ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Τιμή στους 40 εκτελεσθέντες το 1944 στο «Αντιαεροπορικό»

*Και κατάθεση στεφάνων στις προτομές Μ. Πατέρα και Δ. Τσάτσου *Παράξενη ανθοδέσμη από Ιταλία για την 23χρονη Λαρισαία εκτελεσθείσα

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2013 17:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:33

Την ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των 40 Πατριωτών που εκτελέστηκαν το 1944, από τις δυνάμεις φασιστικής κατοχής στην περιοχή Αντιαεροπορικό, κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρισας, οργάνωσε το πρωί ο Δήμος Λαρισαίων. Στο Αντιαεροπορικό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αντιστασιακούς, στρατιωτικές αρχές και εκπροσώπους πολιτικών αρχών και φορέων μεταξύ των οποίων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας- με την Φιλαρμονική του Δήμου να παιανίζει.

Όπως ήταν προγραμματισμένο, εν συνεχεία έγιναν τελετές με καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (κοντά στον Αγ. Κων/νο) και στην προτομή της Δήμητρας Τσάτσου στην ομώνυμη πλατεία στη συνοικία Νεάπολης. Το εντυπωσιακό στοιχείο της φετινής εκδήλωσης είναι ότι από συγγενή της Δήμητρας Τσάτσου η οποία σε ηλικία 23 ετών εκτελέστηκε το 1944 από τα στρατεύματα Κατοχής, κατατέθηκε στο μνημείο της ανθοδέσμη με 9 τριαντάφυλλα η οποία έφερε την υπόμνηση 1943-2013. Την ανθοδέσμη παρήγγειλε τηλεφωνικά κάποιος Ιταλός ονόματι Νέλσον Κόπολα, ο οποίος γνώριζε για την χθεσινή εκδήλωση. Περισσότερα στοιχεία για το λόγο αυτής της εμφάνισής του μετά από 70 χρόνια δεν έγιναν γνωστά.

Στο ιστορικό της εκτέλεσης των 40 Πατριωτών και τον σκοπό της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Μπαρμπούτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Σε σαμποτάζ το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 1944 που οργάνωσαν στα Τέμπη με απόλυτη επιτυχία οι αντάρτες του Ολύμπου του ΕΛΑΣ, ανατίναξαν μία γερμανική αμαξοστοιχία γεμάτη με γερμανούς στρατιώτες. Μετά από 13 μέρες η ανωτέρα Διοίκηση των Γερμανών διέταξε ως αντίποινα την εκτέλεση 40 Πατριωτών, που τους πήραν από το στρατόπεδο των κρατουμένων, κλεισμένων εκεί με την κατηγορία ότι ήταν αναρχικοί. Αυτούς τους αναρχικούς τιμούμε σήμερα και αυτών η μνήμη γίνεται αφορμή, για να θυμηθούμε όλα εκείνα, τα οποία εννοείται, σύμφωνα με τα φασιστοειδή ότι έγιναν για το καλό μας, για την οικοδόμηση ενός κόσμου καλύτερου, για την ευημερία της κοινωνίας των εκλεκτών, των αρίστων της αρείας φυλής.

Ιδιαίτερη τιμή πρέπει να αποδίδεται και σε εκείνους τους νεκρούς, που δεν προέρχονται από τα πεδία των μαχών αλλά έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας του εχθρού του φασίστα εχθρού που εκδικείται άνανδρα τον άμαχο πληθυσμό. Συνεχίζουμε και σήμερα να τιμούμε το παράτολμο εγχείρημα – της ανατίναξης της γερμανικής αμαξοστοιχίας – των Ελλήνων πατριωτών, αλλά ταυτόχρονα ανατριχιάζουμε με τον κυνισμό και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι οι κατακτητές προέβησαν σε τέτοιες θηριωδίες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνέβησαν μόλις πριν από μερικές δεκαετίες και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Πρέπει και πάλι να επαναλάβω ότι η βασική αιτία για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν τα οικονομικά κυρίως συμφέροντα, το κυνήγι του πλούτου η απόκτηση του οποίου κάνει περισσότερο ισχυρούς και αλαζόνες, τους ήδη ισχυρούς. Με μια διαφορά όμως, ότι δεν εξασφαλίζει μόνιμα την υπεροχή και την ευτυχία γιατί η ύβρις τιμωρείται. Και κάτι τέτοιο συνέβη και με τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κάποια στιγμή κατάντησαν η χλεύη των ηττημένων».

Και ο κ. Μπαρμπούτης κατέληξε: «Σήμερα λοιπόν ως λαός, πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να μην υπάρξει αιτία για να δούμε το έργο να επαναλαμβάνεται άλλη μία φορά, ίσως με μια άλλη μορφή. Να συνεχίσουμε την πορεία μας στο μέλλον στηριζόμενοι στις σταθερές αξίες της πατρίδας μας που ήταν και το μήνυμα όλων όσων σήμερα τιμούμε και μας θυμίζουν το χρέος στην πατρίδα, τους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία». Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass