ΤΕΕ: Υπό προϋποθέσεις ολοκλήρωση έργων στο Φρούριο

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2015 12:34

 

Την ολοκλήρωση του επίμαχου έργου ανάπλασης στο Φρούριο, υπό προϋποθέσεις όμως, προτείνει το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας. Σε δημόσια παρέμβαση της Δ. Ε. που υπογράφει ο πρόεδρος Βασίλης Τσιώνας αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Έπειτα από εκτενή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τους αρμοδίους και διαβούλευση των αρμοδίων οργάνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας για το ζήτημα της “Βιοκλιματικής Ανάπλασης Τμήματος του Ιστορικού Κέντρου Λάρισας”, και με βάση την διαχρονική μας συμβολή στη βελτίωση του δημόσιου χώρου και την διεξαγωγή των μελετών, προχωρούμε στην παρακάτω ανακοίνωση με μοναδικό στόχο την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος βασιζόμενοι στις πάγιες θέσεις μας.

Πάγια θέση του ΤΕΕ για την παραγωγή Δημοσίων μελετών και έργων ήταν η διαμόρφωση ενός Στρατηγικού Πολεοδομικού & Χωροταξικού Σχεδιασμού για κάθε Δήμο μέσα από τον οποίο και, στη βάση των κοινωνικών και παραγωγικών αναγκών, θα υπήρχε ο κατάλογος των κατά προτεραιότητα μελετών και έργων. Στην κατεύθυνση αυτή μία σημαντική πρόταση κατατέθηκε από το ΤΕΕ από το 2005 (με την ευκαιρία ενός Παγκόσμιου Τριημέρου για τις Μεσαίες Πόλεις και την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον) : Τη δημιουργία «Ινστιτούτου Πολεοδομικής & Χωροταξικής Δημοτικής Πολιτικής». Αυτό σημαίνει «ετοιμότητα» σε κάθε Χρηματοδοτική πρόκληση με επιλογή των κατά προτεραιότητα έργων και μελετών.

Ποιοτικά έργα αλλά, και με την καλύτερη δυνατή οικονομία κλίμακας εκτέλεσής τους σημαίνει πολύ απλά: Πλήρεις μελέτες εφαρμογής – άρτια επίβλεψη και τήρηση μελέτης. Ο δημόσιος χώρος απαιτεί την βέλτιστη διαδικασία ανάδειξης πρότασης και, αυτή είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ειδικά για περιοχές όπως η εξεταζόμενη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για έργα τόσο υψηλού προϋπολογισμού. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μοιάζει με τη δημοκρατία. Έχει πολλά ελαττώματα (συνήθεις οι πολλές αστοχίες) αλλά δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα, αντικειμενικότερη ανάθεση έργου για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ έχει τοποθετηθεί διαχρονικά και για διάφορα ζητήματα σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο και την περιβάλλουσα περιοχή του (Λόφος του Φρουρίου). Μάλιστα, έχει συνδράμει πολλαπλά στην αποκάλυψη και ανάδειξή του. Σημαντική ενέργεια μείζονος σημασίας είναι η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ το 2001. Το πόνημα της ΕΟΕ ήταν έτοιμο και παραδόθηκε το Μάιο του 2001. Η ΙΕ’ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων είχαν στα χέρια τους πλέον, προσφορά του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και των μελών της ΕΟΕ, ένα σημαντικό πόνημα- οδηγό για τα επόμενα βήματα αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου. Μία υπόθεση δύσκολη και σύνθετη, που απαιτούσε καταγραφή προβλημάτων και λύσεων αυτών, εντός και εκτός του Αρχαίου Θεάτρου. Το πλέον όμως σημαντικό ήταν ότι, αυτό το επιστημονικό πόνημα, έδωσε τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης από το Γ’ ΚΠΣ με 1,5 εκ ευρώ περίπου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την εκτέλεση των εργασιών που συντελέστηκαν στα επόμενα χρόνια.

           

Σε ότι αφορά την επιλογή και σκοπιμότητα του έργου ανάπλασης τότε εκφράσαμε καταρχήν την πάγια άποψη μας (βλέπε παράγραφος 1). Επισημάναμε επίσης με θετικό τρόπο τους περιβαλλοντικούς στόχους που επιτυγχάνονται και την αύξηση του πράσινου καθώς και την αντικατάσταση υλικών με «φιλικά» προς το Περιβάλλον. Επισημάναμε όμως και τις επιφυλάξεις μας σχετικά με την μη αύξηση του χωμάτινου στοιχείου καθώς και με την έκταση των ιστών με τα σκίαστρα.

Υπάρχει μία αρχική μελέτη του έργου. Στη βάση αυτής και με τις παρατηρήσεις μας ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ (όπως και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων) ενέκριναν στην ΕΠΑΕ. Η αρχική μελέτη όμως σήμερα έχει τροποποιηθεί. Και μάλιστα, χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις επιτροπές, χωρίς ενημέρωσή μας και, ευρύτερη διαβούλευση. Η αιτιολόγηση διαμόρφωσης «νέων σιδηρών στοιχείων» άλλης γεωμετρίας και διατομής από την αρχική μελέτη για λόγους «μη στατικής επάρκειας» του αρχικού σχεδιασμού επαληθεύει τις πάγιες θέσεις μας για την πληρότητα των μελετών».

Και η ανακοίνωση του ΤΕΕ καταλήγει: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους, θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο υπό τις προϋποθέσεις: Τροποποιήσεις και βελτιώσεις επί των κατασκευών, με “ηπιότερες” κατασκευές όπως αρχικά προβλεπόταν, στην κατεύθυνση των περιβαλλοντικών στόχων της που αποτελούν και προϋπόθεση έγκρισης χρηματοδότησης του έργου. Λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων της νέας αναθεωρημένης (εκ της αρχικής) μελέτης και των όσων τροποποιήσεων απαιτηθούν. Δημοσιότητα, διαβούλευση και διαφάνεια στις πράξεις «σχεδιασμού- μελέτης – υλοποίησης»

Επαναφέρουμε και ζητάμε την άμεση υλοποίηση των προτάσεών μας. Τη δημιουργία «Ινστιτούτου Πολεοδομικής και Χωροταξικής Δημοτικής Πολιτικής». Ο δημόσιος χώρος απαιτεί την βέλτιστη διαδικασία ανάδειξης πρότασης και, αυτή είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για κάθε μελέτη και έργο αντίστοιχης σημασίας, κυρίως για έργα τόσο υψηλού προϋπολογισμού.

Αναμένουμε τις νέες προτάσεις των μελετητών, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου στη Διοικούσα του Τμήματος, βρίσκονται σε εξέλιξη επανασχεδιασμού προς τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, τις οποίες θα επαναξιολογήσουμε. Το ΤΕΕ ΤΚΔΘ προτίθεται να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις επί της συγκεκριμένης υπόθεση συνεργαζόμενο με κάθε αρμόδιο, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή, συμμετέχοντας ενεργά και υπεύθυνα σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass