ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Φώτα στραμμένα στο οθωμανικό χαμάμ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 0:13

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Την ανάδειξη της ιστορικότητας της οδού Βενιζέλου επιδιώκει ο Δήμος Λαρισαίων με την αλλαγή του αδιάφορου «σκηνικού» του δομημένου αστικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έχει τεθεί ως προτεραιότητα η πεζοδρόμηση των οδών Βενιζέλου από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ως την οδό Φιλελλήνων και από τη Φιλελλήνων έως τη Βενιζέλου και την Κύπρου. Συγχρόνως σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Υποδομών Δημήτρη Μαβίδη διερευνάται η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπλαση και ανάδειξη όψεων κτιρίων που βρίσκονται στην οδό Βενιζέλου.

«Γίνεται προσπάθεια που στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην ανάδειξη ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή», αναφέρει ο κ. Μαβίδης για να προσθέσει ότι «με την ανάδειξη των όψεων και σε συνδυασμό με το Α΄ Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου θα δημιουργηθεί ιστορικό σημείο για την πόλη». Διευκρινίζεται ότι κάποια από τα κτίρια που αναμένεται να αναδειχθούν είναι το «χαμάμ» ή αλλιώς το οθωμανικό λουτρό αλλά και το νεοκλασικό κτίριο απέναντι σχεδόν από το Αρχαίο Θέατρο.

ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ

Το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό (Buyuk Hamam) βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου. Ο ιδρυτής του είναι ακόμη άγνωστος, ενώ από αρχειακές πηγές του τέλους του 19ου αι. γίνεται γνωστό ότι το λουτρό ανήκε στο βακούφι του τεκέ του Σεϊντ Γιαχγιά Χαμεβή Καντρή. Μετά την απελευθέρωση, πάντως, το εσωτερικό του ήταν ήδη κατατετμημένο και διαμορφωμένο σε μικρά μαγαζιά και εργαστήρια. Με την αλλαγή της χρήσης, άρχισε για το μνημείο μια περίοδος απαξίωσης, αφού για την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών, δέχτηκε πολλές μετασκευές και προσθήκες. Το μεγάλο λουτρό είναι ένα επίμηκες κτίσμα με δύο τρούλους, το οποίο ακολουθεί τη βασική μορφή της κάτοψης του μνημειώδους τύπου των δημόσιων οθωμανικών λουτρών, με χώρους που διατάσσονται γραμμικά κατά μήκος του άξονα ανατολής- δύσης. Σήμερα όλο το συγκρότημα του λουτρού έχει ενσωματωθεί στα νεότερα εμπορικά καταστήματα. Την αίθουσα αποδυτηρίων του λουτρού μοιράζονται σήμερα τα καταστήματα στους αρ. 81 έως 85 της οδού Ελ. Βενιζέλου: πρόκειται για ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, ο οποίος καλύπτεται με ημισφαιρικό τρούλο, που με τις διαστάσεις του υπερέχει στην κλίμακα του όλου συγκροτήματος, αντανακλώντας τον ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ρόλο του χώρου αυτού. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τις διαμορφώσεις των όψεων των κτιρίων και με τέτοιου είδους αισθητικές παρεμβάσεις θα υπάρξει μια συνολική ανάπλαση της περιοχής του Αρχαίου Θεάτρου.

Η χρηματοδότηση εξετάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass