Ουράνιος χορός πλανητών

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2013 21:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:26

Μετά τη δύση του Ηλίου, ο έναστρος ουρανός θα μας προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα τις επόμενες ημέρες. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πλανητικό… βαλς με τρία λαμπρά ουράνια σώματα να  φεγγοβολούν στη δυτική πλευρά του.

            Όπως μας πληροφορεί το Αστεροσκοπείο Λάρισας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας, πρόκειται για τους πλανήτες Αφροδίτη, Δία και Ερμή. Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο από τα τρία με φαινόμενο μέγεθος -3,9, ακολουθεί σε λαμπρότητα ο Δίας με φαινόμενο μέγεθος -1,9 και ο αμυδρότερος είναι ο Ερμής με φαινόμενο μέγεθος -0,8. Στην αστρονομία μικρότερο φαινόμενο μέγεθος σημαίνει λαμπρότερο ουράνιο σώμα. Την Κυριακή 26 Μαΐου οι τρεις πλανήτες θα έχουν την πιο σφιχτή προσέγγιση και θα βρίσκονται σε γωνιώδη απόσταση περίπου τριών μοιρών. Ο παρατηρητής, αν τεντώσει ένα ή δυο δάχτυλα μπροστά από τα μάτια του, μπορεί να  αποκρύψει και τα τρία ουράνια σώματα ταυτόχρονα. Για την παρατήρηση του φαινόμενου δεν χρειάζονται ιδιαίτερα όργανα ή κάποια προετοιμασία. Αρκεί ο ουρανός να είναι καθαρός, χωρίς σύννεφα, και να στρέψουμε τα μάτια μας δυτικά, δέκα μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, σαράντα λεπτά περίπου μετά τη δύση του Ηλίου. Τις επόμενες ημέρες το τρίγωνο θα αρχίσει να διασκορπίζεται, όμως την Τρίτη 28 Μαΐου η Αφροδίτη θα έχει πιο... σφιχτό εναγκαλισμό με το Δία, και θα φαίνονται σε γωνιώδη απόσταση μόλις μιας μοίρας.

            Στη μυθολογία η θεϊκή ομορφιά της Αφροδίτης σαγήνευε θεούς και ανθρώπους, όμως το ουράνιο φλερτ της με το Δία και τον Ερμή είναι φαινομενικό. Στην πραγματικότητα οι αποστάσεις των τριών ουράνιων σωμάτων είναι ... αστρονομικές!!! Η Αφροδίτη βρίσκεται σχεδόν 110 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, ενώ ο Δίας και ο Ερμής είναι σε απόσταση 908 και 171 εκατομμυρίων χιλιομέτρων αντίστοιχα. Ο πλανήτης Αφροδίτη έχει διάμετρο 12.102 χιλιομέτρων, ελάχιστα μικρότερη της Γης, και από τη λαϊκή παράδοση ονομάζεται Αυγερινός, όταν φαίνεται νωρίς το πρωί, ή Αποσπερίτης, όταν φαίνεται στο βραδινό ουρανό. Ο πλανήτης Δίας έχει διάμετρο 143.082 χιλιομέτρων, έντεκα φορές μεγαλύτερη από της Γης και είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Τέλος, ο πλανήτης Ερμής έχει διάμετρο 4.878 χιλιομέτρων και είναι το σαράντα τοις εκατό της Γης.

            Όπως και να 'χει, πρόκειται για ουράνιο χορό που αξίζει να θαυμάσουμε στο τελείωμα της μέρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass