ΔΕΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ποδήλατα για… δέσιμο

*Ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις ιδιωτών για τα ποδήλατα

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2015 0:50

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Το ποδήλατο για πολλούς Λαρισαίους δεν είναι μόνο μέσο άθλησης ή ψυχαγωγίας είναι και μέσο μεταφοράς. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης. Και αν είναι δυσεύρετες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, το τελευταίο διάστημα είναι δυσεύρετες οι θέσεις και για τα ποδήλατα. Καθημερινά οι ποδηλάτες αναζητούν χώρους στάθμευσης, τις κοινές δηλαδή δέστρες, προκειμένου να αποφύγουν τις κολόνες, τα δέντρα, τα παγκάκια, τα ρολά των ξενοίκιαστων καταστημάτων, τους φωτεινούς σηματοδότες, τις πινακίδες, τις σωλήνες φυσικού αερίου και όπου αλλού μπορεί να τους οδηγήσει η φαντασία.

Εκτός από τις δέστρες που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Λαρισαίων στην Κεντρική πλατεία, σε πεζοδρόμους και έξω από υπηρεσίες που ποτέ δεν είναι αρκετές, στην τοποθέτηση χώρων στάθμευσης των ποδηλάτων προχώρησαν και αρκετοί ιδιοκτήτες καφετεριών, καταστημάτων, γυμναστηρίων προκειμένου να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Μια ιδέα που βρήκε ανταπόκριση και την υποδέχτηκαν θετικά οι χρήστες του ποδηλάτου. Μάλιστα κάποιες από αυτές είναι αρκετά ευφάνταστες και σε σημεία που να είναι ορατές και εύχρηστες από τους ποδηλάτες. Άλλες σπιράλ, κι άλλες που θυμίζουν παγκάκι, μικρές και μεγάλες. Όλες τους για τον ίδιο σκοπό. Να εξυπηρετούν τους ποδηλάτες και να ασφαλίζουν τα ποδήλατα. Αντί για την τοποθέτηση του ποδηλάτου μέσα σε παρτέρια και το δέσιμό του από τους κορμούς δέντρων οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τέτοιου είδους δέστρες κοντά στα τραπεζοκαθίσματά τους. Μάλιστα οι χρήστες ποδηλάτων παρακινούν και άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικής εστίασης να μιμηθούν την κίνηση των συναδέλφων τους ειδικά σε δρόμους και περιοχές του κέντρου όπως για παράδειγμα ο πεζόδρομος της οδού Πανός μιας και συγκεντρώνει πλήθος Λαρισαίων με τα ποδήλατά τους.

Αν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συνδυαστούν με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που προβλέπεται στο σχέδιο της αστικής κινητικότητας του Δήμου Λαρισαίων τότε μπορεί το κέντρο της πόλης να γίνει «αγνώριστο» σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. Καθώς προβλέπονται ποδηλατόδρομοι δεκάδων χιλιομέτρων που θα συνδέουν τις συνοικίες με το κέντρο, την επέκταση πεζοδρόμων, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και την ολοκλήρωση έργων στον περιφερειακό δακτύλιο. Παράλληλα, αναμένεται η δημιουργία θέσεων στάθμευσης των ποδηλάτων σε σημεία συνάθροισης του κοινού στο κέντρο της πόλης.

Το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» για τη Λάρισα δίνει μεγάλη έμφαση στο περπάτημα, στο ποδήλατο και στη δημιουργία γειτονιών ήπιας κυκλοφορίας που να καλύπτουν το σύνολο της εντός του εσωτερικού δακτυλίου περιοχής, που απελευθερώνει τον κεντρικό πυρήνα πλήρως από το αυτοκίνητο με παράλληλο κέρδος την ενοποίηση των πεζοδρομημένων ζωνών του, που περιλαμβάνει ένα πλούσιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, με προτεραιότητα στους ακτινικούς που συνδέουν την καρδιά της πόλης με τις περί το κέντρο και τις προαστιακές περιοχές, εγγυάται μετακινήσεις ασφαλείς, ευχάριστες και υγιείς, αυξάνει τις επιφάνειες πρασίνου και περιορίζει τη ρύπανση του αέρα, διαμορφώνει τη μικροκλίμακα των δημόσιων χώρων κατά τρόπο που να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πιο συνεκτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ποδηλατόδρομους προβλέπεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ροών πεζών και ποδηλάτου που με ένα δίκτυο 50 χλμ. μαζί με τους σημερινούς διάσπαρτους πεζοδρόμους, θα συνδέουν πλήρως συνοικίες. Συγχρόνως εξετάζεται και η δημιουργία χώρων ενοικίασης ποδηλάτων με τοποθέτηση αυτόματων μηχανημάτων πληρωμής σε επίκαιρες θέσεις τόσο στο κέντρο όσο και στην περίμετρό του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass