Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Επενδύσεις ήπιας ανάπτυξης ύψους 8 εκατ. ευρώ στα Τέμπη

* Κ. Κολλάτος: «Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που προσπαθεί, τολμά και το παλεύει»

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

Του Γιώργου Μακρή

Στα 8 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των έργων, δράσεων και παρεμβάσεων που απαιτούνται να γίνουν στα Τέμπη ώστε η διάσημη κοιλάδα να μετεξελιχθεί από σημείο διέλευσης σε τόπο προορισμού και να καταστεί πόλος ήπιας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να πιστέψουμε ότι το παιχνίδι γυρίζει. Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που προσπαθεί, τολμά και το παλεύει. Το παιχνίδι αργά ή γρήγορα θα το κερδίσουμε και τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος παρουσιάζοντας τη μελέτη για τα Τέμπη σε πανελλήνιο συνέδριο για τις υποδομές στην Αθήνα.

«Παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε η κοιλάδα των Τεμπών να μετεξελιχθεί σε ενιαίο πολυσυλλεκτικό – πολυθεματικό Πάρκο με προσανατολισμό τη φυσιολατρία, τον αθλητισμό, τη μυθολογία – αρχαιολογία – ιστορία και το θρησκευτικό χαρακτήρα λόγω του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής», τόνισε ο κ. Κ. Κολλάτος και υπολόγισε ότι θα απαιτηθεί ένα πλήρες πακέτο 13-14 μελετών (όπως αρχιτεκτονική, υδρολογική, γεωλογική) προϋπολογιζόμενου κόστους 400 χιλ. ευρώ με βάση τις οποίες θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα επιδιωχθεί να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ και ο δήμαρχος Τεμπών εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το πρόσημο στο οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ασφαλώς θετικό».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Σύμφωνα με τους μελετητές «η ανάδειξη του πλούτου και της αξίας της κοιλάδας μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολλά και δαπανηρά έργα καθώς κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η επανεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιων χρήσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για το σύνολο της έκτασης.

Η πρόταση οργανώνει την περιήγηση στην κοιλάδα μέσω των κινήσεων (στην πλευρά του Ολύμπου) και των στάσεων (στην πλευρά του Κισσάβου), οι οποίες θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, βόλτα με τη δρεζίνα (τρενάκι) ή το ποδήλατο, αρχαιολογικούς και ιστορικούς περιπάτους, αναψυχή στις πηγές της Αφροδίτης και της Δάφνης, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές επισκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό».

Από τη μελέτη προβλέπεται ως αρχή της κοιλάδας των Τεμπών ο παλιός σταθμός Ιτέας (εκεί βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του συλλόγου «Δρυάς»), ως ενδιάμεσος κόμβος η Αγία Παρασκευή και το τέλος προβλέπεται στο ύψος του Οινοποιείου Τσάνταλη.

Προβλέπεται ακόμη «προκειμένου να εμπλουτιστεί η εμπειρία της περιήγησης, οι δύο όχθες να επικοινωνούν με την ενεργοποίηση ενός στοιχείου που αποτελούσε παλαιότερο τρόπο επικοινωνίας, ένα είδος σύγχρονης «περαταριάς» (σ.σ. είδος πορθμείου) καθώς και μέσω μιας πεζογέφυρας με υλικά συμβατά με το περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθεί».

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

«Η συμβολή του Δήμου Τεμπών θα είναι ισχυρή, ενώ η τοπική θα είναι αρωγός αναμφίβολα. Ωστόσο, απαιτείται χρόνος και προσπάθεια. Η πρότασή μας πρέπει να μετουσιωθεί σε οριστική μελέτη, να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. Όλα όμως ξεκινούν με ένα όραμα και ένα πρώτο βήμα», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Κώστας Κολλάτος και πρόσθεσε: «Οι καθημερινές μας ανάγκες και προσπάθειες στοχεύουν συμπληρωματικά στην κοιλάδα των Τεμπών, στην κοιλάδα που δανείζει το όνομά της σε εμάς αλλά ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Το έργο είναι πολύ σημαντικό, θα δώσει και δουλειά και προοπτική στην περιοχή», τόνισε σε σύντομη παρέμβασή της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά που χαρακτήρισε την περιοχή «ιστορικά φορτισμένη» και «με μεγάλη συναισθηματική αξία».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, οι πρ. υπουργοί και βουλευτές κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Βασίλης Έξαρχος, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ. Κώστας Τσεργάς, Χρήστος Τσάτσαρης και Αστέριος Σαϊτης, ο δημ. σύμβουλος κ. Θωμάς Τσιαπλές, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας, η προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών κα Γιούλη Τσιτσιουβά και το στέλεχος του τμήματος κ. Βάσω Μπαρμπούτη καθώς και εκπρόσωποι της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και φυσικά των επιστημόνων που εκπόνησαν τη μελέτη. 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass