ΜΕ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Δεν ξεμπέρδεψαν με την Εργατική Τάξη»

Κάλεσμα για την ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2015 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Με αγωνιστικό παλμό και με δυο συγκεντρώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφάνων γιορτάστηκε στη Λάρισα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία με διοργανωτή το Εργατικό Κέντρο Λάρισας του οποίου ο πρόεδρος Τάσος Τσιαπλές που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής συνόψισε το νόημα της ημέρας:

«Η 1η Μάη, είπε, είναι δική μας μέρα. Είναι μέρα της εργατικής τάξης όλου του κόσμου. Μέρα ποτισμένη με το αίμα και τους αγώνες των εργατών που έδωσαν τη ζωή τους στον πιο ιερό σκοπό: Στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Και ως τέτοια πρέπει να τη διατηρήσουμε, κόντρα σε κάθε προσπάθεια να αλλοιωθεί το ταξικό της περιεχόμενο, οργανώνοντας τους ταξικούς αγώνες του σήμερα και του αύριο, μέχρι την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, κόντρα στις όποιες δυσκολίες».

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα ζητώντας τους να σηκώσουν ψηλά τις σημαίες:

... «Η Πρωτομαγιά, κατέληξε και η κατάσταση της τάξης μας, μας καλεί να σηκώσουμε πιο ψηλά τις σημαίες της ταξικής πάλης! Το οφείλουμε σ’ αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους νεκρούς της τάξης μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας για να μπορούμε να τα κοιτάμε στα μάτια, λέγοντας τα ότι δεν τα προδώσαμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα το δρόμο των εργατών του Σικάγου, μέχρι την τελική νίκη».

Στην πλατεία της Νομαρχίας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ με ομιλητή το μέλος της Ε.Γ κ. Κ. Λαρίση που επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι ζουν πλέον έναν εργασιακό Μεσαίωνα και τους κάλεσε να αγωνιστούν κατά της πολιτικής των μνημονίων.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η συγκέντρωση του ΕΚΛ ξεκίνησε στις 10 το πρωί με χαιρετισμούς από εκπροσώπους της ΠΑΣΕΒΕ και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΚΛ κ. Τάσο Τσιαπλέ:

... «Είμαστε εδώ ανέφερε για να διατρανώσουμε την απόφασή μας σε όλους αυτούς που προανήγγειλαν το τέλος της ιστορίας, που πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν με την εργατική τάξη, ότι θα βαδίσουμε το δρόμο της ταξικής πάλης μέχρι το τέλος.

Γιατί και η φετινή πρωτομαγιά, βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας αντιμέτωπη με τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των ταξικών πολιτικών των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, της Ε.Ε, που στοχεύουν στην έξοδο απ’ αυτή, προς όφελος βέβαια του κεφαλαίου.

Η αλλαγή της κυβέρνησης, δεν έφερε και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κινείται στη γραμμή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης, αφού ο πυρήνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και στη βάση αυτή κάποια μέτρα (ψίχουλα) στα πιο φτωχά τμήματα των εργατών και του λαού.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έφερε στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, όπως έλεγε παλιότερα για κλέψει ψήφους, αλλά προχώρησε με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σε συμφωνία 4μηνης παράτασής του και τώρα διαπραγματεύεται μαζί τους νέα συμφωνία, που θα συνοδεύεται απο νέα αντιλαϊκά μέτρα, εκφοβίζοντας το λαό να της παρέχει στήριξη στο παζάρι αυτό που κάνει για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας μας, ότι αν αυτό δεν πάει καλά θα είναι χαμένος ο λαός. Ο λαός είναι και θα είναι χαμένος όσο εγκλωβίζεται στα σχέδια της αστικής τάξης και δεν διεκδικεί την ικανοποίηση των αναγκών του.

Η ανεργία, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει επίδομα σε όλους τους ανέργους, ενώ συνεχίζει τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, αρπάζει τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τα ισχνά επιδόματα ανεργίας που παίρνει μόλις το 12%, συνεχίζει τα άθλια προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης με μισθούς κάτω από 586 ευρώ και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πολλές επιχειρήσεις απολύουν, εφαρμόζουν εκ’ περιτροπής εργασία, επιβάλουν μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις».

Ο κ. Τσιαπλές άσκησε και κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής για τη γιορτή που διοργάνωσε στο Αισθητικό Άλσος λέγοντας ότι « οργανώνει γλέντι, βγάζοντας ταυτόχρονα ένα υποκριτικό κάλεσμα για την πρωτομαγιά, με ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις ταξικές δυνάμεις και τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ώρα που δηλώνει στήριξη στην κυβέρνηση με την παραχώρηση των ταμειακών διαθέσιμων για να πληρωθούν οι δανειστές και στήνει χαφιεδίστικους μηχανισμούς Συμβουλίων Παραβατικότητας»...

ΤΟ Ν.Τ ΑΔΕΔΥ

Η συγκέντρωση του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Νομαρχίας με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Ε.Γ κ. Κ. Λαρίση , ενώ χαιρετισμό απηυθυνε ο πρόεδρος στην Τοπική Ομοσπονδία (ΟΕΒΕ Ν. Λάρισας)κ. Κ. Σαγώνας

Ο κ. Λαρίσης αναφέρθηκε στον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν:

- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

- Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

- Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού ..

- Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

- Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

- Αύξηση των μισθών και των συντάξεων και επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

- Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, αλλά και με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, τη φοροκλοπή και ταυτόχρονα με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ της χώρας μας.

- Προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

- Κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, της Εθνικής Κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στη χώρα μας, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανέργων, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, του λαού και της νεολαίας.

* Όλες οι συγκεντρώσεις κατέληξαν σε πορείες στο κέντρο της πόλης και επακολουθήσαν και καταθέσεις στεφάνων, στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου από το ΕΚΛ και στην πλατεία Νομαρχίας από την ΑΔΕΔΥ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass