ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Η γιορτή των Θεοφανίων

Με επισημότητα θα γιορταστεί στη Λάρισα, τις πόλεις αλλά και τα χωριά του νομού, η εορτή των Θεοφανίων.

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2016 0:30

 

Σήμερα το πρωί, στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου θα τελεσθεί η θεία λειτουργία των Θεοφανίων και ακολούθως στις 10:30 π.μ. ο μέγας αγιασμός των υδάτων χοροστατούντος του μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου σεβ. Ιγνατίου. Στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει η έξοδος από τον ιερό μητροπολιτικό ναό για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη γέφυρα του Πηνειού. Μετά το πέρας του αγιασμού των υδάτων, θα ακολουθήσει δεξίωση και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ισόγεια αίθουσα του Θεάτρου ΟΥΗΛ (Ανθ. Γαζή & Κουμουνδούρου).

ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Στο επίκεντρο των Θεοφανίων στην Ελασσόνα, ο επίσημος εορτασμός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, θα σχηματιστεί πομπή, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, που θα κατευθυνθεί στη γέφυρα του ποταμού Ελασσονίτη, εκεί όπου θα γίνει η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, με τη συμμετοχή στο έθιμο νεαρών κολυμβητών. Με την επιστροφή – παράδοση του Σταυρού, ο μητροπολίτης δωρίζει αναμνηστικό δώρο στον κολυμβητή – «νικητή» και η πομπή επανέρχεται στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου γίνεται και η Απόλυση.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Στα Φάρσαλα, τα Θεοφάνια θα γιορταστούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στον Απιδανό ποταμό, μετά την ανάδειξη των πηγών του, με την τεχνική επαναλειτουργία της πηγής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού, μετά τη θεία λειτουργία στις 10.30 π.μ. θα γίνει ο μέγας αγιασμός των υδάτων και στις 11.45 π.μ. η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Απιδανό ποταμό.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Στο Δήμο Αγιάς, οι τελετές Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθούν στις 10:30 π.μ., στο συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Αγιάς για τη Δημοτική Ενότητα Αγιάς, στην κεντρική πλατεία της Δήμητρας για τη Δημοτική Ενότητα Λακέρειας και στο λιμάνι Στομίου, στη θέση «Φάρος», για τη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών. Η κεντρική εκδήλωση αγιασμού και ρίψης του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Ενότητα Μελιβοίας, στις 12 το μεσημέρι, στο λιμάνι του Αγιοκάμπου, ιερουργούντος του αρχιερατικού επιτρόπου Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Δρόσου.

Ιερά αγρυπνία για την εορτή των Αγίων Θεοφανίων θα τελεσθεί απόψε το βράδυ, κατά τις ώρες 20:00 ως 01:00, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς. Η αγρυπνία θα τελειώσει με θεία λειτουργία και Μέγα Αγιασμό.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Στις κολυμβήθρες των ενοριακών ναών και του μητροπολιτικού ναού της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου θα γιορταστούν σήμερα τα Θεοφάνια.

Στις 10.30 το πρωί θα γίνει η έναρξη του αγιασμού των υδάτων με την παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αστυνομικών αρχών και του λαού της πόλης. Στη συνέχεια θα ψαλεί το απολυτίκιο των Θεοφανίων.

* Παρουσία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, θα γίνει και στον Πλαταμώνα ο καθαγιασμός των υδάτων, σήμερα Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, γιορτή των Θεοφανίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Μητρόπολη, οι ιερές ακολουθίες θα τελεστούν ως εξής: Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016: 7 π.μ. -10 π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

Στις 10 π.μ. - 11:30 π.μ. Μέγας αγιασμός και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Ο αγιασμός των υδάτων, θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο στο μεγάλο ρέμα δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Γόννων. Πολλοί θα είναι και φέτος οι Γοννιώτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες που θα απολαύσουν τους νεαρούς κολυμβητές να πέφτουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία, θα ακολουθήσει το δρώμενο «Λουγκατσιάρια», που ετοίμασαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου-Λαογραφικού Μουσείου Γόννων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass