Στόχος η συνοχή δυνάμεωνγια την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2013 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:22
 

Της Λένας Κισσάβου

 Εσω έτοιμοι, για αντιμετώπιση πυρκαγιών, αν και με λιγότερες πιστώσεις από ότι πέρυσι γι αυτό το σκοπό, δήλωσαν οι εμπλεκόμενες αρχές με τη πυροπροστασία της Θεσσαλίας, ευελπιστώντας σε ένα «ήσυχο» καλοκαίρι. Πολιτική προστασία, Πυροσβεστικό σώμα. Αστυνομία και Δασαρχεία των τεσσάρων νομών, έδωσαν το παρών, στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, στη Λάρισα, και αφορούσε στον σχεδιασμό και στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αντιπυρική προστασία (αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών), καταθέτοντας ο καθένας από την πλευρά του τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.

Το ζητούμενο ουσιαστικά, κι αυτό που κρίθηκε αναγκαίο να υπάρχει, ήταν η συνοχή και η συνεργασία μεταξύ των φορέων, στην πρόληψη και στην καταστολή,  ενώ παράλληλα εκφράστηκε και η ανάγκη για ευαισθητοποίηση των πολιτών, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην πρόληψη πυρκαγιών, καθότι οι περισσότερες εξ αυτών εκδηλώνονται από ανθρώπινη απροσεξία.

«Στα πλαίσια των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2013, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε για την προστασία του δασικού μας πλούτου, αλλά και των περιουσιών των πολιτών», τόνισε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, κατά την ομιλία της στην σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία, επισημαίνοντας παράλληλα και τα εξής: «Θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, αλλά και να προβούμε στη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, εφόσον προκύψουν.

Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η μείωση των αιτίων που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οποία μέτρα θα καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό. Με γνώμονα την  πρόληψη - καταστολή και πρωτίστως την αποφυγή της καταστροφής, των πυρκαγιών που ενδεχομένως προκύψουν, η σημερινή σύσκεψη έχει ως σκοπό την εξέταση και μελέτη όλων των θεμάτων που αφορούν τον αντιπυρικό Σχεδιασμό σε Περιφερειακό επίπεδο.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη άριστου συντονισμού ενεργειών μεταξύ των Υπηρεσιών και των Φορέων Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα Μέτρα Προστασίας που αναφέρονται στη σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στη σημαντική αυτή προσπάθεια που αφορά στη προστασία και διατήρηση του δασικού μας πλούτου»

Σε δηλώσεις του επίσης, ο Διοικητής  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος κ. Νικ. Μιχαλάκης, υποστήριξε ότι το πυροσβεστικό σώμα είναι σε ετοιμότητα, ενώ αναμένεται και η ενίσχυσή του, με εποχικούς 5μηνης απασχόλησης, όπως έχει προκηρύξει το Υπουργείο (1500 άτομα για όλη τη χώρα). Εξέφρασε την άποψη ότι η πρόληψη και η καταστολή πυρκαγιών θα είναι αποτελεσματικότερη με τη συνοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ μήνυμα απηύθυνε προς κάθε πολίτη να βοηθήσει σε αυτό το έργο, με υπεύθυνη συμπεριφορά και εκτιμώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν διάφορες δράσεις του, όπως οι φωτιές που βάζουν σε χωράφια κ.α.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Δ. Τσιόφας.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν μεταξύ άλλων και στις εξής αποφάσεις:

-Ενημέρωση των Δασικών Υπηρεσιών από το ΣΠΕΚ για έναρξη πυρκαγιών.

-Σε επαναλαμβανόμενες δασικές πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, θα βγαίνουν μικτά περίπολα Πυροσβεστικής – Αστυνομίας και Δασαρχείων.

-Συνεργασία των φορέων εφαρμογής της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2000, για αποφυγή πυρκαγιών στην ύπαιθρο από γεωργικές εργασίες.

-Συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.

-Παρουσία στον τόπο της πυρκαγιάς των Δασικών Υπαλλήλων, κ.α.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δ/ντης Περιφερειακής Διοίκησης  Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μιχαλάκης, οι Διοικητές Π.Υ. των Νομών της Περιφέρειας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Σουγλιέρης και οι Αστυνομικοί Δ/ντές των Νομών, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αντώνιος Καλόγηρος, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, κ. Βασίλειος Μιχαλές, οι Δ/ντες Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος της  Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δημ. Τσιόφας κ.α.

Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο, στη χώρα, αλλά και των κατευθύνσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, με τη Γ.Γ., τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρου Καλαφάτη.

Εξάλλου σήμερα, σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιείται και στη Λαμία.

«Στόχος μας είναι να εκτιμήσουμε το βαθμό ετοιμότητας αλλά και συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις κινήσεις μας για την επόμενη περίοδο. Πιστεύω ότι ο καλός συντονισμός όλων των υπηρεσιών θα μας βοηθήσει και φέτος να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα. Είναι μια μάχη κρίσιμη και δύσκολη, σε μια εποχή που δε περισσεύουν χρήματα αλλά  και δεν υπάρχει η πολυτέλεια οποιασδήποτε απώλειας φυσικού πλούτου.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχω εμπιστοσύνη στις Υπηρεσίες και τους ανθρώπους, που και αυτή τη χρονιά θα δώσουν τη μάχη και της αποτροπής και της επέμβασης», ανάφερε η κ. Γερακούδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass