Ο ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

L. DUVERNOIS: «Από την κρίση το ευρώ βγαίνει κερδισμένο»

* Ψηλά στη λίστα των Γάλλων τουριστών η Ελλάδα

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2013 2:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:21
Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα
Αισιόδοξος αφού «σιγά σιγά αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση και τελικά από την οικονομική κρίση το ευρώ θα βγει κερδισμένο», συγκρατημένος ως προς το κύμα αφίξεων Γάλλων τουριστών το καλοκαίρι στην πατρίδα μας και αποφασισμένος να προωθήσει θέματα ελληνογαλλικής συνεργασίας, κυρίως σε επίπεδο εκπαιδευτικών θεμάτων, εμφανίστηκε στη Λάρισα ο γερουσιαστής των Γάλλων του Εξωτερικού κ. Louis Duvernois.
Ο κ. Louis Duvernois, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Christophe Le Rigoleur, τη σύμβουλο της Συνέλευσης των Γάλλων του Εξωτερικού, κ. Nelly Muller και τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτο Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, ενώ στα γραφεία του Γαλλικού Ινστιτούτου σχολίασε στην «Ε» την τρέχουσα επικαιρότητα και θέματα διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
* Κύριε γερουσιαστά, βρεθήκατε στη Λάρισα και συνομιλήσατε τόσο με ανθρώπους του Γαλλικού Ινστιτούτου, όσο και με τοπικούς φορείς. Ποια θέματα απασχόλησαν την ατζέντα σας;
- Έχω ξανάρθει στη Λάρισα, καθώς η αποστολή μου είναι να συναντώ τους Γάλλους πολίτες, όπου και αν βρίσκονται και να συζητώ μαζί τους και στην πόλη σας το γαλλικό στοιχείο, ένεκα και του Γαλλικού Ινστιτούτου, είναι έντονο. Επίσης συναντώ τους τοπικούς φορείς, Ινστιτούτα και σχολεία όπου διδάσκεται η γαλλική γλώσσα με στόχο την προώθηση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια και οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές, ανάλογα με τη χώρα που κατοικούν. Τα προβλήματά τους έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και σε ορισμένες χώρες, εκτός Ε.Ε., με την ασφάλειά τους. Στην Ελλάδα το μείζον ζήτημα είναι η εκπαίδευση και η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Ελληνογαλλικό Λύκειο των Αθηνών, με 2.000 μαθητές και στη Θεσ\νίκη το Γαλλικό Σχολείο που συστεγάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στόχος μας να προωθήσουμε το πρόγραμμα «flam» που στηρίζεται στη γαλλική μητρική γλώσσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, όπως ήδη συμβαίνει στο Λύκειο Κρανιδίου και γιατί όχι να μην υλοποιηθεί το παραπάνω πρόγραμμα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λάρισα.
Ακόμη στις σημερινές μου επαφές με τοπικούς φορείς συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας σε θέματα πρωτογενούς τομέα, αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης νέων κυρίως ανθρώπων, αφού η Γαλλία έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε τέτοια προγράμματα.
* Μείζον ζήτημα στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η έλευση Γάλλων τουριστών στη χώρα μας. Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε;
- Η Ελλάδα πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες τουριστικές χώρες (π.χ. Τυνησία) σε πολλά θέματα που σχετίζονται καταρχήν με την ασφάλεια των τουριστών και με την πολιτική σταθερότητα. Επειδή όμως η οικονομική κρίση αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσοι Γάλλοι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην όμορφη χώρα σας. Σίγουρα η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα.
* Αφού αναφερθήκατε στην οικονομική κρίση, υιοθετείτε την αισιοδοξία που πηγάζει από την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της εθνικής μας οικονομίας;
- Νομίζω πως τόσο η Ελλάδα, όσο κι ολόκληρη η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, το πιο δύσκολο κομμάτι της λιτότητας. Αρκεί να μην εφησυχάσουμε και επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Αυτοί που υποστήριζαν πως σύντομα το Ευρώ, σαν ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα αποτελέσει παρελθόν διαψεύστηκαν. Τελικά από την οικονομική κρίση το Ευρώ θα βγει κερδισμένο.
* Από τις περιοδείες που πραγματοποιείτε σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχετε διαπιστώσει ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα στους λαούς και πόσο πιθανό σενάριο είναι αυτή η δυσαρέσκεια να καταγραφεί και στις ευρωεκλογές, τον επόμενο χρόνο;
- Υπάρχει πράγματι ένας ευρωσκεπτικισμός, αλλά στην παρούσα φάση είναι νωρίς για εκτιμήσεις που θα σχετίζονται με τις Ευρωεκλογές. Οι πολέμιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του οικονομικού οικοδομήματος βασίζονται πάνω στην έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει σε ορισμένες χώρες για τις δυνατότητες μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα οι θεσμοί της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν το πρόβλημα αυτό, με προσοχή. Από την άλλη αδίκως κατηγορούνται οι ευρωβουλευτές, αφού πλέον οι αρμοδιότητές τους είναι περιορισμένες. Εξάλλου οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες οι οποίοι δεν εκλέγονται από τον λαό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
* Η τελευταία ερώτηση αφορά στην επαγγελματική σας ιδιότητα, αυτή του δημοσιογράφου που εργάστηκε επί 22 έτη σε διάφορα ΜΜΕ της Γαλλίας. Ποιο το μέλλον του έντυπου Τύπου στην Ευρώπη;
- Πράγματι σήμερα οι εφημερίδες είναι αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, κυρίως ως οικονομικά μοντέλα. Είμαι όμως αισιόδοξος, όχι μόνο επειδή βλέπω να αφήνουμε πίσω τα δύσκολα, αλλά και λόγω της πρόσφατης δυναμικής εισόδου στη Γαλλία, μιας νέας καθημερινής εφημερίδας, της «Opinion». Οι ιδιοκτήτες της επένδυσαν γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στην ηλεκτρονική της έκδοση, στα πρότυπα των New York Times, με πάρα πολλές συνδρομές και στις δύο εκδόσεις. Γενικότερα πιστεύω πως ο έντυπος τύπος έχει μέλλον, αρκεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Με ηλεκτρονική έκδοση και WebTV, όπου εκεί θα τρέχουν τα γεγονότα, ενώ στην εφημερίδα θα πρέπει να κυριαρχούν οι αναλύσεις και η κριτική προσέγγιση του εκάστοτε συντάκτη.
Ποιος είναι ο κ. Louis Duvernois
Γερουσιαστής των Γάλλων του Εξωτερικού
Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1941. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Επικοινωνίας, μέλος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα, μέλος της ομάδας μελέτης των γερουσιαστών-Βετεράνων πολέμου, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Γαλλίας-Χώρες του Κέρατος της Αφρικής, μέλος της επιτροπής έρευνας για τη διαρροή κεφαλαίων εκτός Γαλλίας και τις επιπτώσεις της στο φορολογικό τομέα, ταμίας του γαλλικού τμήματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (APF), σύμβουλος του Διεθνούς Προέδρου του γαλλόφωνου Επιχειρηματικού Φόρουμ και πρόεδρος του Συνδέσμου για τη διεθνή διάδοση γαλλόφωνων βιβλίων, συγγραμμάτων και περιοδικών(Adiflor).
ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη επισκέφθηκε χθες ο γερουσιαστής των Γάλλων του Εξωτερικού κ. Louis Duvernois στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Ο γερουσιαστής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Τζανακούλη για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων τον ενημέρωσε αναλυτικά για το σύνολο της δραστηριότητας του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και τη μεγάλη ιστορία της πόλης.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass