ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Καθρέφτης της οικονομίας οι λαϊκές αγορές

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 0:39
Κόσμος πολύς χθες στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, τα ψώνια όμως λίγα Κόσμος πολύς χθες στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, τα ψώνια όμως λίγα

 

 

Του Κώστα Τσόλα

Η ιστορικότερη, παλαιότερη και μεγαλύτερη σε όγκο πολιτών, αγροτών και μικροπωλητών λαϊκή αγορά στη Λάρισα είναι αυτή της Τετάρτης, στις οδούς Καλλιθέας, Αθηνάς και στους γύρω δρόμους, πλάι στην κοίτη του Πηνειού ποταμού.

Η ώρα ήταν 9 το πρωί, ώρα που αρχίζει ο συνωστισμός στη Λαϊκή. Με τη βοήθεια του καλού καιρού, της ηλιοφάνειας και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών οι Λαρισαίοι αλλά και οι κάτοικοι άλλων περιοχών , όπως Τύρναβος, Αμπελώνας, Φαλάνη - Γιάννουλη, που είναι κοντά χιλιομετρικά στη συγκεκριμένη λαϊκή, αλλά και από άλλα χωριά γύρω από τη Λάρισα συρρέουν όλο και περισσότερο.

Βέβαια είναι και εκείνοι που στην προσπάθειά τους να βρουν τα προϊόντα σε ακόμα χαμηλότερες τιμές επισκέπτονται τη λαϊκή λίγο πριν το τέλος, το μεσημέρι, ακόμα και αργότερα.

Η «Ε» βρέθηκε στη Λαϊκή της Τετάρτης και είδε τον παλμό και τη ζωντάνια το πρωί, αλλά και αργότερα.

Εκεί και ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Πούρικας, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» σημείωσε με έμφαση ότι το τελευταίο διάστημα ακόμα στις λαϊκές αγορές, οι οποίες φημίζονται πέρα από την ποιότητα και για τις προσιτές τιμές ο κόσμος τις επισκέπτεται μεν αλλά έχουν συρρικνωθεί οι αγορές του. Η εισροή χρημάτων είναι πεσμένη. Ο κόσμος πλέον μετράει τα χρήματά του, τα λιγοστά και δεν κάνει αγορές όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Πούρικας επισήμανε κάτι που παλιότερα γινόταν στη λαϊκή αγορά, δηλαδή η στρογγυλοποίηση του ποσού, αυτή έχει εκλείψει. Και δίνει ένα παράδειγμα: Αν κάποια νοικοκυρά έβαζε π.χ. στη σακούλα πατάτες και αυτές κόστιζαν 1,80 ευρώ ο παραγωγός της έλεγε να τα κάνουμε 2 ευρώ; Κι εκείνη απαντούσε θετικά. Τώρα περιμένει τα ρέστα των 20 λεπτών λέγοντας: « 20 λεπτά από εδώ 20 λεπτά από αλλού, θα πάρω κάτι άλλο».

Μιλώντας στην «Ε» συμπολίτες σημείωσαν ότι παρά την κρίση οι λαϊκές αγορές παραμένουν το οικονομικότερο σημείο αγοράς νωπών και άλλων προϊόντων για το καθημερινό τραπέζι. Μάλιστα σημείωναν με έμφαση ότι τουλάχιστον στη λαϊκή έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής το ίδιο προϊόν να το βρει σε διαφορετικές τιμές και έχει την ευκαιρία της επιλογής.

Ο κ. Δημήτρης Πούρικας έθεσε και θέμα επιβίωσης των παραγωγών των λαϊκών αγορών, αλλά και των εμπόρων μικροπωλητών για την εγκατάλειψη του κλάδου. Αναφέρθηκε ακόμα στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό τα οποία είναι δυσβάσταχτα για τον χαμηλόμισθο αγρότη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι, παραγωγοί και μικροπωλητές μετά το τέλος της λαϊκής αφήνουν προϊόντα σε κάποια σημεία τα οποία πριν περάσουν τα απορριμματοφόρα να καθαρίσουν τους χώρους κάποιοι συνδημότες της διπλανής μας ίσως πόρτας, τα παίρνουν για το σπίτι τους, αφού δεν έχουν την ευκαιρία να τα αγοράσουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass