ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Στον "αέρα" χιλιάδες εργαζόμενοι σε τράπεζες

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2016 0:11

 

Την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις για να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης από το 2013 ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου στα τέλη της περυσινής χρονιάς, το βάρος πλέον θα πέσει στη συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών, με κύριους άξονες την πώληση θυγατρικών, το κλείσιμο καταστημάτων και την αποχώρηση προσωπικού.

Οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με γνώμονα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Σύμφωνα με αυτά ως και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει με ρευστοποίηση συμμετοχών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και με απολύσεις. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ως πιθανό το σενάριο να υλοποιηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με το in.gr ο αριθμός των εργαζομένων θα πέσει κάτω από τις 35.000, στο μισό περίπου από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Τις περισσότερες αποχωρήσεις θα πρέπει να επιτύχουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς και οι δύο τράπεζες χρειάστηκαν πέρυσι κρατική στήριξη για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους. Η Τράπεζα Πειραιώς άλλωστε κατέχει το ρεκόρ συγχωνεύσεων τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας επτά πιστωτικά ιδρύματα από το 2012 ώς σήμερα, και θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα, η παρέμβαση σε Eurobank και Alpha Bank θα είναι μικρότερη.

Σε σχέση με τα καταστήματα, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία προβλέπουν τη μείωσή τους κατά 10% περίπου, στα 2.250 από 2.500 σήμερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να έχουν δεσμευτεί για το κλείσιμο περίπου 200 μονάδων. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στα δίκτυα στο εξωτερικό, όπου οι τράπεζες διατηρήσουν την παρουσία τους, καθώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης προβλέπουν δραστική συρρίκνωση των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass