ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μια πρόταση για την Κοιλάδα των Τεμπών

* Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας: Επιβάλλεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:02

Η πρόταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών, ως ενιαίου πάρκου, θα παρουσιαστεί σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε χθες στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Κάραβελ») και είναι αφιερωμένο στις Υποδομές, τις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη θα βρεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών.

Η πρόταση για τα Τέμπη θα παρουσιαστεί το απόγευμα (3 μ.μ.), από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κων. Κολλάτο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι αντιμετωπίζει την Κοιλάδα των Τεμπών ως ενιαίο πάρκο, με βασικό στόχο να αποτελέσει τόπο προορισμού και όχι απλά διέλευσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών η πρόταση αντιμετωπίζει την Κοιλάδα ως ένα ενιαίο πάρκο, με αρχή στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Ιτέας Τεμπών, ενδιάμεσο κόμβο το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και κατάληξη την ευρύτερη περιοχή του Πυργετού, στο ύψος του πετρογέφυρου, με προοπτική να φτάσει μέχρι το παλαιό Τελωνείο, στο Παπαπούλι της Αιγάνης.

 «Αυτό που ονειρευόμαστε είναι να αποτελέσει η περιοχή των Τεμπών, σημείο αναφοράς και τόπος προορισμού, αντάξια της ιστορίας, της σπουδαιότητας και της φήμης, εντός και εκτός Ελλάδας και όχι απλά διέλευσης», επισημαίνει ο δήμαρχος Τεμπών.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Την ανάγκη διενέργειας διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι στο διήμερο Συνέδριο «Συμβολή Υποδομών στο ΑΕΠ, Δημόσια Έργα, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, νέα έργα και επενδύσεις, χρηματοδότηση, πακέτο Γιούνκερ», που θα λάβει μέρος στις 11 και 12 Μαΐου παρουσία του υπ. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκας Κατσέλη θα παρουσιαστεί από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο η “ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών”.

Μας προκαλεί άκρως δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι μία καθ΄ όλα αξιόλογη έρευνα και ανάλυση στην οποία απλά αποτυπώνονται προθέσεις για την αξιοποίηση της Κοιλάδας, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 30 Δεκεμβρίου 2014, θεωρείται “ολοκληρωμένη μελέτη” και μάλιστα ώριμη σε βαθμό να προτείνεται προς χρηματοδότηση. Για άλλη μια φορά είμαστε θεατές μιας αδικαιολόγητης βιασύνης και μεθόδευσης που δεν συνάδει με τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου τόπου.

Η Κοιλάδα των Τεμπών, αποτελεί αναγνωρισμένο μνημείο της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, το οποίο προφανώς δημιουργεί σημαντικές ευθύνες σχετικά με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σ’ αυτήν. Κυρίως όμως επιβάλλει τον μέγιστο βαθμό διαφάνειας και διαβούλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η διερευνητική εργασία και η ανάλυση της περιοχής όπως έγινε σε αυτή την πρόταση, αποτελεί το πρώτο στάδιο κατά το οποίο διευκρινίζεται η επιθυμητή μορφή αξιοποίησης και ο βαθμός των επεμβάσεων χωρίς αυτό να αποτελεί ουσιαστική μελέτη. Άλλωστε η διεθνής πρακτική μα και η εθνική νομοθεσία, επιβάλλουν το επόμενο στάδιο (αυτό της μελέτης) να προκύψει μέσα από τη διαδικασία ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Βέβαια ακόμα και ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα μέσα από διαβουλεύσεις προκύψει ένα σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή που θα ορίζει όλες τις παραμέτρους για τη βέλτιστη αξιοποίησή της.

Άρα πέρα από καθαρά νομικό υπάρχει και ηθικό ζήτημα που επιβάλλει να τηρηθούν όλα τα στάδια μιας σωστής διαδικασίας δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτό το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί το στάδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προς χάριν της γρήγορης προοπτικής χρηματοδότησης και της «φιλόδοξης» δράσης της Δημοτικής Αρχής. Όμως η Κοιλάδα δεν ανήκει σε μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή, ανήκει σε όλους μας, μα κυρίως ανήκει στους απογόνους μας. Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από τη θέση του να δουλέψουμε ώστε να υπάρξει η βέλτιστη αξιοποίησή της. Για τον λόγο αυτό επιμένουμε σε αυτό που ήδη από το 2009 έχουμε ως Σύλλογος προτείνει. Τη διενέργεια ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τη μέγιστη δυνατή προβολή. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στον σημαντικό αυτό τόπο. Μικρόπνοες προσπάθειες χωρίς ουσιαστικό όραμα όπως αυτή της αναβάθμισης της «πρότασης προθέσεων» σε «ολοκληρωμένη μελέτη» προς χρηματοδότηση και εφαρμογή, μας βρίσκει αντίθετους τόσο για τυπικούς μα κυρίως για ηθικούς και ουσιαστικούς λόγους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass