ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΝΙΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

«Όχι» φιλοξενία προσφύγων στον Κοκκινοπηλό

* Σε αναζήτηση επενδυτών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις

Δημοσίευση: 16 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:06

Της Λένας Κισσάβου

Μπορεί η κυβέρνηση να ενέκρινε την υλοποίηση σχεδίου διαμόρφωσης ειδικών χώρων διαμονής λαθρομεταναστών σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, για τη μεταφορά τους από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά σε μια τυχόν αναζήτησή της στον Δήμο Ελασσόνας, θα βρει τις πόρτες του επτασφράγιστες.

«Δεν θα ξαναλειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, ως κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, όπως είχε γίνει το 2001-2002, χωρίς να υπάρχουν και τότε οι απαραίτητες υποδομές να δεχθεί τους 180 λαθρομετανάστες, που είχαν μεταφερθεί στις κτιριακές της εγκαταστάσεις», δηλώνει ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ερωτώμενος για τα σχέδια του δήμου, με αφορμή και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να αναζητήσει χώρους στέγασης λαθρομεταναστών, σε δήμους της χώρας.

Με βάση τόσο τη δράση που αναπτύχθηκε στο παρελθόν, στις κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού, όσο και με το γεγονός ότι λειτουργεί στον Δήμο Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, ο δήμαρχος ερωτώμενος για το τι μέλει γενέσθαι με τα εγκαταλελειμμένα κτίριά

τους κι αν υπάρχει ενδεχόμενο να διαμορφωθούν για φιλοξενία μεταναστών, σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο αυξημένης ροής τους στη χώρα μας, απαντά κατηγορηματικά «όχι» και καταθέτει τα σχέδια του Δήμου: «Οι κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού, έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ελασσόνας, από το Υπουργείο Παιδείας και στα σχέδια του Δήμου είναι η επαναλειτουργία τους σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Ήδη δρομολογούμε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για επενδυτές να αξιοποιήσουν και να αναλάβουν τη συντήρηση και λειτουργία τους, με τη συμφωνία ο Δήμος να λαμβάνει από αυτούς ενοίκιο, θέτοντας βέβαια και δικούς του όρους στη διαχείρισή τους, όπως μεταξύ άλλων τη δωρεάν φιλοξενία ειδικών περιπτώσεων παιδιών κ.ά.

Επίσης στα σχέδιά μας είναι η λειτουργία τους σε ετήσια βάση, ώστε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούν διάφορες ομάδες ατόμων, που θα παραμένουν στην περιοχή, στο πλαίσιο επισκέψεών τους για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελασσόνας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η προκήρυξη θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και συμπληρώνει: «Δεν θα εγκαταλείψουμε άλλο τις κατασκηνώσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί μεγάλες φθορές από βανδάλους και από τον χρόνο που παραμένουν σε αχρηστία».

ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΟ 2001

Για την ιστορία λειτουργίας των κατασκηνώσεων το 2001 -2002 σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, ο κ. Ευαγγέλου αναφέρει «Όταν ήταν σε καλή κατάσταση, είχαν διαμορφωθεί για την περιστασιακή φιλοξενία παιδιών του πολέμου (ορφανά) από τη Σερβία. Έπειτα εγκαταλείφθηκαν και με τη μεσολάβηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το 2001-2002 φιλοξένησαν 180 λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, που διαμαρτυρήθηκε για τη δημιουργία εστιών μόλυνσης τόσο στον Κοκκινοπηλό όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αφού οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων δεν διέθεταν τις ανάλογες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας τους.

Μετά από λίγο καιρό, λόγω έλλειψης των απαραίτητων προϋποθέσεων φιλοξενίας τους και λόγω των καιρικών συνθηκών, οι περισσότεροι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, παραμένοντας εκεί σαράντα άτομα, τα οποία έφυγαν κι αυτά μετά από τρεις μήνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατασκηνώσεις της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινοπηλού, περιήλθαν στο Δημόσιο από κληροδότημα και λειτουργούσαν για χρόνια σύμφωνα με τον αρχικό τους σκοπό.

Στη συνέχεια παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να λειτουργήσουν ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και αργότερα ξανά στο Υπουργείο Παιδείας, για να τις παραχωρήσει τέλος, προς χρήση τους στον Δήμο Ελασσόνας.

Πάντως ο χώρος μέχρι και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος και σε κακή κατάσταση.

 

ΦΩΤ.: Η σημερινή κατάσταση των κτισμάτων της κατασκήνωσης Κοκκινοπηλού Ελασσόνας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass