ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Τελικά η Λάρισα είναι ανάπηρη …πόλη;

* Μαζική συμμετοχή Λαρισαίων στο παναναπηρικό συλλαλητήριο

Δημοσίευση: 03 Νοε 2015 0:51
Ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων κ. Αθ. Πατσιούρας και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Πάικος μιλούν στην «Ε» για τα προβλήματα και τις δυσκολίες Ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων κ. Αθ. Πατσιούρας και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Πάικος μιλούν στην «Ε» για τα προβλήματα και τις δυσκολίες

Του Δημήτρη Βάλλα

«Μάλλον η Λάρισα είναι μια ανάπηρη πόλη τελικά και όχι εμείς, καθώς σε αυτήν ούτε να κυκλοφορήσει μπορεί κανείς, αλλά ούτε να ψωνίσει και να έχει πρόσβαση στα εμπορικά της καταστήματα, αλλά και αλλού…

Για να μην πούμε τώρα για τις συνοικίες που ουσιαστικά είναι «απαγορευμένο τοπίο» για όλους εμάς καθώς δεν μπορούμε να τις πλησιάσουμε!»

Είναι η φωνή των αναπήρων της πόλης που μέσω των εκπροσώπων τους σήμερα αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, καθώς αύριο Τετάρτη τα άτομα με αναπηρίες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα σε Παν-Αναπηρικό Συλλαλητήριο διαδηλώνοντας για την αξιοπρέπεια, την κοινωνική προστασία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Τους συναντήσαμε χθες το μεσημέρι στα γραφεία τους στην οδό Παλαιολόγου 14 και τόσο ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Αθανάσιος Πατσιούρας όσο και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας Στέφανος Πάικος, με τα λεγόμενά τους μάλλον θα μας κάνουν να αισθανθούμε ντροπή…

Στον νομό Λάρισας, θα μας πουν, έχουμε στον Σύλλογό μας 1.332 άτομα με αναπηρίες εκ των οποίων τα περισσότερα αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ενώ έχουμε και πολλούς με προβλήματα όρασης.

Στην πόλη της Λάρισας, δυστυχώς ούτε να κυκλοφορήσουμε μπορούμε, αλλά ούτε και να ψωνίσουμε από τα εμπορικά καταστήματα.

Τα πεζοδρόμια, οι ράμπες και οι οδεύσεις για τους τυφλούς είναι κακοσχεδιασμένες με ζικ-ζακ, αδιέξοδα, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη των ηχητικών φαναριών.

Βέβαια μετά το 2000 με την εφαρμογή του νέου Γ.Ο.Κ. που προέβλεπε υποχρεωτικά σε όλα τα Δημόσια Κτίρια να υπάρχουν προσβάσεις για αναπήρους, όπως ράμπες, ασανσέρ, οδευσεις τυφλών, κ.ά, τα πράγματα βελτιώθηκαν κατά πολύ, όμως στα παλιά κτίρια αυτές οι προσβάσεις δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε.

Έτσι, ακόμα και σήμερα, στο Δημαρχείο δεν υπάρχει πρόσβαση από την κύρια είσοδο που οδηγεί στον 4ο όροφο και κάποιος πρέπει να ανέβει από τη διπλανή είσοδο να φτάσει μέχρι τον 3ο όροφο και έπειτα να περιπλανηθεί μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρόμους στους εσωτερικούς χώρους για να ξαναπάρει το ασανσέρ!

Το Δικαστικό Μέγαρο, είναι προσβάσιμο μέσω του… υπογείου, όπου πρέπει ο ανάπηρος με το καροτσάκι για παράδειγμα να κατέβει μέχρι το πάρκινγκ και έπειτα να πάρει το ασανσέρ.

Κανένα ακόμα σχεδόν από τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου δεν είναι προσβάσιμο για μας, ενώ και γι’ αυτές τις λίγες θέσεις αναπήρων που υπάρχουν για παρκάρισμα δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία και συνέχεια τις βρίσκουμε κατειλημμένες…

Όσο για την πρόσβαση στις συνοικίες της Λάρισας, τα πράγματα είναι τραγικά. Έτσι ενώ είμαστε από τις μοναδικές πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχει πρόσβαση στα αστικά λεωφορεία που μπορούν να μας μεταφέρουν στις συνοικίες, από εκεί και έπειτα η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς στις συνοικίες η κυκλοφορία για κάποιον ανάπηρο είναι σχεδόν αδιανόητη. Ακόμα δεν υπάρχουν για μας προσβάσιμες ιστοσελίδες, ούτε οι τυφλοί μπορούν να διαβάσουν ή να ενημερωθούν για τα διάφορα έγγραφα»…

ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με αναχώρηση αύριο στις 5.30 το πρωί από τα γραφεία τους στην οδό Παλαιολόγου, οι συμπολίτες με αναπηρία κατεβαίνουν στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Ζητούν προστασία όχι μόνο από την κοινωνική, αλλά και από την οικονομική κρίση και αναφέρουν στο κάλεσμα τους:

«Από το συλλαλητήριο αυτό ενάντια στη κρίση, τη φτωχοποίηση και την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Ελάτε όλοι μαζί να παλέψουμε για την εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, τις συντάξεις, τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, για όλα τα αιτήματα του αναπηρικού χώρου στα οποία η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει αρνούμενη να υπολογίσει το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η αναπηρία.

Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση των προνοιακών επιδομάτων και την αποφυγή σύνδεσής τους με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για την εξαίρεση του τομέα της Πρόνοιας και της Υγείας από τις δεσμεύσεις της νέας συμφωνίας για περαιτέρω μείωση των δαπανών, για τη συνέχιση χρηματοδότησης του διαχρονικά υποβαθμισμένου τομέα της Πρόνοιας και την ενίσχυση των προνοιακών υποστηρικτικών φορέων.

Αγωνιζόμαστε για την άρση των μειώσεων που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία. Για την εξαίρεση των συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία από περαιτέρω μειώσεις και την επαναφορά του προηγουμένου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται όλοι μαζί ενωμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα από αγώνες δεκαετιών»!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass