ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ

Παιδιά μεταναστών, ανθούν (σ)τα παράλια

* Τα Νηπιαγωγεία Ανάβρας και Αγιοκάμπου, στα οποία το ποσοστό των παιδιών μεταναστών ξεπερνά το 70%, φροντίζουν και υιοθετούν κρίνους θάλασσας με φόντο ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Οι γονείς ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα για τους ίδιους και μια καλύτερη ζωή για τα ίδια τους τα παιδιά. Πέρασαν δύσκολες εποχές ώσπου να ορθοποδήσουν. Κυρίως δουλεύοντας σε αγροτικές εργασίες κοντά στα παράλια. Τώρα μετά από πολλά χρόνια ήρθε η σειρά τους να δώσουν τους καρπούς των κόπων τους στα παιδιά τους. Να τους παραδώσουν σιγά – σιγά τη σκυτάλη. Να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη μόρφωση που παρέχεται στα σχολεία, να γίνουν ένα με την κοινωνία στην οποία γεννήθηκαν και ζουν. Να μην ξεχωρίζουν…

Είναι τα παιδιά μεταναστών που σε κάποια σχολεία το ποσοστό τους είναι μεγάλο. Στο Νηπιαγωγείο της Ανάβρας βρίσκονται 14 παιδιά εκ των οποίων τα 10 είναι παιδιά μεταναστών και τα 4 παιδιά Ελλήνων. Στο Νηπιαγωγείο του Αγιοκάμπου υπάρχουν 22 παιδιά. Απ' αυτά τα 15 είναι παιδιά μεταναστών και από τους δύο γονείς. Τέσσερα είναι μεικτά (ένας Έλληνας ή Ελληνίδα και ο άλλος/η μετανάστρια), ενώ μόλις τα τρία είναι από Έλληνες γονείς.

Νηπιαγωγοί των Αγιοκάμπου και Ανάβρας αντίστοιχα οι κ. Κική Κελεσίδου και Στέλλα Πέτκου πήραν την απόφαση να ενταχθούν τα τμήματά τους σε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Ένα πρόγραμμα διαπολιτισμικό, το οποίο συνδέεται με όλες τις μαθησιακές περιοχές του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών.

Σε μια από τις πολλές δράσεις αυτού του προγράμματος τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Ανάβρας επισκέφθηκαν το αντίστοιχο του Αγιοκάμπου. «Οι σταγονούληδες της Ανάβρας ταξιδεύουν στο Σχολείο της Θάλασσας» (Αγιοκάμπου) το ονόμασαν και κάπου εκεί τους βρήκε η «Ε». Στην παραλία του Αγιοκάμπου.

Την παιδαγωγική καθοδήγηση του καινοτόμου προγράμματος έχει η σχολική σύμβουλος Π.Α. 11ης Περιφέρειας κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου ενώ αρωγός του, είναι ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κ. Στέφανος Ριζούλης.

«Τριάντα τέσσερα παιδιά επισκέφτηκαν το λιμάνι και το Λιμεναρχείο όπου οι λιμενικοί τούς έδωσαν αρκετές πληροφορίες για το ρόλο τους και απάντησαν σε όλες τις απορίες των παιδιών. Μετά επισκέφθηκαν το ψαράδικο, μίλησαν με τους ψαράδες και στη συνέχεια ο κ. Ριζούλης έδειξε στην παραλία τους προστατευμένους κρίνους της θάλασσας και τους μίλησε για το μυθικό αγριολούλουδο. Με δική του πρόταση αποφασίστηκε να υιοθετήσει κάθε παιδί ένα μικρό φυτό. Τα παιδιά πειραματίστηκαν με το νερό και την άμμο και συγκέντρωσαν άφθονο υλικό από τη θάλασσα για τις δραστηριότητες του προγράμματος» τονίζει η κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά τους οι δύο νηπιαγωγοί η κ. Κική Κελεσίδου και η κ. Στέλλα Πέτκου κλέβοντας λίγα δευτερόλεπτα από την επιτήρηση των παιδιών υπογράμμισαν από την πλευρά τους: «Η συγκεκριμένη δράση ανήκει σε ένα σύνολο δράσεων για όλο το πρόγραμμα που πραγματικά είναι καινοτόμο. Διαρκεί για όλη τη σχολική σεζόν και αφορά μόνο αυτά τα δύο σχολεία. Τώρα είμαστε στην ακμή των δραστηριοτήτων και θα κορυφωθεί με μια γιορτή στις 4-5 Ιουνίου στον Αγιόκαμπο. Η γιορτή αυτήν θα περιλαμβάνει σκετσάκια, τραγούδια από όλες τις χώρες των παιδιών όπως την Ελλάδα, την Αλβανία, την Τσεχία και άλλες. Θα είναι μια πολυπολιτισμική γιορτή» καταλήγουν.

Παιδιά μεταναστών λοιπόν είναι που κυρίως ανθούν τα παράλια του νομού αλλά παράλληλα «ριζώνουν» στα μέρη που είναι και δικά τους…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass