ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Δημοτική Πινακοθήκη θέλουν στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος με επιστολή του προς το Εικαστικό Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Ελλάδος (στην οποία επισυνάπτεται απόσπασμα του Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου Φαρσάλων για την επιχειρησιακή περίοδο 2015 - 2019, από το οποίο καταδεικνύεται η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Φαρσάλων και διάφορα έργα της) ζητά τη βοήθειά του για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης στα Φάρσαλα.

Συγκεκριμένα η επιστολή του Δημάρχου Φαρσάλων αναφέρει τα εξής: "Ο Δήμος Φαρσάλων από το 2011, μέσα σ΄ ένα δυσμενέστατο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, δίχως πόρους και δίχως καμία προγενέστερη κουλτούρα πολιτιστικής πολιτικής, διαμόρφωσε ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για τον πολιτισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, που αναπτύσσεται επάνω στη δομική αντίληψη ότι ο πολιτισμός αποτελεί αναγκαιότητα ύπαρξης και ταυτότητας των κοινωνιών, μπορεί και πρέπει να παράγει πλούτο, συμβολικό και υλικό.

Προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε από τη μονοδιάστατη, στερεοτυπική θεώρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και μέσα από τη ζύμωση και τον στοχασμό να οδηγηθούμε σταθερά στην δημιουργία ενός ενδιαφέροντος σύγχρονου πολιτιστικού στοιχείου με ισχυρές, γόνιμες αναφορές στο παρελθόν και στον τρόπο που ο χρόνος εγγράφεται στον τόπο και τους ανθρώπους.

Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα πολιτιστική άνοιξη στον τόπο με ελευθερία, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση, αυθεντικότητα, πολυμορφία, φαντασία.

Διαπιστώσαμε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από δομές που να σηματοδοτούν και να νοηματοδοτούν την καθημερινότητά του.

Γι΄ αυτό έχουμε δρομολογήσει έργα, όπως η δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής, η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου ιστορίας της πόλης και ενός Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας, δημιουργήσαμε μια αρχαιολογική έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα για το ανασκαφικό έργο στο Κάστρο Καλλιθέας, οργανώσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα, προχωρήσαμε στη φιλοτέχνηση αγαλματικών έργων (ανδριάντας Αχιλλέως - Αύγουστος 2013), σύμπλεγμα Θέτιδος και Αχιλλέως (- εν εξελίξει), (προτομή Πολυδάμαντα - εν εξελίξει) κ.λπ.

Τώρα, είναι φανερό ότι ο τόπος διψά και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την δημιουργία μιας δημοτικής Πινακοθήκης, που να εγκολπώνει έργα της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας (ζωγραφική και μικρογλυπτική), να δίνει το στίγμα των καλλιτεχνών και να αποτελεί το σημείο αναφοράς και τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν οι ντόπιοι καλλιτέχνες και θα οργανωθεί το πεδίο εξοικείωσης και μύησης όλων και δη των παιδιών  με το μαγικό χώρο της τέχνης.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν στο Εικαστικό Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Ελλάδος, ως τον πλέον έγκριτο φορέα και παρακαλούμε τα μέλη του να προσφέρουν δωρεάν έργα τους, ώστε να συγκροτηθεί μία, όσο το δυνατόν πιο πλούσια και αντιπροσωπευτική της σύγχρονης πορείας της τέχνης, συλλογή.

Για όλα τα έργα που θα προσφερθούν θα υπάρχει επίσημο πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής, στο οποίο ρητά θα επισημαίνεται ότι τα έργα θα αποτελούν αποκλειστικά κτήμα της δημοτικής Πινακοθήκης Φαρσάλων και θα εκτεθούν σε δημόσια θέα με συνοδευτικό κείμενο για τον καλλιτέχνη και το έργο του".

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass