Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ

Συναυλία – «ποίημα» με Φιλαρμονική Ελασσόνας και Μίμη Πλέσσα!

Δημοσίευση: 21 Απρ 2015 14:34 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:15

 

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Ήταν μία βραδιά – «ποίημα» «ντυμένη» με τις υπέροχες μουσικές του κορυφαίου δημιουργού Μίμη Πλέσσα, αυτή που φιλοξένησε το κατάμεστο Θέατρο «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», στην Ελασσόνα, στην εξαιρετική συναυλία – αφιέρωμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας στον καταξιωμένο 90χρονο αειθαλή μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας-Τουρισμού - Εθελοντισμού και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του Δήμου Ελασσόνας και ο σύλλογος «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

«Συνοδοιπόροι» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ελασσόνας στο γοητευτικό και νοσταλγικό ταξίδι στις μουσικές του συνθέτη ήταν ο αρχιμουσικός της Δημήτρης Τσιαβές, σ΄ ένα ζωντανό πρόγραμμα που ετοίμασε, ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο ίδιος, ο τρομπετίστας - καθηγητής μουσικής Σταύρος Χατζηβασίλης, οι μουσικοί Παναγιώτης Μπαλανίκας(πιάνο), Χρήστος Γελαδάρης(μπάσο), Αντώνης Νάτσιος(κιθάρα), Βαγγέλης Τσιαπλές(μπουζούκι) και οι εξαιρετικές φωνές του Μανώλη Χατζημανώλη και της Ευλαμπίας Ντούλα.

Για τη ζωή και το πλούσιο έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη μίλησε η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα, που απευθυνόμενη στον συνθέτη, που ήταν παρών στην εκδήλωση, τόνισε, χαρακτηριστικά: «κύριε Πλέσσα, δημιουργήσατε ένα όνομα, μία ιστορία και μία τεράστια παρακαταθήκη στον πολιτισμό και τη μουσική παιδεία της χώρας μας. Είστε ο άνθρωπος που με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του γαλούχησε πολλές γενεές και μέχρι σήμερα συνεχίζετε να μεταλαμπαδεύετε τις μουσικές σας γνώσεις, να ανακαλύπτετε και να καθιερώνετε καλλιτέχνες. Αγγίζοντας τα πλήκτρα του πιάνου με τον δικό σας μοναδικό τρόπο, συνεχίζετε να συγκινείτε και να ταξιδεύετε μελωδικά το κοινό σας». Και συνέχισε: «Ένα χαρισματικό ταλέντο, ένας προικισμένος μουσικός, που υπηρέτησε όλα τα είδη του τραγουδιού με την ίδια πάντα επιτυχία και έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό τραγούδι. Αυτός είναι ο Μίμης Πλέσσας…Μέσα σε 60 και πλέον χρόνια καριέρας, ο μεγάλος αυτός συνθέτης μας έχει ταξιδέψει στη μαγεία και στο όνειρο, έχει γεμίσει τη ζωή μας με μελωδίες και αναμνήσεις. Λίγοι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα του Μίμη Πλέσσα, να υπερβαίνουν στερεότυπα και να αγγίζουν με τις δημιουργίες τους όλες τις γενιές και όλες τις μουσικές προτιμήσεις. Στα 90 του χρόνια σήμερα, ευτύχησε να δει τη μουσική του να αποτυπώνεται ανεξίτηλα στο μυαλό, τη μνήμη και τις καρδιές των Ελλήνων. Η λίστα των μουσικών του κατορθωμάτων είναι τόσο μακρά όσο και η διαχρονικότητα της μουσικής του…Με 104 ελληνικές ταινίες, με 11 ξένες ταινίες, 70 θεατρικά έργα και αμέτρητα τραγούδια, το μουσικό σύμπαν που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί ακόμη και σήμερα ο Μίμης Πλέσσας είναι τόσο ζωντανό, τόσο δροσερό, τόσο επίκαιρο που δικαίως όταν τον συναντάς σου δίνει την αίσθηση πως μπροστά στα μάτια σου αντικρίζεις τον αιώνιο έφηβο».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον μεγάλο συνθέτη για την πολύχρονη τεράστια προσφορά του στη μουσική και στον πολιτισμό της χώρας μας και του απένειμε τιμητική πλακέτα, ενώ ευχαρίστησε τον κόσμο που κατέκλυσε το θέατρο και συγχάρηκε τους διοργανωτές της συναυλίας.

Συγκινητικές οι στιγμές όταν ο ίδιος ο συνθέτης ευχαρίστησε για την τιμή που του έκανε η πόλη της Ελασσόνας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθώ με χαρά και συγκίνηση από κάτω αυτή την ιδιαίτερη βραδιά για μένα, με μια υπέροχη Φιλαρμονική με νεαρούς μουσικούς, με ένα ξεχωριστό μαέστρο και άνθρωπο. Για τα παιδιά αξίζει να κάνουμε τα πάντα, να τα αγκαλιάσουμε με όλη μας την αγάπη και να τα παραδώσουμε ένα καλύτερο κόσμο, γιατί το δικαιούνται και τους το χρωστάμε!». Ταυτόχρονα, ζήτησε να.. «χαϊδέψει για λίγο το πιάνο» και κατευθύνθηκε στο πιάνο, ερμηνεύοντας το «Ξημερώνει Κυριακή».    

Ανάμεσα στις παρουσίες της βραδιάς: ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Φώτ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, το μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Πέτρος Χατζής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, η διοικητής του Α.Τ. Λιβαδίου κ. Μαρία Λεπιντάτου, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων. Σκριάπας, ο μαέστρος της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Δημ. Καρβούνης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, δεκάδες φίλοι του συνθέτη από το Νομό Λάρισας και γειτονικούς Νομούς, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass