Εργαστήρι για την πρόληψη των εξαρτήσεων

Δημοσίευση: 30 Απρ 2015 18:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:33

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Με την πολύτιμη αποστολή, να ξεκινήσει την πρόληψη από τις εξαρτήσεις στην παιδική ηλικία, θεμελιώνοντας στις νέες γενιές γερές βάσεις αντίστασης, το «Εργαστήρι Ζωής» ξεκίνησε επίσημα την πορεία του.

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας «Ορφέας», υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των τμημάτων του εργαστηρίου πρόληψης, συμβουλευτικής και ανάπτυξης («Εργαστήρι Ζωής») του Κέντρου Πρόληψης, στο χώρο του Εργαστηρίου Ζωής (οδός Μανωλάκη 9-11Δ– ισόγειο νεοκλασικού κτιρίου), παρουσία των δύο εκ των εταίρων Δήμων, Λάρισας και Κιλελέρ.

«Είμαστε αρωγοί και δίνουμε την ευκαιρία να δημιουργηθούν τέτοιες δράσεις…» υποστήριξε ο κ. Αγοραστός, συμπληρώνοντας: «Ανοίγουμε διαύλους συνεργασίας μεταξύ φορέων, δήμων και γονιών, για την ανάπτυξη μιας σημαντικής προσπάθειας, που απευθύνεται στα παιδιά.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, που ξεκινά την πρόληψη από τις εξαρτήσεις, από την παιδική ηλικία και γι αυτό το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή…, για να μην υπάρξει η στιγμή στο μέλλον που οι νέοι θα μας πουν «Που ήσασταν όταν σας χρειαζόμασταν;».

Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε, εμείς δίνουμε την ευκαιρία».

Ιδιαίτερα συγκινημένη, για τη στιγμή που το όραμα του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ,  πήρε σάρκα και οστά, δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου κ. Λίτσα Λιακούλη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Περίπου τρία χρόνια παλεύουμε με επιμονή, υπομονή και πείσμα να κάνουμε πραγματικότητα ένα μεγάλο έργο, καινοτόμο, το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα εμπλουτίσει την πορεία της συμβουλευτικής και της πρόληψης και θα θέσει νέους όρους στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό και στην εξωστρέφεια των δράσεών μας, σε μεγάλο βαθμό .

Όπως είναι ήδη γνωστό, το 2011 «υιοθετήσαμε» το διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο, το οποίο φιλοξενεί ήδη το «Εργαστήρι Ζωής» .

 Ολοι οι φορείς της Λάρισας,  εξέφρασαν την επιθυμία  να δημιουργήσουμε στο χώρο αυτό, με απόλυτο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης στην πολιτιστική μας κληρονομιά, μια από τις  όμορφες  και δημιουργικές γωνιές της πόλης, που θα συνδέσει την ιστορία μας, τον πολιτισμό και την αισθητική, με τις σύγχρονες αναζητήσεις, μιας συνειδητοποιημένης, σταθερής κι ευτυχισμένης ζωής για τα παιδιά και τους ενήλικες.

Το Εργαστήρι Ζωής, κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες, της Πρόληψης , Συμβουλευτικής, Ανάπτυξης και του Πολιτισμού (δηλαδή αναφέρεται σε τομείς Ψυχικής Υγείας , Παιδείας και Πολιτισμού) .

Ειδικότερα, απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και η φιλοσοφία της συγκεκριμένης  δράσης επενδύει  καταρχήν σε δραστηριότητες που προάγουν την ψυχοκοινωνική υγεία και στοχεύουν στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων και των Εξαρτητικών συμπεριφορών, με μηνύματα που δίνονται κατά των εξαρτήσεων και της βίας , μέσα από την τέχνη , τον πολιτισμό, το παραμύθι, το θέατρο, τη μουσική, τη συγγραφή κλπ  .

Οι δράσεις περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, βιωματικά εργαστήρια για γονείς, εικαστικά εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους, Εργαστήρι Παραμυθιού, Θεατρικής Παιδείας, Δημιουργικής Γραφής , Πολιτισμού κλπ.,  διοργάνωση εκδηλώσεων σε επαφή με ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, των επιστημών, της διανόησης, εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, με μηνύματα σχετικά με την πραγματική  χαρά και ουσία της ζωής, που πηγάζει μέσα από τη δημιουργία

Παράλληλα, το Εργαστήρι , θα αποτελεί χώρο παρουσίασης της δουλειάς των ομάδων παιδιών και ενηλίκων, εκθέσεων, εκδηλώσεων κλπ

Τα εργαστήρια που προβλέπονται στη σύμβαση είναι οκτώ, με δυνατότητα διεύρυνσης και ξεκινούν άμεσα τα πέντε πρώτα : 1. Συμβουλευτικής/Βιωματικών Εργαστηρίων Ενηλίκων, 2. Θεατρικής Παιδείας 3. Παραμυθιού 4. Εικαστικών και  5. Δημιουργικής Γραφής

Επιπλέον είναι εξαιρετικά σημαντική η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους του νομού να συμμετέχουν στα Εργαστήρια με παιδιά της περιοχής τους , ώστε παράλληλα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα με κοινή θεματολογία και πρακτική,  σε ζητήματα πρόληψης .

Ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ Κώστα Αγοραστό προσωπικά , που στηρίζουν το έργο του Κέντρου και τις πρωτοβουλίες μας έμπρακτα, τους δήμους και φορείς του νομού για την άριστη συνεργασία μας, τον Διευθυντή Προγραμματισμού της Περιφέρειας κ Μπαξεβάνο για την προγραμματική και τεχνοκρατική υποστήριξη, καθώς και όλα τα στελέχη της διεύθυνσής του, το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου και τα στελέχη μας, τα μέσα ενημέρωσης που πάντα είναι κοντά μας και ενημερώνουν τους πολίτες για τις δράσεις μας , καθώς και  όλους τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές που μας πλαισιώνουν καθημερινά και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τη δράση μας».

Παράλληλα υπογράφηκε διμερής σύμβαση, μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και των εταίρων Δήμων.

Για τη δράση αυτή, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος,  συνεχάρη την πρωτοβουλία του Κέντρου, αλλά και την περιφέρεια Θεσσαλίας που την στηρίζει, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός και θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να το αγκαλιάσουν οι πολίτες του δήμου Κιλελέρ.

Επίσης και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, εξέφρασε τη στήριξή του στη δράση που θα αναπτύξει το «Εργαστήρι» και τόνισε ότι: «Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν τέτοιου είδους προσπάθειες».

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας και τα μέλη του προσωπικού του.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass