Η ΟΛΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥΣ* ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΑΛΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στα χέρια των καθηγητών οι πανελλαδικές

«Σάκος του μποξ» χιλιάδες υποψήφιοι * Έως την Τρίτη η συνέλευση της ΕΛΜΕ Λάρισας

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2013 3:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:07
 Απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις αποφάσισε χθες, όπως αναμενόταν άλλωστε, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ μετά από τρεις συνεδριάσεις. Η απόφαση εντείνει την αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στην ολομέλεια των προέδρων των κατά τόπους ΕΛΜΕ την ερχόμενη Τετάρτη με το υπ. Παιδείας να διαρρέει πως δεν θα δείξει ανοχή και πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, ακόμη και αυτό της επιστράτευσης.
Το θέμα απασχόλησε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους».
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με εξαίρεση τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) που κατέθεσαν άλλη πρόταση, αποφάσισε 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών την Παρασκευή 17 Μαΐου αλλά και πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24 Μαΐου. Η εισήγηση της ΟΛΜΕ θα εξετασθεί, μεταξύ άλλων και από τη γενική συνέλευση των καθηγητών της ΕΛΜΕ Λάρισας, που θα γίνει το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14 Μαΐου ενώ την Τετάρτη 15 Μαΐου, θα γίνει στην Αθήνα η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία και οριστικοποιήσει την απόφαση.
Η ΟΛΜΕ απάντησε στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας να ανακινήσει παραμονές των πανελλαδικών το θέμα των υποχρεωτικών μεταθέσεων καθώς με έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, την Παρασκευή 26 Απριλίου που έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, γυμνασιάρχες και λυκειάρχες κλήθηκαν να αναθεωρήσουν το ωράριο των καθηγητών λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του διδακτικού τους ωραρίου κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως.
Επί της ουσίας, η αντίδραση της ΟΛΜΕ δεν αφορά στην αύξηση του ωραρίου αλλά στο υπό δημοσίευση Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να μεταθέτει καθηγητές σε όποια περιοχή της χώρας υπάρχουν κενές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών, αλλά με τη μορφή των αποσπάσεων όσων πλεονάζουν, άνοιξε για πρώτη φορά με νόμο της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου το 2010 και μάλιστα στην περιοχή της Θεσσαλίας εφαρμόσθηκε σε περιπτώσεις καθηγητών στην τεχνική εκπαίδευση.
Με τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, με αφορμή την αύξηση του ωραρίου και το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει, το υπουργείο Παιδείας στοχεύει σε νέα μείωση των δαπανών για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, περικοπή που εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων οικονομικών μέτρων (μνημόνιο 3). Στην ίδια απόφαση εντάσσεται και η δραστική μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε 2.000 φέτος από 12.000 πέρυσι όπως ήδη έχει εξαγγελθεί.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Η κόντρα υπουργείου Παιδείας και ΟΛΜΕ μετατρέπει σε «σάκο του μποξ» τις χιλιάδες των υποψηφίων που απειλούνται να βρεθούν στο μέσο της αντιπαράθεσης (σ.σ. εφόσον την Τετάρτη οριστικοποιηθεί η απόφαση) καθώς το μεν υπουργείο Παιδείας εκμεταλλεύεται την ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών για να εφαρμόσει νέα μέτρα ποντάροντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό» ενώ η δε ΟΛΜΕ, με αφορμή την ίδια περίοδο κορυφώνει την αντίδρασή της προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να μην ψηφισθούν τα νέα μνημονιακά μέτρα.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε πως «Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ κηρύσσει 24ωρη απεργία την 1η μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων και προτείνει στις γενικές συνελεύσεις πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 του Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση 4.000 και την απόλυση 10.000 συναδέλφων μας.
Πιστεύουμε ότι έως και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει την ευχέρεια να αποσύρει το προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις. Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε ουσιαστικά το υπ. Παιδείας. Τόσο γιατί κατέθεσε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και για την αδιαλλαξία του» κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
ΔΗΛΩΣΗ
ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά την προκήρυξη απεργίας από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε την εξής δήλωση: «Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
ΕΛΜΕ
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας για να ορίσει ημέρα της γενικής συνέλευσης των καθηγητών της Λάρισας. Η συνέλευση θα γίνει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, με δεδομένο ότι την Τετάρτη θα πρέπει να γίνει η ολομέλεια των προέδρων.
Με αφορμή την ίδια απόφαση ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας και μέλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Δημήτρης Παπαδόπουλος, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει πως «με 47% περικοπές στους μισθούς, με διάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου που κατακτήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια , με ανεργία που θυμίζει εποχές ακριβώς μετά τον πόλεμο και κάποιοι στην ΟΛΜΕ συνεχίζουν να κάνουν συνδικαλισμό σαν να μην τρέχει τίποτα!!!
Όποιος δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τώρα και παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης θα είναι υπόλογος στους χιλιάδες αδιόριστους (για μια ζωή), στους χιλιάδες αναπληρωτές (που θα απολυθούν), στους χιλιάδες μόνιμους που θα μετατεθούν υποχρεωτικά τον επόμενο μήνα. Η δικαιολογία του κοινωνικού αυτοματισμού πλέον δεν ευσταθεί. Την επικαλούνται μόνο οι επίσημοι παπαγάλοι της κυβέρνησης στα γνωστά τηλε-χοιροστάσια. Καμιά ελληνική οικογένεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στον εκπαιδευτικό κόσμο που αγωνίζεται και παλεύει για το πραγματικό μέλλον των παιδιών. Από εκεί άλλωστε πηγάζει και το μεγάλο πάθος των γνωστών τρεμοπρετεντέρηδων εναντίον μας. Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημά μας.
Καμιά απεργία δεν γίνεται χωρίς να ταράξει την «ομαλότητα». Το γνωρίζει ο υπουργός και γι΄ αυτό επέλεξε τη στιγμή που θεωρεί ότι έχει «πλεονέκτημα». Υπάρχει κανείς νοήμων άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που δεν το καταλαβαίνει; Επέλεξε τη στιγμή ποντάροντας πάνω στην ευαισθησία μας καθώς και τη χρόνια ακινησία της Ομοσπονδίας. Ας τον διαψεύσουμε για χάρη των μαθητών μας.
Τα παιχνίδια με τις κάλπες πρέπει οι εμπνευστές τους να τα αποσύρουν γρήγορα και να δώσουν τη δυνατότητα στον κλάδο να αποφασίσει με τις μόνες δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε κατακτήσει ως εργαζόμενοι , τις γενικές συνελεύσεις. Αν αφήσουμε να περάσει αυτή η εκτρωματική πολιτική, τον Σεπτέμβρη συνάδελφοι του ΠΑΜΕ, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με πολύ μα πάρα πολύ χειρότερους όρους και με βαρύτερες αλυσίδες από τώρα. Οι συμμαχίες που απαιτούνται (έπρεπε να τις είχαμε οικοδομήσει) στήνονται στη διάρκεια του αγώνα με ταχύτητες ανάλογες της εποχής που διανύουμε.
Και το γνωστό μότο: Οι αγρότες είναι κακοί γιατί κλείνουν τους δρόμους. Οι εφοριακοί κλείνουν τις εφορίες και το κράτος δεν εισπράττει τους φόρους (από ποιους άραγε; …από τον Αλαφούζο και τον Βαρδινογιάννη πάντως όχι). Οι γιατροί κλείνουν τα νοσοκομεία και κινδυνεύουν οι ασθενείς ( τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς χωρίς φάρμακα και γιατρούς). Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν μαζεύουν τα σκουπίδια και κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία ( και όχι από το αλογίσιο κρέας των εταιρειών... αυτές αποτελούν επενδύσεις αναγκαίες).
Τέλος για το ωράριο μια ερώτηση προς τον κ. Πρετεντέρη (και λοιπούς ομοίους). Η δουλειά του στο δελτίο αν θυμόμαστε καλά είναι μισή ώρα την ημέρα και ένα δίωρο η ανατροπή (τρομάρα του), δηλαδή συνολικά σχεδόν οκτώ ώρες εβδομαδιαίως . Μπορεί να μας πει πόσα λεφτά παίρνει και πόσοι εργαζόμενοι παίρνουν τα ίδια;» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
ΟΙΕΛΕ
Αντίθετα με την ΟΛΜΕ, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο. Όπως σημειώνεται από την ΟΙΕΛΕ «υπήρξε ρητή δέσμευση του υπουργού για απορρόφηση της αύξησης του ωραρίου μέσω της ένταξης του διώρου σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες που παρέχουν ήδη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι οποίες θα μετατραπούν σε ώρες τακτικής απασχόλησης καταγεγραμμένες στα διοριστήρια, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμιά απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού ή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του. Η γραπτή πρόταση του πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΠΑ θα αποσταλεί στην Ομοσπονδία τη Δευτέρα. Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε επίσης για άμεση νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα της προϋπηρεσίας σε ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών που σήμερα υπηρετούν ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση, έτσι ώστε αυτή να υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, όπως προβλεπόταν στο ν. 3205/2003.
Στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 13 Μαΐου θα συζητηθεί η εισήγηση της ΟΙΕΛΕ που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις ΓΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα διεξαχθούν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα την ερχόμενη εβδομάδα».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass