ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Πράσινο φως» με αιχμές και κόντρες

* Διαφοροποίηση της αντιπολίτευσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2015 1:23

Με τις… αναμενόμενες αντιπαραθέσεις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αργά χθες βράδυ, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων για το 2015.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παν. Νταή που τόνισε πως «ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και πραγματικός» και πως ο Δήμος «θα σταθεί αρωγός στους συμπολίτες» με βασικό στόχο του νέου προϋπολογισμού «που συντάχθηκε με βάση τα έσοδα και όχι τις ανάγκες» την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Στους στόχους του Τεχνικού Προγράμματος αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης, τονίζοντας ότι δίνεται «έμφαση στα έργα υποδομής» και πως «τώρα ξεκινάει μια περίοδος που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη» με τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λίλη Γιοβρή να παρουσιάζει αναλυτικά το Πρόγραμμα, με τα εξελισσόμενα και σχεδιαζόμενα έργα.

Τους τόνους ανέβασε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου ασκώντας δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή. Αμφισβητώντας την «ανακούφιση των ευπαθών ομάδων μέσω του κοινωνικού τιμολογίου» τόνισε πως «στηλιτεύουμε τα ψέματά σας για το οικονομικό ύψος του κοινωνικού αποτελέσματος, χάριν επικοινωνιακής πολιτικής».

Ζήτησε από τη δημοτική αρχή «να μην κοροϊδεύει τον κόσμο» με αφορμή τις «κοινωνικές δομές» προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή «απέτυχε παταγωδώς» στις δεσμεύσεις για τη συντήρηση οδικών δικτύων, αφού «δεν μπορείτε ούτε λακκούβες να κλείσετε».

Για το Τεχνικό Πρόγραμμα αναρωτήθηκε αν ο Δήμος «ρίχνει στάχτη στα μάτια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων» για να καταψηφίσει την εισήγηση λέγοντας ότι «η δημοτική αρχή ήταν λαλίστατη και καταπέλτης κατά της μνημονιακής πολιτικής και σήμερα επιλέγει συνειδητά την πολιτική της αδράνειας και της εκκωφαντικής σιωπής».

Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης διευκρίνισε εξ αρχής ότι η παράταξή του θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα «αφού στην πλειοψηφία του είναι δικό μας» προσθέτοντας ότι «στον προϋπολογισμό θα ρίξουμε λευκό».

Για να κάνει επιμέρους προτάσεις με αφορμή τις εισηγήσεις, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη διάθεση αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας μετά από αίτημα της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση που αφορά στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η σύμβουλος της παράταξης Νασιώκα, Μαίρη Καμηλαράκη, σημειώνοντας ότι «η πολιτική κατάσταση θα επιδεινώσει τα οικονομικά των δήμων» αναφέρθηκε στους «δέκα λόγους» για τους οποίους η παράταξη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα που το χαρακτήρισε «φτωχό», ασκώντας επίσης κριτική στη δημοτική αρχή για «έλλειψη οράματος και εγκατάλειψη της διεκδίκησης».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος υπογραμμίζοντας ότι «η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική αφαιρεί πόρους από την Τ.Α.» τόνισε πως «ο προϋπολογισμός είναι μη διεκδικητικός, ανείπωτου συμβιβασμού, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική που μοιραία παρασύρει και το Τεχνικό Πρόγραμμα». Για να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ψηφίζοντας παράλληλα λευκό στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

«Η φούσκα της αριστερής διαχείρισης και της υποτιθέμενης φιλολαϊκής διαχείρισης μόλις έσκασε» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης, που καταψήφισε τον προϋπολογισμό ως «αντιλαϊκό», χαρακτηρίζοντας επίσης «κοροϊδία το πάγωμα των τελών καθώς η δημοτική αρχή τσουβαλιάζει τα λαϊκά νοικοκυριά με τους μεγαλοοφειλέτες».

Ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης σημείωσε αρχικά πως «οι παρατηρήσεις επί του Τεχνικού Προγράμματος θα ληφθούν υπόψη» και απαντώντας στις επικρίσεις της παρατάξεων σημείωσε πως «η αντιπολιτευτική στάση με υπερβολές, μηδενίζει το έργο».

«Ολοκληρώνουμε 14 συνελεύσεις σε γειτονιές» τόνισε απαντώντας στην κ. Καραλαριώτου που επισήμανε νωρίτερα πως «προτιμάτε το μονόλογο των Μέσων Ενημέρωσης», ενώ στην κριτική για τις λακκούβες, ο δήμαρχος αναρωτήθηκε «αν η κατάσταση των δρόμων δημιουργήθηκε στη δική μου θητεία ή η πόλη είχε εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια;».

Σε αιχμή της κ. Καραλαριώτου επίσης πως «σήμερα αποδεικνύεται πως το έργο είναι και κωμωδία και δράμα» αναρωτήθηκε αν πρόκειται για «αμετροέπεια ή κακία» προσθέτοντας πως «δεν το χωνέψατε ακόμη κ. Καραλαριώτου». Απευθυνόμενος στον κ. Κρίκη υπενθύμισε «την μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς», την αύξηση των ωφελούμενων από τις κοινωνικές δομές αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων από το κοινωνικό τιμολόγιο. Τέλος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, παραπέμποντας στην παρουσίαση του φακέλου σημείωσε ότι «με τα λεφτά μιας μελέτης γίνεται ένας πολιτιστικός σχεδιασμός που θα αφορά στα επόμενα χρόνια της Λάρισας».

Με τον κ. Καλογιάννη να επισημαίνει επίσης πως «δεν εγκαταλείφθηκε η διεκδικητική πολιτική» αλλά «ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ειλικρινής» για να τονίσει πως «από τα αποθεματικά, ο Δήμος όταν χρειάσθηκε ζήτησε και πήρε 2 εκατ. ευρώ και μάλιστα με καλύτερο επιτόκιο».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και δευτερολογίες των επικεφαλής των παρατάξεων.

«ΕΝΕΡΓΟΙ»

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ακολούθησε και δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου είχε προγραμματισθεί η συζήτηση υπηρεσιακών θεμάτων ενώ η δημοτική αρχή αναμενόταν να εισηγηθεί ψήφισμα στήριξης των «Ενεργών Πολιτών» Λάρισας (εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση) με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά τη διανομή προϊόντων το περασμένο Σάββατο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass