ΟΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ

Στον ΕΛΓΑ η καρπόπτωση των αχλαδιών

* Διαπιστώθηκε σχεδόν ολοσχερής απώλεια του καρπού

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:02

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, τον βουλευτή και τομεάρχη Αγροτικού των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλη Κόκκαλη, του αντιδημάρχου κ. Αλέκου Χατζηκρανιώτη, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων κ. Χρήστο Τασιούλα και εκπροσώπων συνεταιρισμών και αγροτών του Δήμου Τυρνάβου αποφασίστηκε χθες να επισκεφθεί αύριο Τετάρτη τον ΕΛΓΑ και τον πρόεδρό του κ. Ν. Στουπή για να τεθεί το μέγα πρόβλημα της καρπόπτωσης των αχλαδιών.

Η απόφαση πάρθηκε χθες σε σύσκεψη στα Πλατανούλια μετά την επί τόπου επίσκεψη τόσο των παραγόντων του Δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση, του κ. Βασίλη Κόκκαλη, όσο και του ΕΛΓΑ με την παρουσία του διευθυντή Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντου και του τομεάρχη κ. Σπύρου Σπυρόπουλου.

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται και με γυμνό μάτι ο καρπός κυρίως των αχλαδιών, προφανώς από τον παγετό που προηγήθηκε στο καρπίδιο μαυρίζει και πέφτει από το δένδρο. Η περιοχή του Δήμου Τυρνάβου θεωρείται ότι παράγει από τα καλύτερα αχλάδια σε όλο τον κόσμο. Ειδικά το κρυστάλλι Τυρνάβου καλλιεργείται σε εντατικούς ρυθμούς και με αυξημένη παραγωγικότητα σε περίπου 11.000 στρεμ., τα αχλάδια μάρκας Κοντούλα σε περίπου 2.800 στρεμ., τα βιομηχανικά αχλάδια WILLIAMS και HIGH LAND σε 10.000 περίπου στρεμ. και τα επιτραπέζια αχλάδια SANTA MARIA σε περίπου 2.000 περίπου στρεμ.

Η κατάσταση είναι τραγική σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιών όπως διαπιστώνουν αγρότες αλλά και οι γεωπόνοι και γεωτεχνικοί της περιοχής με ολοκληρωτική πτώση των καρπών, σε σημείο σχεδόν πλήρους αδειάσματος των δένδρων από αχλάδια, οφειλόμενη προφανέστατα σε φυσικά αίτια.

Το γεγονός αυτό θα έχει ως αναμφισβήτητο αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη αχλαδιών και με συνεπακόλουθο όχι απλώς τη μειωμένη παραγωγή αλλά την πλήρη έλλειψη παραγωγής των προϊόντων. Το πρακτικό δε αποτέλεσμα θα είναι πως θα υπάρχει από τη μια πλευρά παντελής έλλειψη των αχλαδιών, από την άλλη δε οι καλλιεργητές θα είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν όλα τα έξοδα που χρειάζονται τα δένδρα (κλάδεμα, λίπανση, ραντίσματα με φάρμακα), μιας και είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των περιβολιών, ακόμη και αν δεν εσοδέψουν.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών της περιοχής και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γκαμπέτας.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασίλης Κόκκαλης «η ζημιά που έχουν υποστεί οι αχλαδοπαραγωγοί είναι εμφανέστατη. Όπως ενημερώθηκα από τους αρμόδιους υπαλλήλους του τοπικού ΕΛΓΑ η καρπόπτωση δεν καλύπτεται απ’ τον Κανονισμό Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για την αλλαγή του κανονισμού από τη στιγμή που όλοι οι ζημιωθέντες παραγωγοί πληρώνουν κανονικά την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, οφείλει η πολιτεία να καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και η συνάντηση με την νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass