ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στη Λάρισα

* Συγχωνεύονται σε ένα τα δύο ΑΤ της Λάρισας, ενώ ιδρύεται Τμήμα Αμεσης Δράσης - Καταργούνται τα Α.Τ. Λιβαδίου και Ραψάνης, αφομοιώνονται τα ΤΔΠ Μετανάστευσης, «μετακομίζει» το Α.Τ. Περιφέρειας στον Δήμο Κιλελέρ - «Ενστάσεις» της ΕΑΛ για τη συγχώνευση των δύο Τμημάτων της Λάρισας

Δημοσίευση: 16 Νοε 2015 0:56

 

Συγχωνεύσεις, ιδρύσεις νέων αλλά και καταργήσεις υπαρχόντων Αστυνομικών Τμημάτων (ΑΤ) προβλέπει για το νομό Λάρισας το σχέδιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της Αστυνομίας. Το σχέδιο θα παρουσιασθεί σε εκδήλωση της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. που θα γίνει την Πέμπτη στη Λάρισα, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη, όπως και βουλευτών, δημάρχων, περιφερειάρχη, συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλίας.

Είναι η τρίτη, κατά σειρά, αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. σε ενάμιση χρόνο περίπου. Προηγήθηκε αυτή του πρώην ΥΔΤ Νίκ. Δένδια κατά τα «πρότυπα του FBI» όπως είχε «διαφημισθεί». Σχέδιο που ένα χρόνο μετά, ο ομοϊδεάτης διάδοχός του Βασ. Κικίλιας το πέταξε στην κυριολεξία «στον κάλαθο των αχρήστων», επαναφέροντας την ΕΛ.ΑΣ. στην προηγούμενη διοικητική της δομής για να εξαγγελθεί η τρίτη (η σημερινή) από τον απελθόντα Γιαν. Πανούση, αναδιάρθρωση που θα εφαρμοσθεί τελικά από τον νυν υπουργό Νίκ. Τόσκα.

Η αναδιάρθρωση επικεντρώνεται στη διοικητική δομή της αστυνομίας, με τις πρώτες ενστάσεις να αφορούν στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στο επιχειρησιακό σκέλος, εξέλιξη που απομένει να επιβεβαιωθεί από την εφαρμογή του σχετικού ΠΔ, όταν αυτό υπογραφεί.

Προς το παρόν – και αυτό αποτελεί κοινό μυστικό – το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αυστηρά «προσηλωμένο» στην «ποσοτική» κάλυψη στόχων μέσω των «δεικτών», παραβλέπει τις αδυναμίες της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφέρεια που αφενός είναι υποστελεχωμένη, αφετέρου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας των πολιτών.

Ετσι, αντί να δοθεί προτεραιότητα στον πολίτη, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να «απασχολεί» αστυνομικούς σε αλλότρια καθήκοντα όπως τα γήπεδα και η υπέρμετρη προστασία πολιτικών «στόχων», «σπαταλά» προσωπικό ακόμη και σε παρακολουθήσεις φιλειρηνικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, «αδυνατεί» λόγω αποδυναμωμένων περιπολιών να προστατεύσει τους πολίτες κυρίως στην περιφέρεια, δεν «εξοπλίζει» και δεν εκπαιδεύει περιφερειακές της υπηρεσίες για την αντιμετώπιση σύγχρονων θεμάτων που προκύπτουν για παράδειγμα από τη διάδοση του διαδικτύου.

Ετσι, περιφερειακές υπηρεσίες και Τμήματα, χάρη στην κυρίαρχη «Αθηνοκεντρική» λογική, εξαρτώνται από τον «φόρτο» εργασίας των κεντρικών υπηρεσιών και από το οργανωμένο έγκλημα έως την καθημερινή παραβατικότητα, καλούνται να απαντήσουν με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και περιπολικά που ενίοτε χρειάζεται να φέρουν «εφεδρικό» λίτρο λαδιού για τις... απώλειες στη διαδρομή με τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά στη δράση της ΕΛ.ΑΣ. να αποτελούν μακρινό στόχο.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε.τ.Δ.», στο νομό Λάρισας το σχέδιο αναδιάρθρωσης επιφέρει αλλαγές, που βασίζονται και στη λογική της κεντρικής δομής αλλά και στη «φιλοσοφία» της νέας αναδιάρθρωσης θέλει ένα ΑΤ στην έδρα κάθε καλλικρατικού δήμου.

Ετσι στη Λάρισα, ως έδρα της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, ιδρύεται Τμήμα Αμεσης Δράσης (υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας) και στο οποίο θα υπαχθούν το σημερινό επιχειρησιακό κέντρο («100») αλλά και οι Ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ.

Συγχωνεύονται σε ένα, τα δύο σήμερα Αστυνομικά Τμήματα (Α’ και Β’) Λάρισας.

Διατηρείται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας στην οποία αφομοιώνεται το Τμήμα Ναρκωτικών, πιθανότατα όχι ως Τμήμα αλλά ως Γραφείο όπως και τα άλλα Γραφεία της Υποδιεύθυνσης.

Το ΑΤ Λιβαδίου καταργείται και το προσωπικό του εντάσσεται στο ΑΤ Ελασσόνας που μετατρέπεται ουσιαστικά σε μικτό Τμήμα, καθώς απορροφά και το προσωπικό του Τμήματος Τροχαίας Ελασσόνας που επίσης καταργείται.

Καταργείται το ΑΤ Ραψάνης και δημιουργείται το Τμήμα Τεμπών με έδρα τον Ευαγγελισμό, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί το ΤΔΠ Μετανάστευσης.

Τα δυο Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, σε Γόννους και Ελασσόνα, καταργούνται και το προσωπικό τους απορροφάται από άλλα Τμήματα.

Το Τμήμα Περιφέρειας από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας όπου εδρεύει σήμερα μετακομίζει στον Δήμο Κιλελέρ. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην δήμαρχος Ρ. Κομήτσας είχε αποφασίσει και την παραχώρηση κτιρίου για τη στέγασή του αλλά για το πού θα στεγασθεί τελικά το Τμήμα, απομένει να αποσαφηνίσει τη θέση της η σημερινή δημοτική αρχή.

Τα υπόλοιπα Τμήματα, Φαρσάλων, Αγιάς και Τυρνάβου μένουν ως έχουν, όπως διατηρούνται επίσης τα Τμήματα Μεταγωγών, Τροχαίας Λάρισας και Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Λάρισας.

ΟΡΙΑ

Κατά τον σχεδιασμό του Υπουργείου, η αναδιάρθρωση θα λάβει σάρκα και οστά μέχρι το τέλος του έτους μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης αφού, η τελευταία παρουσίαση (ανά περιφέρεια) από τον κ. Αναγνωστάκη έχει προγραμματισθεί για τις 21 Νοεμβρίου στην περιφέρεια Ηπείρου.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΑΛ

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αξιωματικών (ΠΟΑΞΙΑ) και αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ) συμμετέχουν στη διαβούλευση, με την ΠΟΑΞΙΑ να αναμένει την ολοκλήρωσή της. Σε τοπικό επίπεδο η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ) έχει προ καιρού καταθέσει τις προτάσεις οι οποίες σε γενικές γραμμές ταυτίζονται με την υπηρεσιακή εισήγηση.

«Η μοναδική ένταση» όπως σημειώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της ΕΑΛ Θαν. Νταβούρας «αφορά στη συγχώνευση των δυο Τμημάτων της Λάρισας. Η Λάρισα έχει δυο Τμήματα που λειτουργούν άψογα και το μόνο που χρειάζεται είναι ο επανακαθορισμός της εδαφικής αρμοδιότητας των τμημάτων αυτών με βάση τα όρια που προέκυψαν από τα όρια των καλλικρατικών δήμων» προσθέτει ο κ. Νταβούρας εκτιμώντας ότι «ένα τεράστιο Τμήμα για τα όρια του δήμου Λάρισας και ταυτόχρονα ένα Τμήμα Άμεσης Δράσης, θα προκαλέσει ανυπέρβλητες δυσχέρειες που θα φανούν άμεσα».

Αναλυτικότερα, για το θέμα των δυο ΑΤ Λάρισας, στην πρόταση της ΕΑΛ σημειώνεται πως «εξαιτίας της πολύ μεγάλης έκτασης, από όρια Τρικάλων, όρια Καρδίτσας (πρώην Δήμος Κοιλάδας) έως και δ.δ. Φαλάνης (όρια δήμου Τυρνάβου), του μεγάλου πληθυσμού, του τεράστιου όγκου των καταστημάτων, ειδικά αυτών του υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραμένουν ως έχουν τα Α’ και Β’ Αστυνομικά Τμήματα, για τα οποία δεν υπάρχει κόστος ενοικίου, καθόσον στεγάζονται στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, με αλλαγή όμως στα γεωγραφικά όρια αστυνόμευσης, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα: Προτείνεται η νέα περιφερειακή οδός (από διασταύρωση με οδό Κοζάνης έως το κυκλικό κόμβο της οδού Αεροδρομίου), όλη η περιοχή δεξιά αυτής κινούμενοι από Αεροδρομίου προς τη διασταύρωσή της με την οδό Κοζάνης, καθώς και όλη η περιοχή που βρίσκεται μετά τη γέφυρα Πηνειού, επί της οδού Κοζάνης, δηλαδή ο πρώην δήμος Γιάννουλης ως και το Δ.Δ. Φαλάνης, στα όρια του δήμου Λαρισαίων με το δήμο Τυρνάβου, να αστυνομεύεται από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα.

Το Α’ Α.Τ. Λάρισας θα αστυνομεύει το πολεοδομικό συγκρότημα Λάρισας (ακριβώς την ίδια έως τώρα περιοχή), ενώ τα δ.δ. του πρώην Δήμου Κοιλάδας που τώρα ανήκουν στο Δήμο Λαρισαίων, θα συνεχίσουν, όπως και τώρα, να αστυνομεύονται από το Α.Τ. Κιλελέρ (νυν Α.Τ. Περιφέρειας), σύμφωνα και με την υπηρεσιακή πρόταση.

Έτσι λοιπόν θα έχουμε ένα καθαρά αστικό Α.Τ. (Α’ Α.Τ.) και ένα περιαστικό (Β’ Α.Τ.). Η συγχώνευση δύο Α.Τ., τα οποία παράγουν πλήρη κύκλο αστυνομικού έργου, χωρίς να υπάρχει κανένα προφανές κέρδος, λόγω του πληθυσμού αλλά και της ιδιομορφίας της περιοχής, μόνο δυσεπίλυτα προβλήματα θα επιφέρει στην αστυνόμευση» καταλήγει η ΕΑΛ.

Σημειώνεται πως το θέμα που θα απαντηθεί επί του πρακτέου, από τη νέα αναδιάρθρωση, αφορά και στην επαρκή στελέχωση των περιπολιών, θέμα που οξύνεται με αφορμή και τις προαναφερόμενες παθογένειες που προκαλούν οι κατευθύνσεις του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η «αναδιάρθρωση Δένδια» κατήργησε εν μία νυκτί 6.700 κενές θέσεις αστυφυλάκων. Ετσι, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., με τα νέα οργανογράμματα η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας από τις 115 κενές θέσεις αστυφυλάκων βρέθηκε με... 7 μόνο κενές θέσεις, με τα αυτονόητα αποτελέσματα στην στελέχωση των περιπολιών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass