ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΤΟΥΝ «ΑΝΑΜΜΕΝΕΣ» ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥΣ

Τα τζάκια ...καίνε τους κάδους απορριμμάτων

* Δεκαπέντε καμένους κάδους, καταγράφει φέτος, μέχρι και σήμερα, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2016 20:48

Της Λένας Κισσάβου

Καίγεται στην κυριολεξία η περιουσία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του δήμου Λαρισαίων, τους χειμωνιάτικους μήνες, από την απροσεξία πολιτών, που έχουν τζάκια ή ξυλόσομπες στο σπίτι τους.

Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί η απώλεια δεκαπέντε κάδων απορριμμάτων στην πόλη, που καταστράφηκαν από τη ρίψη «αναμμένης» στάχτης, ενώ ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμη...

Αν και φέτος, σε σχέση με πέρυσι, μέχρι στιγμής, έχουν παρατηρηθεί λιγότερα τέτοια περιστατικά, παρόλα αυτά η απειλή παραμένει και απαιτείται η προσοχή των πολιτών, καθώς εκτός της ζημιάς που προκαλούν στους κάδους, εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς, η οποία μπορεί να επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Καλτσάς, «η Διεύθυνση Καθαριότητας, έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τέτοιες απρόσεκτες συμπεριφορές πολιτών. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο και αποτελεί κίνδυνο για την πόλη. Φέτος, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που πιθανόν είτε οφείλεται στο ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και πολλοί δεν «άναψαν» το τζάκι τους, ή στο ότι συμμορφώθηκαν και τηρούν τους απαραίτητους κανόνες».

Σύμφωνα με στοιχεία παρελθόντων ετών, το 2011, καταστράφηκαν από ρίψη αναμμένης στάχτης 67 κάδοι απορριμμάτων: 46 πράσινοι και 21 ανακύκλωσης. Το έτος 2012, 59 κάδοι απορριμμάτων: 31 πράσινοι και 28 ανακύκλωσης. Το έτος 2013, περί τους 50 κάδους απορριμμάτων. Αφορά πλαστικούς κάδους 1100lt, κόστους περίπου 200 ευρώ, ο καθένας.

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία και να προστατευτούν η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αναφέροντας τα εξής: «Παρακαλούνται οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουν στάχτες από τζάκια ή ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων.

Με τις δεδομένες οικονομικές δυσχέρειες καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η αντικατάστασή τους, πράγμα το οποίο έχει σαν συνέπεια την εναπόθεση απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και τη ρύπανση που αυτό συνεπάγεται.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης προτείνει οι στάχτες να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία, να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες και αφού έχουν σβήσει να τοποθετούνται υποχρεωτικά σε πλαστικές σακούλες, καλά κλεισμένες πριν πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσουμε κάποιες από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

Να γίνεται τακτικός καθαρισμός -τουλάχιστον κατ’ έτος- της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά και η πίσσα που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα. Να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές.

Να χρησιμοποιείται κατάλληλη ξυλεία για οικιακή καύση και με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία.

Να αποφεύγονται οι μεγάλες - ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.

Η μη τήρηση των παραπάνω έχει προκαλέσει πολλές φορές φωτιά στην καμινάδα του τζακιού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Τέλος συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση τζακιών, ιδιαίτερα των παραδοσιακών, αφού αυτά συνεισφέρουν στη θέρμανση του σπιτιού μόνο κατά 15%. Αντίθετα, συνεισφέρουν στην κατακόρυφη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, αφού σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: «ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων».

ΟΙ ΣΤΑΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ...

Από το να τις πετάξουν στον κάδο, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις στάχτες, σε διάφορες περιπτώσεις, όπως:

Να τις ρίχνουν στα φυτά τους στις γλάστρες τους, ή στον κήπο τους, καθότι εκτιμάται ότι κάνει καλό στο έδαφος και βοηθά στην ανάπτυξή τους, σκοτώνοντας μικρόβια. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1.000 λίτρα νερό, δυναμώνει υδρόβια φυτά. Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα ενώ βοηθά τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass