρησε παντού, το κομματικό κράτος και πολλά άλλα αποσάθρωσαν ή διέλυσαν και οτιδήποτε καλό είχε αυτή η χώρα.
Οι αγώνες των συνδικάτων αν εξαντληθούν στην τυφλή διαμαρτυρία, τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες και στις κατά κανόνα αποτυχημένες απεργίες, θα παραμείνουν άγονοι, εντείνοντας τα αισθήματα απογοήτευσης και απαξίωσης του συνδικαλισμού. Σήμερα προέχει ο αγώνας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος για τον κάθε Έλληνα, την παραγωγή πλούτου και τη δίκαιη κατανομή του. Ο λαός μας έχει τη δυνατότητα να ορίσει την τύχη του κι όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν μπορεί να ξαναφέρει την ευημερία στη χώρα».
Η ΕΛΜΕ
Η ΕΛΜΕ Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «συμμετέχει στην κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά και καλεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ταχυδρομείου στην 10:30 π.μ.
Τα προβλήματα στην εκπαίδευση οξύνονται και διογκώνονται, η αξιολόγηση, το ωράριο, το πειθαρχικό δίκαιο, η υποχρηματοδότηση της παιδείας. Όλα αυτά και μαζί με την ανεργία, την οικονομική υποβάθμιση, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, τις υπεραριθμίες που έρχονται, δημιουργούν ένα βουνό από προβλήματα, τα οποία δεν αφήνουν τον εκπαιδευτικό του σημερινού σχολείου, να εξασκήσει απερίσκεπτος το λειτούργημά του».
Το ΚΚΕ (μ-λ)
«Στον δρόμο της Κόκκινης Πρωτομαγιάς» καλεί με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό), προτείνοντας «να βαδίσουμε μαζικά για την ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό».
Απευθυνόμενο σε «εργάτες, εργάτριες, άνεργους, αδέλφια μετανάστες, νέους και νέες», το ΚΚΕ (μ-λ) επισημαίνει: «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους εργάτες που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της παγκόσμιας εργατικής τάξης και ολόκληρης της κοινωνίας από τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς. Μαζί είναι και ημέρα αγώνα των εργατών όλου του κόσμου ανεξαρτήτως από φύλο, θρησκεία και εθνότητα ενάντια στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία για προβληματισμό και προετοιμασία για αυτά που έρχονται, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».
Και καταλήγει: «Ο αγώνας για ανεξαρτησία και σοσιαλισμό γίνεται επίκαιρος και επιτακτικά αναγκαίος. Σε αυτήν την υπόθεση οφείλουν να στρατευτούν οι εργάτες, οι άνεργοι και οι νέοι. Να συγκροτήσουν εκ νέου τα σωματεία και τα συνδικάτα. Να στήσουν λαϊκές οργανώσεις μάχης. Να επιβάλουν την κοινή δράση και την αγωνιστική ενότητα. Να ξεπεράσουν τις εκλογικές αυταπάτες και να συγκρουστούν με αυτούς που τις σπέρνουν».
Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ
«Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικιστικής Πρωτομαγιάς, ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος στέλνει αγωνιστικό μήνυμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αντιστέκονται στο ξεπούλημα της Πατρίδος και στην επιχειρούμενη εθνοκτονία η οποία υποκινείται από σκοτεινά κέντρα λήψεως αποφάσεων με συγκεκριμένο όνομα και προέλευση. Η εφετινή επέτειος της θεσμοθετημένης αργίας που πρώτος εισήγαγε και θέσπισε ο εθνάρχης Ιωάννης Μεταξάς, βρίσκει μία Ελλάδα τσακισμένη και γονατισμένη έμπροσθεν των οικονομικών δυναστών που κινούν τα νήματα στις εγχώριες μαριονέτες. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος φυσικά δεν είναι άμοιρος ευθυνών, παρακολουθεί τον ασφυκτικό κλοιό της ανεργίας να τον περιβάλλει ολοένα και πιο βίαια….Ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος στέλνει στους Έλληνες μήνυμα αντίστασης και πάλης ενάντια στα αντεθνικά σχέδια των κομμάτων που χειρίζονται τις τύχες της πατρίδος μας από το 1974 κι εντεύθεν. Αυτή την Πρωτομαγιά ζητούμε ακόμη δυνατότερα την άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών και ταυτόχρονα κατεβαίνουμε στον δρόμο με ένα κεντρικό εθνικιστικό μήνυμα «Δουλειά στον Έλληνα εργάτη». Για να μπορέσουμε και πάλι να κάνουμε όνειρα για εμάς και τις οικογένειές μας. Για να αποκτήσουμε και πάλι τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά (χωρίς μνημόνια και τρόικα)».
Δ. ΒΑΛΛΑΣ - K. TΣΟΛΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass