ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 42 ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ

Νιώθουν την εγκατάλειψη οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών της Γιάννουλης

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 21:43

Της Ζωής Παρμάκη

Εγκαταλελειμμένοι δηλώνουν ότι είναι οι κάτοικοι των νέων εργατικών κατοικιών Γιάννουλης. Ο οικισμός που παραδόθηκε πριν από πέντε σχεδόν χρόνια στους δικαιούχους, υποστηρίζουν ότι διαθέτει τεράστιες ελλείψεις.

Η παράδοση των νέων εργατικών κατοικιών είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2011, οι δικαιούχοι των διαμερισμάτων είναι κυρίως πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής «περισσότερες από διακόσιες οικογένειες μένουν τα τελευταία πέντε χρόνια στις νέες εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης. Δυστυχώς από τότε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση. Δεν υπάρχουν παγκάκια, δεν φροντίζει κανείς για το κόψιμο των χόρτων. Στους δρόμους δεν υπάρχει σήμανση και όπου αυτή υπάρχει τότε δεν λειτουργεί».

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι ζουν μέσα στο σκοτάδι και αναγκάζονται να συνοδεύουν πάντοτε τα παιδιά τους σε δραστηριότητές τους στη Γιάννουλη. «Στον δρόμο που χρησιμοποιούν καθημερινά τα παιδιά μας από τον οικισμό προς τη Γιάννουλη, ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος», αναφέρουν χαρακτηριστικά για να προσθέσουν ότι «οι εξωσχολικές δραστηριότητες καθημερινά είναι πολλές για ένα παιδί, η κατάσταση χειροτερεύει τον χειμώνα καθώς νυχτώνει νωρίς. Έτσι αναγκαζόμαστε να συνοδεύουμε τα παιδιά μας μέχρι τη Γιάννουλη ή να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας».

Συγχρόνως δηλώνουν ότι κατά καιρούς έχουν καλέσει τη δημοτική αρχή είτε την απελθούσα, είτε τη νέα για να διαπιστώσουν από κοντά τα καθημερινά τους προβλήματα αλλά αναφέρουν ότι «φαίνεται πως αδιαφορούν καθώς τους καλέσαμε αρκετές φορές, προκειμένου να δοθεί μια λύση στα προβλήματά μας».

Την ίδια ώρα στη Λάρισα υπάρχουν 42 αδιάθετες εργατικές κατοικίες στον νέο οικισμό της Γιάννουλης. Σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα παραχωρητήρια πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στις δικαστικές αίθουσες. Αν δεν τελεσιδικήσουν τότε δεν μπορούν να δοθούν οι κατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι εν αναμονή νομοθετικής ρύθμισης βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης «Μ. Μερκούρη» προκειμένου να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα για την κοστολόγηση των διαμερισμάτων.

Αποφασισμένοι να μην παραλάβουν τους τίτλους κυριότητας, αν δεν αρθεί οριστικά η εκκρεμότητα με την κοστολόγηση των διαμερισμάτων και δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματα, έχουν διαμηνύσει προς το υπουργείο Εργασίας οι ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης «Μ. Μερκούρη».

Να σημειωθεί όπως είχε δημοσιεύσει η «Ε» ότι η διοίκηση του Οργανισμού είχε αποφασίσει για τους κατοίκους του οικισμού «Μ. Μερκούρη» την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των διαμερισμάτων τους από 240 που ίσχυε σε 360 και νέα ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής των δόσεων από 2 Ιανουαρίου 2016 αντί για την 1η Ιουλίου 2015. Για να ισχύσει βέβαια αυτή η απόφαση θα πρέπει οι οικιστές να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με τον ΟΑΕΔ με το οποίο θα δίδεται η επιμήκυνση των δόσεων και θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχικής σύμβασης παραχώρησης της κατοικίας τους.

Η απόφαση αυτή όμως δεν ικανοποίησε πλήρως τους οικιστές καθώς η χρεώμενη αξία της παραχωρούμενης κατοικίας έχει καθοριστεί στα 453,68 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τουλάχιστον κατά 80 - 90 ευρώ παραπάνω σε σχέση με την αρχική τιμή κόστους κατασκευής. Η τιμή χρέωσης των διαμερισμάτων που παραδόθηκαν στους δικαιούχους το 1998 με βάση τις τιμές εκείνης της περιόδου ήταν 389,78 ευρώ. Τώρα όμως που ο ΟΑΕΔ, θέλει να παραδώσει στους δικαιούχους τα οριστικά παραχωρητήρια, χρεώνει το τ.μ. με βάση απόφαση που ελήφθη το 2005 και ισχύει για όλους τους οικισμούς που έγιναν την ίδια χρονική περίοδο.

Το συγκριμένο σημείο είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς και αν δεν βρεθεί λύση δεν πρόκειται να συνηγορήσουν και να λάβουν τα παραχωρητήρια. Τότε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, τους είχε εξηγήσει πως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και συνολική λύση για όλες τις εργατικές κατοικίες της χώρας, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος φθινοπώρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass