ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ "ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ"

Αναταράξεις στην αγορά από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

* "Σε κάθε μεταβολή φόρων το εμπόριο απορροφά οριακές αυξήσεις" δηλώνει η ΕΣΕΕ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:31

Επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τις επικείμενες αλλαγές στο ΦΠΑ εκφράζει το εγχώριο λιανεμπόριο. Η διαμόρφωση ωστόσο συγκεκριμένης θέσης θα προκύψει όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο και όταν αποκρυσταλλωθεί αν και πως θα λειτουργήσει το σχέδιο για «μπόνους» στη χρήση πλαστικού χρήματος. Σε μια πρώτη ανάγνωση των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η θετική επίδραση θα προκύψει από την αίσθηση μείωσης τιμών που θα εισπράξει ο καταναλωτής, εάν κι εφόσον η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ τελικώς περάσει στην κατανάλωση.  Υπάρχουν ωστόσο παράγοντες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια για αξιοποίηση της χρεωστικής κάρτας θα χαθεί κάπου στη διαδρομή, με το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις και δη οι αλυσίδες λιανικής θα απορροφήσουν μέρος ή όλη τη μείωση για να καλύψουν τη ζημιά του παρελθόντος, τότε που απορροφούσαν τις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ. Μια άλλη παράμετρος που συζητιέται αφορά στη μετακίνηση καταναλωτών από τα μικρά σημεία πώλησης στα μεγαλύτερα, αν φυσικά εφαρμοστεί το μπόνους της χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας υπέρ των καταναλωτών που θα τις χρησιμοποιούν. 

"Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο δεν είναι υπέρ των συναλλακτικών περιορισμών, η εξοικονόμηση -3% είναι ένα αρκετά δελεαστικό κίνητρο για το καταναλωτή, να κάνει χρήση πλαστικού χρήματος, αντί των μετρητών, αρκεί η τραπεζική χρέωση των καρτών σε επιχείρηση και καταναλωτές να μην υπερκαλύπτει τη διαφορά". Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για το καθεστώς ΦΠΑ. Το νέο πλαίσιο ΦΠΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό εμπόριο, κατά την ΕΣΕΕ και δίνει μία θετική πρώτη προσέγγιση, αλλά με σχετική απόκλιση σε βασικούς κλάδους κατανάλωσης, εφ’ όσον δεν έχουν γίνει γνωστές, αναλυτικά, οι αλλαγές στις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Στον ενιαίο συντελεστή 15% και μάλιστα χαμηλότερο κατά 8 μονάδες του σημερινού 23%, καθώς και στη διατήρηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% είμαστε θετικοί, συνέχισε ο ίδιος, αφού το εμπόριο ευνοείται και αποτελεί μια πάγια θέση της ΕΣΕΕ. "Ωστόσο, μας απασχολεί ιδιαίτερα τι θα επιφέρει ο ενιαίος συντελεστής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας το οποίο πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί, καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης" διευκρίνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας. Τέλος, η ΕΣΕΕ θεωρεί σωστή την απόφαση, οποιαδήποτε μεταβολή στο υφιστάμενο καθεστώς ΦΠΑ, να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

 Σοβαρές επιφυλάξεις ωστόσο για τις επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου εκφράζουν οι φορείς και οι επιχειρηματίες του κλάδου μαζικής εστίασης. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού, θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ, ενώ η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα ευνοήσει τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την υποκατάσταση κατανάλωσης εγχώριων με εισαγόμενα προϊόντα». Παράλληλα «η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση το ελληνικό εγχώριο προϊόν, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα είναι τελικά χαμηλότερα του προσδοκώμενων», υποστηρίζει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass